24.10.2007.

U Prelogu predstavljena knjiga Ranke Novosel Međimurje moje malo

Most prijateljstva dug 50 godina

U Prelogu predstavljena knjiga Ranke Novosel <i>Međimurje moje malo</i>

Priča o kojoj je riječ u ovom članku počela je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća u malom međimurskom mjestu Prelogu kada je mlađahna nastavnica hrvatskog jezika Ana Fratrić dobila zaposlenje na tamošnjoj osnovnoj školi. Pedesetak godina kasnije ta ista nastavnica, danas umirovljenica i afirmirana književnica, koju Samoborci poznaju pod imenom Ranka Novosel, na poticaj svojih preloških učenika napisala je i u nakladi Ogranka Matice hrvatske Samobor u srpnju ove godine objavila knjigu autobiografske proze pod nazivom Međimurje moje malo.

Sadržaj knjige, kojom se Ranka Novosel opetovano iskazala kao zanimljiva i vješta pripovjedačica, obuhvaća autoričine godine provedene u Međimurju, pa ne čudi što je grad Prelog odabran za mjesto prvog predstavljanja ovog djela. Promociju su 19. listopada organizirali Dom kulture Grada Preloga i Ogranak MH Samobor.

U predstavljanju knjige autorici su pomogle njene bivše učenice i suradnice prof. Doroteja Mahović Kudrna i mr.sc. Mirjana Mahović Komljenović, koje su dale sažet prikaz njenog životnog puta s naglaskom na bogat književni opus, te VA Samoborke pod ravnanjem Bojana Pogrmilovića koje su izvele autoričine uglazbljene pjesme. Briljantne Samoborke i njihov vrijedni voditelj za ovu su priliku uvježbali i tri međimurske popijevke što se posebno dojmilo domaćina. Ipak, najviše pozornosti prisutnih privukla je sama autorica koja se naglas prisjetila vremena koje je opisala u svom novom djelu. Između ostaloga, pročitala je, kao poseban privilegij, i tri crtice koje su izostavljene iz konačne verzije izdanja, čime je na sebi svojstven način u velikoj dvorani stvorila gotovo obiteljsku atmosferu koja je prožela sve prisutne.

Kao i uvijek kad je riječ o Ranki Novosel i Ogranku Matice hrvatske Samobor, ova promocija je iskorištena i za predstavljanje našega grada i dijela njegove kulturne scene pa su u Prelog putovali i Matičini slikari, koji su u predvorju dvorane priredili izložbu s motivima Samobora. No, pravo iznenađenje i poklon publici zbio se na kraju programa: pozornicu su ispunili članovi FA Mladost koji su otplesali koreografiju s međimurskim plesovima, što je izazvalo pravo oduševljenje.

Zoran Perović

 
24.10.2007.

Samoborski SDP bio domaćin Dramskoj družini Tomo Mikloušić

Od žene ženi

Samoborski SDP bio domaćin Dramskoj družini Tomo Mikloušić

Dramska družina Tomo Mikloušić Gradskog kazališta Jastrebarsko u srijedu je, na poziv samoborskog SDP-a, gostovala u Hrvatskom domu. Izveli su komediju u dva čina Kidaj od svoje žene, koja je dobro nasmijala brojnu publiku.

Kidaj od svoje žene je komedija Ray Cooneya u adaptaciji redatelja Nina Škrabea. Radnja predstave vrti se oko taksista koji vodi dvostruki život. Živi u dva stana, s dvije žene koje ne znaju jedna za drugu. Njegovu idilu jednog dana pokvari nesreća koju doživi na poslu...

U glavnim ulogama našli su se Velimir Kokot, Maja Novosel, Zrinka Lovretin, Vladimir Rađenović i Ivan Bingula.

Kazališna predstava bila je dar građanima Samobora u povodu 765. obljetnice slobodnog kraljevskog Grada, koju svaki časni Samoborac nikad ne treba zaboraviti.

Sanja Horvat

 
24.10.2007.

Samoborski tamburaši ponovno ugostili prijatelje iz Italije

Pitomi zvuci iz domovine mramora

Samoborski tamburaši ponovno ugostili prijatelje iz Italije

Tamburaško društvo Ferdo Livadić i ove je jeseni ugostilo prijatelje iz Italije. Riječ je o suradnji talijanskih zborova i Vokalnog ansambla Samoborke. Ovoga puta to je bio zbor La Preara, pod vodstvom dirigenta Federica Donadonija.

Zbor je osnovan 1979. godine u Lubiari, dijelu općine Caprino Veronese, a na poticaj nekolicine mladih zaljubljenika u tradiciju alpskog pjevanja sjeverne Italije. Samo ime La Preara na veronskom dijalektu znači "iskop mramora", a upravo je taj kraj bogat nalazištima crvenog mramora. Raznovrsni repertoar zbora čine pjesme posvećene planini i planinskom životu, pjesme o ljubavi i radu te pjesme o emigraciji nakon dva svjetska rata. Sličan program predstavili su na koncertu održanom 13. listopada u crkvi sv. Anastazije.

Na samom početku koncerta svoje zboraše iz Italije i publiku pozdravile su Samoborke s nekoliko pjesama. Publika, iako malobrojna, bila je vrlo zadovoljna odabranim programom, a druženje je nastavljeno na domjenku u prostorijama društva.

