16.09.2007.

Damir Senčar Senn humanitarnom izložbom fotografija odlučio pomoći Gorskoj službi spašavanja

"Spasite" spasitelje fotkama

Damir Senčar Senn humanitarnom izložbom fotografija odlučio pomoći Gorskoj službi spašavanja

Dugogodišnji HINA-in fotograf Damir Senčar Senn još se jednom u svom gradu predstavio izložbom. Međutim, za razliku od fotografskog izložbenog prvijenca Kukci i makro bube, ovaj se put Senčar predstavio humanitarno-umjetničkom kombinacijom. Naime, izložba More - Sunce – Obale, postavljena od 15. rujna u prostorijama Croatia osiguranja na Trgu kralja Tomislava 6, osim uvida u izbor Senčarovih "ljetnih" fotografija nudi i priliku za pomoć Gorskoj službi spašavanja. Iz iskrenog divljenja njihovoj hrabrosti i nesebičnoj pomoći, kao i svim njihovim akcijama spašavanja, Senn je ponudio 15-ak svojih fotografija na prodaju. Tako se panoramske fotografije mogu kupiti za 2.850 kuna, a "obične" već za 250 kuna, od čega je prihod namijenjen, dakle, Gorskoj službi spašavanja.

K.S.

 
16.09.2007.

Otvorena izložba povodom Međunarodnog dana gluhih

Nagluhi, gluhi i još gluhlji

Otvorena izložba povodom Međunarodnog dana gluhih

"Gluhi i nagluhi - Zajedno za bolje" naziv je izložbe koja je povodom Međunarodnog dana gluhih otvorena 14. rujna u izložbenoj dvorani Hrvatskog doma. Svoje umjetničke radove izložilo je osamnaestero članova Udruge gluhih i nagluhih Zagrebačke županije iz Zagreba, Pavučnjaka, Donje Pušče, Vrbovca, Gornje Bistre, Luga Samoborskog, Slanog Dola, Bestovja, Bregane i Klokočevca.

O izložbi je govorio predsjednik Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osoba Andrija Halec koji je ukazao na značaj organiziranja ovakvih izložbi kako bi se pučanstvo upoznalo s problemima gluhih.

Izložbu je službeno otvorila predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Zagrebačke županije Jadranka Krstić, a otvorenju su nazočili i tajnica iste Udruge Maja Gračanin te članova Udruge i njihovi rođaci i prijatelji. Unatoč osobno odnesenim pozivnicama u Gradsko poglavarstvo, iz zgrade na Trgu kralja Tomislava 5 nije se pojavio nitko. Možda nisu dobro čuli kada i gdje se otvara ova, na županijskoj razini zamišljena i ostvarena, izložba. U najmanju ruku šteta.

Izložbu možete razgledati do 21. rujna.

T.M.

 
16.09.2007.

Marijan Čekolj predstavio Knjigu tvojih poricanja

Sažeci pisama jednoj Zrinki

Marijan Čekolj predstavio Knjigu tvojih poricanja

U samoborskoj Gradskoj knjižnici 13. rujna je samoborski pjesnik Marijan Čekolj predstavio svoju novu knjigu pod naslovom Knjiga tvojih poricanja, u nakladi Hrvatskog haiku društva. Nakon Meditacije ljubavi i Srodnih duša, ovo je zadnja knjiga u Čekoljevoj trilogiji. Doznali smo da je cijela trilogija nastajala šest godina te da je napisana kao sažeci pisama Zrinki.

"Potrebno je dosta hrabrosti i poštenja da bi se moglo ući u ovu knjigu na zadovoljavajući način. No, nakon toga sve je dobitak za onog tko želi ustrajati na putu samoostvarenja kroz ljubav", pisao je u recenziji Filip Fabek.

O Čekolju je već dosta toga napisano i svaki Samoborac koji iole drži do kulture svoga grada zna za njega. Napisao je do sada sedam knjiga pjesama i sedam knjiga haiku poezije. Zanimljivo je da su njegova prva izdanja izdana u nakladi samoborskog Narodnog sveučilišta 1989. i 1992. godine.

Osim Čekolja, u nažalost polupraznoj knjižnici, knjigu su nazočnima predstavili i Nediljko Boban kao urednik te Filip Fabek, recenzent izdanja.

T.M.

 
16.09.2007.

Započeo peti Festival svjetskog kazališta

Kad kazalište briše očekivanosti

Započeo peti Festival svjetskog kazališta

Peti Festival svjetskog kazališta 10. i 11. rujna na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta otvorila je predstava Smrt trgovačkog putnika teatra Schaubuhne am Lehniner Platz iz Berlina. Djelo Arthura Millera, u režiji Luca Percevala, najavljeno je kao predstava snažne socijalne angažiranosti. Berlinski Schaubuhne slovi kao eksperimentalan i internacionalan teatar, u što su se gledatelji koji su prisustvovali otorenju imali prilike i uvjeriti.

