13.12.2017.

Novi uspjesi učenika samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić na državnom natjecanju komornih sastava

Još jedna potvrda izvrsnosti

Na nedavno održanom 55. hrvatskom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe, koje se i ove godine održalo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 6. i 7. prosinca 2017. godine, natjecalo se šest komornih sastava Glazbene škole Ferdo Livadić. Kroz četiri discipline (duo, klavirski duo, trio, kvarteti) i dvije kategorije (I. kategorija: osnovne glazbene škole, II. kategorija: srednje glazbene škole), naši su učenici postigli iznimno visoke rezultate i nagrade.

Nabrojimo ih pojedinačno:

DUA

ANA-MARIA KLASAN i JAN PLEVKO (klarinet), II. kategorija - 1. nagrada, nastavnica: Vesna Radinčić, prof. mentor

FRANKO ŠTRBAC i LUKA IVIR (marimba), II. kategorija - 1. nagrada, nastavnik: Goran Gorše, prof. mentor

MARIJA CRLJEN i BORNA DEKANIĆ (gitara), II. kategorija - 2. nagrada, nastavnica: Vesna Faullend Heferer, prof. savjetnik

KLAVIRSKI DUO

BARBARA JELIĆ i LARA MARUŠIĆ, III. kategorija - 2. nagrada, nastavnica: Tina Klak, prof. mentor

TRIO

EMA ŠTRBAC, klavir, TANJA FELJA, violina i NIKOLINA HAPAČ, flauta, II. kategorija - 1. nagrada, nastavnica: Nikolina Tičinović Čavrag, prof.

KVARTET

NELA BOŠNJAK, VERONIKA MAROS, ARWEN FRLAN i JAKOV JAGODIĆ (klarinet), I. kategorija - 1. nagrada, nastavnica: Vesna Radinčić, prof. mentor.

Ocjenjivački sud djelovao je u peteročlanom sastavu: Joža Haluza, Lidija Horvat Dunjko, Branko Mihanović, Xhevdet Sahatxhija i Veljko Valentin Škorvaga, svi odreda eminentni umjetnici i pedagozi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u čijim se prostorijama održalo natjecanje i završni koncert pobjednika.

Zahvaljujući izvrsnom plasmanu, spomenuti učenici nastupat će tijekom godine u sklopu "Koncerata izvrsnosti", koje godinama organizira Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga i predstavlja najbolje od najboljih.

Ove su nagrade dokaz da se u samoborskoj Glazbenoj školi pridaje iznimna važnost komornom muziciranju, što dokazuju ne samo visoke nagrade, već i mnogobrojni nastupi ostalih orkestara i komornih sastava tijekom cijele školske godine.

Z.M.

 
13.12.2017.

Kristian Novak u Gradskoj knjižnici predstavio svoj roman Ciganin, ali najljepši

Slojevita priča o Međimurju

Kristian Novak u Gradskoj knjižnici predstavio svoj roman <I>Ciganin, ali najljepši</I>

Pisac i sveučilišni profesor Kristian Novak jedan je od onih domaćih mladih književnika čija djela redovito uzburkaju javnost i čije su knjige uvijek na dugim listama čekanja u knjižnicama. No, kritika je jednoglasna pa su i Črna mati zemla, njegov prvi roman, kao i Ciganin, ali najljepši, koji je u utorak, 12. prosinca, predstavio u opet prepunoj samoborskoj Gradskoj knjižnici, već ovjenčani književnim nagradama. K tome, Črna mati zemla pretočena je i u istoimeni film, dok Ciganina tek čeka uprizorenje najprije na kazališnim daskama krajem ove godine, a kasnije vjerojatno i kroz TV seriju.

Kroz kratak video zapis, koje su napravile naše knjižničarke, saznali smo zašto je toliko popularan i u Samoboru, a uz razgovor, koji je s Novakom vodila Draženka Robotić, doznali smo kako piše, zašto je Međimurje, iz kojega je rodom, tako posebno, koliko dugo je istraživao i pripremao svoj zadnji roman o međimurskim Romima, te čemu sve još posvećuje posebnu pažnju u svojim djelima.

S veseljem je pisac Samoborcima odgovarao na njihova pitanja, a cijelo druženje svi koji te večeri nisu bili u knjižnici mogli su pratiti putem izravnog prijenosa na FB profilu GKS-a.

Književni susreti u knjižnici su i zaključeni za ovu godinu s Kristijanom Novakom, a ravnateljica Mirjana Dimnjaković iskoristila je priliku zahvaliti svima koji su posjećivali brojne programe knjižnice te im poželjela ugodne i vesele predstojeće blagdane.

M.K.

 

Novi uspjesi učenika samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić na državnom natjecanju komornih sastava

Kristian Novak u Gradskoj knjižnici predstavio svoj roman Ciganin, ali najljepši

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002