30.05.2017.

Festival europske kratke priče u Gradskoj knjižnici Samobor

Ništa nije nastalo iz ničega

Festival europske kratke priče u Gradskoj knjižnici Samobor

Gradska knjižnica Samobor ugostila je u ponedjeljak, 29. svibnja, u povodu Festivala europske kratke priče, troje mladih etabliranih hrvatskih umjetnika: Saru Renar, Andriju Škarea i Svena Popovića. Sara Renar jedna je od naših najcjenjenijih kantautorica, a Škare i Popović u svoje tekstove i knjige uvode glazbu kao neizostavan element sadržaja i tema o kojima pišu. Dakle, govorilo se o glazbi i književnosti, o tome što je važnije ili što prije nastaje – tekst ili glazba, te koliko su na njih utjecali veliki majstori poput Dylana, Cohena, Beatlesa, Stonesa ili pak Rundek, Dedić i neki drugi, široj publici možda manje poznati, pisci i glazbenici.

Svoja razmišljanja gosti su podijelili s našim srednjoškolcima, koji su ovaj put dobili priliku odmaknuti se od onoga što im u školama nudi obavezna lektira i premalo zastupljen glazbeni odgoj i umjetnost općenito.

M.K.

 
30.05.2017.

Nova predstava samoborskih glumaca

Preradom starog komada do Geštalt placa

Nova predstava samoborskih glumaca

Geštalt plac nova je predstava samoborskih PAX-ovaca, čija će se premijera održati u srijedu, 31. svibnja u Samoboru.

Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor – PAX pripremilo je novu predstavu. Riječ je o drami s elementima humora pod nazivom Geštalt plac, posve autorskom projektu samoborskih glumaca kojeg će premijerno izvesti u srijedu, 31. svibnja, u dvorani Hrvatskog doma s početkom u 20 sati.

Predstava je nastala adaptacijom drame Zrinka voli Rolling Stonese, autora Vedrana Bokora, jednog od članova kazališta PAX koji je za svoju kazališnu družinu taj komad i napisao.

- Željeli smo ispričati priču Zrinka voli Rolling Stonese koju je naš dugogodišnji član kazališta napisao za nas prije desetak godina, ali koju još do sada nismo igrali. Međutim, zbog toga što se situacija promijenila u tih deset godina, morali smo ju preraditi u ono što je postao Geštalt plac – objasnio nam je redatelj predstave i jedan od glumaca Vjekoslav - Leonard Prčić.

Radnju predstave pomalo neobičnog naslova nije nam želio otkriti, no ističe kako publika može očekivati zanimljivu kazališnu priču.

- Publika može očekivati od svega pomalo. Malo smijeha, malo tuge, zanimljive likove i prije svega, zanimljivu priču – kazao je Prčić.

Ovo je već 15. predstava samoborskog amaterskog kazališta koje pri Pučkom otvorenom učilištu djeluje od 2002. godine. Kroz gotovo 15 godina svoga rada kazalište je postizalo zapažene rezultate na brojnim festivalima, kazališnim smotrama i manifestacijama diljem Lijepe naše. S predstavom 9 najgorih prekida svih vremena PAX-ovci su nastupili na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, gdje su zapaženi i odabrani za sudjelovanje na Razglednici 5. Hrvatskog sabora kulture u Lisinskom. Spomenutu predstavu uigrani ansambl odigrao je više od deset puta.

Njihove predstave do 2011. godine režirao je osnivač kazališta Miroslav Burić, a nakon toga samoborski glumci surađivali su s poznatim hrvatskim redateljem Robertom Raponjom. Posljednje dvije godine predstave amaterskog kazališta PAX nastaju samostalnim kreativnim stvaralaštvom mladih PAX-ovaca, koji svoje slobodno vrijeme uz puno energije i ljubavi, daruju kazališnoj umjetnosti na daskama koje život znače.

S.S.

 

Festival europske kratke priče u Gradskoj knjižnici Samobor

Nova predstava samoborskih glumaca

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002