19.05.2017.

Koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije i gostiju

Kad nasrne gudalo na trzalicu, a ona odvrati...

Koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije i gostiju

Gudalom protiv trzalice - duo u sastavu Filip Novosel (brač) i Tihomir Hojsak (kontrabas), uz podršku Žana Tetičkoviča na bubnjevima i Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda – bio je naziv zanimljivog koncerta koji je održan u petak, 19. svibnja, u dvorani samoborskog kina.

Jedinstvene i neobične kombinacije etna i džeza, u kojima se isprepliću različiti folklorni motivi i nepravilni ritmovi svojstveni glazbi iz koje potječu, kao i harmonijski jezik suvremenog džeza i virtuozne improvizacije kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala, vrsni glazbenici izveli su, nažalost, pred tek tridesetak ljubitelja tamburaške glazbe.

Album Bow vs Plectrum Novosel i Hojsak objavili su u travnju ove godine, a kritičari su ga ocijenili jednim od važnijih izdanja ove godine, ali i za hrvatski džez općenito.

M.K.

 
19.05.2017.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba poznatog slikara naivca Milana Nadja

Dođite vidjeti majstora na djelu

Samoborac Milan Nadj dobro je poznat u likovnim krugovima i među ljubiteljima naive ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Njegova ulja na staklu i platnu nalaze se u bojnim privatnim zbirkama i poznatim galerijama na gotovo svim kontinentima pa nije čudo što je otvaranje njegove izložbe u Samoborskom muzeju u četvrtak, 18. svibnja, pobudilo veliku pažnju Samoboraca i poklonika njegova rada.

Iako je svoje mlade i zrele dane proveo u Podravini, gdje se i susretao s našim poznatim slikarima naivcima starije generacije, nakon čega se i sam počinje ozbiljno baviti slikanjem, rodni Samobor čest mu je motiv i inspiracija u radu.

Uz obitelj i prijatelje, Nadju su na ovoj izložbi čestitali i toplo ga pozdravili ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, a program dobrodošlice pripremili su mu stihovima i pjesmom Milan Žegarac Peharnik u ime Matice hrvatske te članice Udruge Etno-fletno.

Izložba Milana Nadja naziva Zavičajne idile otvorena je u povodu Međunarodnog dana muzeja i ostaje otvorena do 18. lipnja, a naš vrsni umjetnik tijekom njezinog trajanja i osobno će u nekoliko navrata pokazati kako nastaju njegove slike. Želite li vidjeti majstora na djelu, raspitajte se kod naših muzealaca kada će i u svom rodnom gradu pokazati kako nastaju njegova ulja na staklu.

M.K.

 

Koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije i gostiju

U Samoborskom muzeju otvorena izložba poznatog slikara naivca Milana Nadja

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002