Vokalni ansambl Samoborke i Livadići ovom se prilikom ispričavaju organizatoru Samoborskih glazbenih jeseni na nenamjernoj pogrešci pri određivanju datuma koncerta koji je pao na samu završnicu Jeseni.

Ana Milek

 
24.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Maestralni završetak

Sharon Kam za kraj

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Maestralni završetak

Po završetku posljednjeg kocerta ovogodišnje Glazbene jesni jednodušan je bio zaključak da se je ponovno radilo o maestralnom završetku samoborske glazbene svečanosti.

Posebna gošća Samoborske glazbene jeseni, klarinetistica Sharon Kam oduševila je sve nazočne u prepunoj franjevačkoj crkvi. Uz Hrvatski komorni orkestar, kojim je ravnao još jedan posebni gost, Mađar Zsolt Hamar, nakon Rossinijeve Sonate za gudače zasvirala je Mozartov koncert u A-duru, KV 622 za klarinet i orkestar, a poslije pauze i Rossinijeve Varijacije u C-duru, op. 109.

Sharon Kam rođena je u Izraelu, sa 16 godina debitirala je na koncertu uz Izraelsku filharmoniju i dirigenta Zubina Mehtu. Diplomirala je na Julliard School of Music u klasi prof Neidicha. Jednako je uspješna u interpretacijama klasičnog i suvremenog repertoara, kao i jazza. Stalna je gošća najvećih svjetskih festivala (Salzburg, Ravinia, Marlboro, Schleswig-Holstein...). Surađivala je s mnogim autorima i gudačkim kvartetima Artemis i Artis te Tokijskim i Američkim gudačim kvartetom. Punih deset godina redovito nastupa s prošlogodišnjim gostom Samobora Itamarom Golanom.

Mađarski dirigent Zsolt Hamar završio je dirigiranje i kompoziciju na Glazbenoj akademiji Ferenc Liszt u Budimpešti. Na međunarodnom natjecanju dirigenata Portugalskog radija i Natjecanju Antonio Pedrotti u Italiji osvojio je prve nagrade, pa je zahvaljujući tome po osobnom pozivu maestra Lorina Maazela, bio njegov asistent u izvedbi Verdijeve opere Don Carlos na salzburškim Svečanim igrama 1998. godine. Stalni je gost europskih koncertnih dvorana, a gostovao je i u SAD-u i Japanu.

Hrvatski komorni orkestar osnovan je 1998. s ciljem promocije djela mladih hrvatskih glazbenika. Vodili su ga eminentni dirigenti Kazushi Ono i Pavle Dešpalj, a od ove sezone na mjesto prvog dirigenta imenovan je Berislav Šipuš. Osim u domovini nastupali su u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Luksemburgu.

Sharon Kam održala je i tzv. Master class 14. i 15. listopada u Galeriji Prica, na kojem je sudjelovalo više desetaka polaznika iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Svakom klarinetistu koji želi usavršiti znanje nikako nije mogla promaknuti prigoda da se uz pomoć i sugestiju vrhunske svjetske instrumentalistice približi savršenstvu.

Tomislav Marvar

 
24.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U franjevačkoj crkvi održan koncert Cantus Ansambla s gošćom Zrinkom Ivančić

Glazbeni šlag na kraju

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U franjevačkoj crkvi održan koncert Cantus Ansambla s gošćom Zrinkom Ivančić

Pijanistica Zrinka Ivančić prošle je godine na Natjecanju Ferdo Livadić osvojila Nagradu Ferdo Livadić i 15.000 kuna. No, to nije bilo sve. Kao i svaki pobjednik ovog natjecanja dobila je pravo nastupa na ovogodišnjoj Glazbenoj jeseni uz zagrebački Cantus Ansambl i posebnu skladbu skladanu upravo za nju.

Ove godine skladbu je napisao mladi hrvatski kompozitor Frano Đurović. Tako je u petak, 12. listopada, u samoborskoj franjevačkoj crkvi najprije proglašena pobjednica ovogodišnjeg natjecanja Petra Kušan, a potom je krenuo koncert Cantus Ansambla s gošćom Zrinkom Ivančić.

Zrinka je diplomirala glasovir u klasi prof. Damira Sekošana, a magistrirala u klasi prof. Vladimira Krpana, koji ju je i došao slušati na njenom nastupu. Trenutno je na poslijediplomskom usavršavanju u Italiji.

Cantus Ansambl utemeljen je 2001. godine kao ansambl zagrebačkog Muzičkog biennala. Djeluje kao jedini hrvatski sastav specijaliziran za izvedbe suvremenih djela. Nastupali su u Austriji, Italiji, Sloveniji, BiH, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Turskoj i u Meksiku. Sljedeće godine spremaju turneju po Kini, Kanadi, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Na samoborskom koncertu najprije je izvedena Komorna simfonija Borisa Papandopula, a potom je Zrinka Ivančić zasvirala Chopinovu Etidu u cis-molu, op. 25, br. 7 za glasovir solo. U zajedničkom nastupu na kraju je praizvedena Fantazija za klavir i komorni ansambl Frane Đurovića.

Tomislav Marvar

 

U Prelogu predstavljena knjiga Ranke Novosel Međimurje moje malo

Samoborski SDP bio domaćin Dramskoj družini Tomo Mikloušić

Samoborski tamburaši ponovno ugostili prijatelje iz Italije

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Maestralni završetak

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U franjevačkoj crkvi održan koncert Cantus Ansambla s gošćom Zrinkom Ivančić

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002