26.09.2017.

Marimba Week - uvertira u Samoborsku glazbenu jesen

Ritam marimbe udaraljkaških virtuoza

Marimba Week - uvertira u Samoborsku glazbenu jesen

Iako je svečano otvorenje 42. izdanja Samoborske glazbene jeseni zakazano za petak, 29. rujna, glazba je već zavladala Samoborom. Uvertira u festival i ove je godine Marimba Week Ivane Bilić, a prva večer ove udaraljkaške rapsodije u ponedjeljak, 25. rujna, bila je u znaku jazz vibrafonista i kompozitora Christosa Rafalidesa. Ovaj grčki umjetnik u goste je pozvao I.N.K. Experiment Duo (Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch) i Flam-a Duo (Luis Camacho i Francesco Mazzoleni) te su publiku oduševili simbiozom vibrafona i marimbi u izvedbama skladbi Rafaela Hernandeza, Egborta Gismontija te, naravno, Christosa Rafalidesa.

Marimba Week traje u samoborskoj Galeriji Prica do 29. rujna, a na programu nudi 26. rujna od 20 sati koncert bugarske marimbistice Vassilene Serafimove i francuskog pijanista i kompozitora Thomasa Enhcoa. U srijedu, 27. rujna, na programu su dva koncerta. Prvo će u 17 i 30 nastupiti Flam-a Duo, a od 21 sat pravu poslasticu pripremio je samoborski Sudar Percussion, koji će u svom Cocktail Concertu izvesti prilagođene aranžmane tradicijske glazbe iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bugarske i Izraela. U četvrtak od 20 sati predstavit će se kanadska udaraljkašica Beverley Johnston, kojoj će se na pozornici pridružiti I.N.K. Experiment Duo. Završni dan ovogodišnjeg Marimba Weeka pripast će polaznicima Masterclassa pod vodstvom Ivane Bilić, koji će svoje novostečeno znanje prezentirati 29. rujna od 18 sati u velikoj kino dvorani POU Samobor.

Nakon uvertire, krenut će program 42. Samoborske glazbene jeseni tijekom koje će do 8. listopada biti održano niz koncerata, a na svečanom otvorenju 29. rujna nastupit će naša proslavljena pijanistica Martina Filjak. Festival potiče suradnju vrhunskih glazbenika, a ta ideja bit će realizirana u srijedu i četvrtak, 4. i 5. listopada, kada nastupaju Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Jelena Očić (violončelo), Monika Leskovar (violončelo), Jose Gallardo (klavir), Martina Filjak (klavir), Petrit Çeku (gitara) i Mihael Paar (klarinet). U programu posebno mjesto zauzima i koncert Simfonijskog orkestra HRT-a s violončelistom i dirigentom Enricom Dindom. Na završnom koncertu, 8. listopada, publici će se predstaviti Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl.

Uz izvođače, festival je pozornost usmjerio i prema skladateljima organiziravši natjecanje New Note. Tako će 7. listopada, nakon dodjele nagrade, Zagrebački solisti praizvesti prvonagrađenu skladbu sa 6. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note Croatia 2017. Riječ je o skladbi Water Rituals, koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera.

Tijekom Samoborske glazbene jeseni bit će održano i 14. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Stručnom povjerenstvu i publici predstavit će se 6 solista u borbi za dvije nagrade - za ukupni umjetnički dojam te najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. Pobjednici prošlogodišnjeg natjecanja Kvartet saksofona Ardemus i Cantus Ansambl, pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša, na završnoj večeri natjecanja 3. listopada praizvest će skladbu In modo classico Davorina Kempfa. Nastupit će i prošlogodišnji dobitnik nagrade Grada Samobora i HDS-a za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora Lovre Marušić.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor te Addiko Bank Hrvatska. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

T.I.

 
26.09.2017.

U Pečuhu je svečano predstavljena monografija Zlatko Prica - 100 godina 1916. – 2016

Za Dan Grada i u Samoboru

U Pečuhu je svečano predstavljena monografija  Zlatko Prica - 100 godina 1916. – 2016

U Pečuhu je 23. rujna svečano predstavljena monografija Zlatko Prica - 100 godina 1916. – 2016. Predstavljanje je održano u Muzeju Csontváry u kojem je, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Prica prvi put izlagao u svom rodnom gradu, pod pokroviteljstvom dr. Pétera Hoppála, državnog tajnika za kulturu Mađarske.

Organizirali su ga članovi Zaklade Zlatko i Vesna Prica iz Pečuha na čelu s Hári Józsefom i generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga. Svečanosti su nazočili izaslanica pokrovitelja dr. Hoppála, predstvnici grada Pečuha i općine Tar-Vabriga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, suradnici Zaklade i mnogi poklonici umjetnosti Zlatka Price.

O majstoru Prici, samoj monografiji i kompleksnosti djela govorili su autori - dr. Ernest Barić, Nikola Albaneže i Gyόrgy Vάrkonyi. Istakli su kako je ovo impozantno djelo uistinu spomenica umjetnosti kojom je veliki umjetnik povezao svoje dvije domovine ali i o značaju i recepciji Price u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upraviteljica Zaklade Marica Jelenić govorila je o opsežnosti programa trogodišnjeg obilježavanja 100. godišnjice rođenja Zlatka Price koji se nastavljaju. Zahvalila je na suradnji i potporama u realizaciji programa svim autorima, suradnicima i podupirateljima u Hrvatskoj i Mađarskoj, osobito dr. Péteru Hoppálu i Ministarstvu kulture Mađarske, Ministarstvu kulture RH, generalnoj konzulici RH u Pečuhu Vesni Haluga, Zagrebačkoj županiji, osnivačima – Samoboru, Pečuhu i Taru, članovima Zaklade, donatorima i svima koji su svojim doprinosom omogućili uspješnu realizaciju programa.

Svečanu promociju monografije Zaklada će organizirati i u Samoboru, sredinom listopada u čast Dana Grada.

M.J.

 

Marimba Week - uvertira u Samoborsku glazbenu jesen

U Pečuhu je svečano predstavljena monografija Zlatko Prica - 100 godina 1916. – 2016

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002