28.10.2017.

Samoborske ciklame – prvi susret ženskih vokalnih ansambala

Ciklame procvale su prvi put

Tamburaško društvo Ferdo Livadić je 28. listopada, u samoborskom kinu, samo dan prije njegovog zatvaranja, na priredbi pod nazivom Samoborske ciklame, priredilo prvo izdanje Susreta ženskih vokalnih ansambala, a otvorile su ga domaće djevojke iz Vokalnog ansambla Samoborke.

Zatim se samoborskoj publici predstavio Vokalni ansambl Domenice iz Svete Nedelje, kombinacijom obrada jedne Gibonnijeve i jedne Runjićeve skladbe te narodnom pjesmom iz Hrvatskog primorja.

Predstavio se i Ženski vokalni ansambl Zwizde iz Zagreba, koji njeguje šokačku tradiciju, a Vokalni ansambl L.I.P.E. iz Siska kojeg, baš kao i VA Samoborke vodi Dražen Kurilovčan, otpjevao je skladbe Jovano Jovanke, Solniško i Ajde Jano.

Vokalna družina Vuga iz Karlovca izvela je narodne pjesme s Korduna, iz okolice Metkovića i Pokupske doline.

Ženska klapa Ćakulone u Samobor je donijela dašak mediteranskog ozračja, a večer su zaključile VA Samoborke s Oj, djevojko moja i Dvije Jurjevske.

Na kraju su svi ansambli zajednički stupili na pozornicu. Gošće su primile čestitke i progodne poklone od domaćina, a zatim su svi ansambli zajedno otpjevali Samoborske ciklame, autorskog dvojca Bradić-Prudeus.

Nadamo se da će Samoborske ciklame i naredne godine okupiti vrhunske ženske vokalne ansamble, da će ih biti i više te da će Samobor dobiti još jednu zanimljivu glazbenu priredbu.

M.K.

 
28.10.2017.

Koncert orkestra Folklornog ansambla Mladost - autorska večer Frana Pogrmilovića

S 20 godina dirigira orkestru i familiji

Prvi samostalni koncert orkestra Folklornog ansambla Mladost naziva Folklorne razglednice, koji je u petak, 27. listopada, održan u samoborskom kinu, najavljen je i kao autorska večer Frana Pogrmilovića, najmlađeg člana glazbene obitelji Pogrmilović i voditelja orkestra koji prati naše folkloraše.

Brojni posjetitelji koji su, vjerojatno, očekivali klasičan folklorni koncert, poprilično su se iznenadili ne samo repertoarom, već i sastavom i zvukom orkestra, koji se svojski potrudio da ponudi nov, netipičan folklorni izričaj. Orkestar od 13 sjajnih mladih glazbenika (plus Fran), biserno je, a bez ijedne bisernice, odsvirao koncert ispraćen ovacijama publike, na čemu im je Fran, predstavljajući ih publici, na kraju i poimence zahvalio.

Od 10 točaka izvedenih na koncertu 3 su bile Franove autorske (San, Igrica i Muzičke razglednice), a 7 njih je glazbeno obradio, pri čemu se posebno posvetio folklornoj tradiciji Panonije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i juga Srbije, koje ga, kako je rekao, posebno inspiriraju. Osim instrumentala, čuli smo i vokale tate Bojana i sestre Jane, a sam Fran je otpjevao čuvenu Eminu. K tome, kad najmlađi potomak, u najboljem i najljepšem smislu, i s punim pravom, suvereno dirigira ne samo vlastitoj familiji s puno dužim iskustvom u glazbi, "slučaj" je zaključen.

Kako dobrog koncerta nema bez emocija i interakcije između publike i izvođača, ovo je po svemu bio sjajan koncert. Od svestranog Frana, koji već sada iza sebe ima "debeli" glazbeni dosje kao plesač, multiinstrumentalist, pjevač, skladatelj i aranžer, tek očekujemo velike stvari.

Jer, ovim koncertom Fran je, baš na svoj 20. rođendan, dosanjao tek jedan od svojih snova.

Vezan tako za "južnjačku utjehu", za kraj nam je servirao Samoborske Bele mugre, glazbeni osvrt na Bijela svitanja Koče Racina u vidu najpoznatijih samoborskih domaćih popevki s makedonskim ritmovima.

Bela zora Frana tek čeka.

M.K.

 

Samoborske ciklame – prvi susret ženskih vokalnih ansambala

Koncert orkestra Folklornog ansambla Mladost - autorska večer Frana Pogrmilovića

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002