22.09.2017.

U Samoborskom muzeju otvorena 10. godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora

Bogatstvo je u različitosti

U Samoborskom muzeju otvorena 10. godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora

Od petka, 22. rujna, pa do 17. listopada u Samoborskom muzeju ostaje otvorena izložba radova Udruge likovnih umjetnika Samobora – ULUS-a, na kojoj se predstavilo četrnaest naših vrsnih i renomiranih likovnjaka. Svoje recentne radove u povodu jubilarne 10. obljetnice rada ULUS-a izložili su Ruža Barbarić Librić, Maja Cipek, Mihovil Dorotić, Iva Gluhinić, Ivan Tibor Grujić, Marina Ivančić, Nevenka Miklenić, Bruno Nježić, Irena Podvorac, Ana Sladetić, Miran Šabić, Iva Šintić, Kornelija Turić Dorotić i Sunčana Vran.

Nazočnima se na otvorenju izložbe najprije obratio ravnatelj muzeja Miroslav Milonjić, koji se prisjetio i početaka rada ULUS-a, udruge koja je svojom aktivnošću iznjedrila, između ostalog, i vrhunske izložbe, među kojima je i Trijenale portreta u Samoboru.

O ovogodišnjoj izložbi ULUS-ovaca govorio je njezin predsjednik Ivan Tibor Grujić, naglasivši tematsku otvorenost i mogućnost izražavanja u širokom rasponu motiva i tehnika, koje svima omogućavaju da se predstave u bilo kojem mediju koji ih trenutno okupira. Stoga je na izložbi moguće vidjeti slike, crteže, grafike, skulpture, video uratke, fotografije i radove na tkanini, odnosno presjek rada naših domaćih likovnih umjetnika.

Autorica predgovora prigodnog kataloga za ovu izložbu, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, uputila im je najprije čestitke u povodu 10. obljetnice rada, a zatim naglasila različitost i bogatstvo izloženih radova, koji će im i ubuduće osigurati postojanje i suživot.

M.K.

 
22.09.2017.

Izložba radova s 19. kolonije Likovnog razreda samoborskog Ogranka Matice hrvatske

Okušali se i kolege pjesnici

U Samoborskoj gradskoj knjižnici u petak, 22. rujna, otvorena je izložba radova s 19. kolonije, koju Likovni razred Ogranka Matice hrvatske u Samoboru tradicionalno organizira na Žumberku.

Matičari su najprije zahvalili svojim dugogodišnjim domaćinima – Mili Vranešiću, koji ih uvijek rado ugosti na svojem Žumberku, te ravnateljici knjižnice Mirjani Dimnjaković, koja im pak omogućuje da njihovi radovi budu javno predstavljeni.

O radovima i likovnom izričaju umjetnika govorio je prof. Željko Nemec, istaknuvši kako su se ove godine u slikanju i crtanju okušali i njihovi kolege pjesnici, koji im se i inače pridružuju na ovoj koloniji, jer i njima je Žumberak uvijek iznova inspirativan.

Uz same matičare, otvorenje izložbe popratila je i nekolicina ljubitelja likovne umjetnosti i stalnih posjetitelja događanja u knjižnici, kojima baš i nisu "sjele" Nemecove usporedbe nekih od radova s, primjerice, Cézanneovim potezima kista i slične preuveličane pohvale.

Znamo onu staru da svako svojega konja hvali, ali i onu da kaj je preveč ni s putrom ni dobro.

M.K.

 

U Samoborskom muzeju otvorena 10. godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora

Izložba radova s 19. kolonije Likovnog razreda samoborskog Ogranka Matice hrvatske

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002