15.03.2017.

Izložba karikatura Mladena Bašića Bibija u Maloj dvorani Galerije Prica

Tintarnica života velikog majstora karikature

Koliko je Mladen Bašić Bibi (1945.–1997.) bio cijenjen kao karikaturist, ali i omiljen u društvu prijatelja i kolega, jasno se vidjelo na otvorenju izložbe njegovih karikatura, koja je u utorak, 14. ožujka, upriličena u Maloj dvorani Galerije Prica, u kojoj se, uz Bašićevu obitelj, okupila i velika obitelj hrvatskih karikaturista i štovatelja njegova rada.

Unatoč tome što Bašić već 20 godina nije prisutan u karikaturi, njegovi radovi i danas su svježi i aktualni, a sjećanja na ovog osebujnog čovjeka i majstora karikature itekako živa. Po struci odvjetnik, iz svoje pisarnice pratio je društvena zbivanja, ironizirao ljudske osobine, kritizirao ih kroz karikaturu, često se šaleći i na svoj račun, pa je tako nastala ova Tintarnica života. Mladen Bašić Bibi jedan je od osnivača Hrvatskog društva karikaturista, koje mu se za njegov velik doprinos u radu, ali i kao umjetniku s brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, odužilo utemeljivši strukovnu nagradu nazvanu njegovim imenom.

O Bašićevim karikaturama govorio je Guido Quien, autor njegove monografije, kao i tekstova u katalogu koji prati ovu izložbu, ujedno i koautor, uz kustosicu Nikolinu Šimunović, ovog postava izložbe u Samoboru.

Finu, toplu atmosferu u povodu otvorenja izložbe Bašićevih karikatura, koju svakako pogledajte do 2. travnja, sjajno je i svima na veselje, održavao Krešo Ban svojim glasom i gitarom uz dobro nam znane svjetske standarde pa se druženje starih znanaca poprilično odužilo.

M.K.

 
15.03.2017.

Volim hrvatski u Gradskoj knjižnici Samobor

Jezik se uči cijeli život

Volim hrvatski u Gradskoj knjižnici Samobor

U povodu Dana hrvatskog jezika koje samoborska knjižnica obilježava pod nazivom Volim hrvatski, u utorak, 14. ožujka, održano je predavanje predstojnika katedre Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, doc.dr.sc. Marka Alerića. Profesor Alerić održao je zanimljivo predavanje o mnogim jezičnim nedoumicama. Govorio je o tome koliko riječi prosječno govorimo dnevno (oko 2000), od kojih je samo 1% riječi s dijakritičkim znakovima (č, ć), a one nam stvaraju poteškoće. Što dokazuje da se riječi sa č i ć mogu lako naučiti napamet, a do ovih je podataka došao iz istraživanja provedenog na odsjeku. Osim što poučava studente, profesor Alerić je i suradnik emisije Radio Sljemena Hrvatski naš svagdašnji u kojem odgovara na pitanja slušatelja vezanih uz hrvatski jezik. U knjižnici su mu, pak, zanimljiva pitanja postavljali samoborski gimnazijalci, koji su, uz profesorice Tanju Doračić i Barbaru Mrvoš, prisustvovali predavanju.

Zaključak je da se pravilno govorenje i pisanje hrvatskog jezika uči kroz cijeli život, jer je i pravogovor i pravopis vještina koja se stalno brusi. Na samom kraju profesor Alerić je pozvao gimnazijalce da dolaze što više u knjižnicu i čitaju, jer tako obogaćuju svoj rječnik i uče hrvatski jezik.

D.R.

 

Izložba karikatura Mladena Bašića Bibija u Maloj dvorani Galerije Prica

Volim hrvatski u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002