08.10.2017.

6. izdanje New Notea na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Prvonagrađenu skladbu Water Rituals praizveli su Zagrebački solisti

Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note, koje je jedan od modula Samoborske glazbene jeseni, ove godine bilježi svoje 6. izdanje. Po završetku raspisanog natječaja prosudbena komisija u sastavu Francis Corcoran (predsjednik), Nikša Gligo, Sreten Krstić i Srećko Bradić ocijenila je pristigle skladbe i krajem lipnja jednoglasno odlučila da prvu nagradu dodijeli skladbi Water Rituals, koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera. Uz 2.500 € novčane nagrade, time je talijanski skladatelj osigurao i pravo da mu skladba bude praizvedena tijekom 42. Samoborske glazbene jeseni. Druga nagrada i 1.000 € pripalo je Patricku O´Malleyu za skladbu This Places no. 4 - Loneliness in a Beautiful Place, dok treća nagrada nije dodijeljena.

Prvonagrađenu skladbu Water Rituals na koncertu 7. listopada u župnoj crkvi svete Anastazije praizveli su Zagrebački solisti. Riječ je o skladbi podijeljenoj u dva stavka koja se, kako navodi autor, bavi antropološkim odnosom vode i čovječanstva. Andrea Portera nazočio je u Samoboru praizvedbi svog djela i čestitao Zagrebačkim solistima na nadahnutoj izvedbi.

U nastavku programa Solisti su izveli Varijacije na temu Čajkovskog, op.35a Antona Arenskoga, a potom im se na sceni pridružio gitarist Petrit Çeku. Uslijedila je njihova izvedba Koncerta za gitaru i gudače u D-duru, RV 93 Antonija Vivaldija, koju je publika dočekala s oduševljenjem te izmamila i dodatak u ritmu tanga.

Za kraj su Zagrebački solisti ostavili Holbergove suite, op.40 (iz Holbergova vremena: Suita u starome stilu) Edvarda Griega, za čiju su izvedbu još jednom nagrađeni dugotrajnom pljeskom pa je uslijedila kao dodatak i Suita za orkestar br. 3 u D-duru BWV 1068 Johanna Sebastiana Bacha.

Samoborska glazbena jesen završava u nedjelju, 8. listopada, kada će od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije nastupiti Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl, uz dirigenta Tomislava Fačinija. Na programu su skladbe Uvertira-Suita za obou, trublju, gudače i continuo u D-duru, TWV:55:D1, iz Tafelmusic, 2, svezak Georga Philippa Telemanna i Gloria, za sole, zbor i orkestar u D-duru, RV 589 Antonija Vivaldija.

M.Š.

 
08.10.2017.

Samoborski gimnazijalac Lovro Rimac pobjednik Večeri francuske šansone u Splitu

Oduševio i žiri i publiku

Samoborski gimnazijalac Lovro Rimac pobjednik Večeri francuske šansone u Splitu

U Splitu je 6. listopada, u organizaciji Prokulture - Opservatorij kulturnih politika, u prekrasnom ambijentu Teatrina Gradske knjižnice Solin, u sklopu 23. Dana francuskog jezika i kulture, održana 23. Večer francuske šansone. Među desetak vrsnih mladih glazbenika i u društvu gosta večeri, dalmatinskog šansonijera Tedija Spalata, našao se i naš Samoborac, mladi gimnazijalac Lovro Rimac, koji je svojom izvedbom pjesme La mer (More) Charlesa Treneta, uz izvrsnu klavirsku pratnju maestra Jurice Karuze, osvojio dvostruko priznanje: 1. mjesto prema odluci stručnog žirija i 1. mjesto prema odluci publike. Veleposlanstvo Republike Francuske nagradilo ga je dvotjednim boravkom i učenjem jezika u Francuskoj, a osvojio je i vrijedan poklon-bon.

Lovro je svoju šansonijersku karijeru započeo na Večerima francuske šansone u Samoboru, koju već sedam godina organizira Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor-Chassieu, na čelu s prof. Mirjanom Komočar Ljubić.

Na Večeri francuske šansone u Samoboru, održanoj u lipnju 2017. u povodu Svjetskog dana glazbe, uz predstavnike francuskog veleposlanstva gostovala je i dr.sc. Nansi Ivanišević, osobna izaslanica predsjednice RH u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, na čiji je poziv Lovro gostovao u Solinu.

Mirjana Komočar

 

6. izdanje New Notea na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Samoborski gimnazijalac Lovro Rimac pobjednik Večeri francuske šansone u Splitu

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002