Drama Smrt trgovačkog putnika je prvi put izvedena u New Yorku 1949. godine, kao prva kritika američkog sna. Drama prikazuje životni krah i zadnje dane Willyja Lomana. Neuspjeh u životu, depresija i očaj miješaju se s prizorima povratka u prošlost, koja je ipak bila sretnija. Tipičan sitni poduzetnik Loman postao je žrtva američkog sna o uspjehu i bogastvu, zapevši u konflitku sa samim sobom u potrazi za uspjehom. Neuspjeh u poslu odrazi se i na neuspjeh u odgoju i ulozi oca.

Osim gostovanja berlinskog teatra gledatelje na bogatom repertoaru očekuju i predstave iz Mađarske, Slovenije, Turkemnistana, Francuske i Rusije.

Svojim novim uprizorenjima predstavit će se do 24. rujna redatelji Joel Pommerat, Pjotr Fomenko, Arpad Schilling, Diego de Brea i Anna Mele. Mađarska glumačka skupina Kretakor izvest će predstavu BLACKland u režiji Arpada Schillinga, Slovensko mladinsko gledališče predstavu Sumrak bogova u režiji Diega de Brea, Anna Mele iz Turkmenistana Kralja Leara u režiji Ovliakuli Kođakulijeva, Compagnie Louis Brouillard prikazat će predstavu Joela Pommerata To dijete u režiji autora, dok će moskovsko kazalište Radionica Pjotra Fomenka izvesti Tri sestre A.P. Čehova u režiji P. Fomenka.

Smatramo da će i ovogodišnji festival sa svojim uglednim gostima, ansamblima i predstavama nastaviti zajedničku avanturu prema "kazalištu koje briše očekivanosti, razbija ogledalo izvjesnosti i jednoobraznosti i ide prema kazalištu drugačijih društvenih i estetskih iskustava", kako su jednom zapisali umjetnički ravnatelji Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč.

R.K.

 
16.09.2007.

Samoborska glazbena jesen i ove godine u dva tjedna nudi atraktivan program

Jesenska glazbena berba

Samoborska glazbena jesen i ove godine u dva tjedna nudi atraktivan program

Istinski ljubitelji ozbiljne glazbe već s nestrpljenjem pogledavaju prema kalendaru. Jer, ne očekuju jesen samo zbog klimatoloških promjena, već zbog berbe dobrog zvuka koja im je zagarantirana u Samoboru. Mala, ali znalačka ekipa Pučkog otvorenog učilišta u naš grad ponovno dovodi imena svjetske glazbene scene za 32. izdanje Samoborske glazbene jeseni.

Ovogodišnje izdanje 29. rujna otvara u Ciklusu Maestro rogist Radovan Vlatković, uz sopranisticu Iwonu Sobotku, violinistu Aleksandra Ivića i Karinu Azizovu na glasoviru. Završni koncert 13. listopada održava klarinetistica Sharon Kam, uz Hrvatski komorni orkestar i dirigenta Zsolta Hamara. Poslastica će biti i ona središnja subota, 6. listopada, kada će u franjevačkoj crkvi, također u ciklusu Maestro, pjevati tenor Tomislav Mužek uz Zagrebačke soliste, a dio večeri bit će posvećen i Vladimiru Ruždjaku.

Osim njih, u ciklusu Maestro publici će se predstaviti Boris Kraljević na glasoviru, Lana Genc, također na glasoviru, sopranistica Marija Kuhar Šoša, Udaraljkaški ansambl Slovenski tolkalni projekt, a u dvorani Hrvatskog doma bit će izvedena i opera Ivica i Marica, bajka u tri slike. Organizatori nisu zaboravili ni na Samoborski ciklus u kojem će nastupiti Smiljan Mrčela, Marko Otmačić i Ivor Reljić.

Od 7. do 10. listopada na programu je natjecanje za mlade glazbenike Ferdo Livadić, a nagrade će biti uručene na večeri pobjednika u petak, 12. listopada, kada će u franjevačkoj crkvi nastupiti prošlogodišnja pobjednica Zrinka Ivančić, uz Ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša.

Naravno, tu je i neizostavni Program plus, koji će tijekom vikenda okupljati i one koji nisu toliko vezani uz ozbiljnu glazbu. Program će 29. rujna otvoriti Boško Petrović Trio, a 13. listopada zatvoriti Vesna Pisarović s jazz standardima. Ima tu još iznenađenja u popratnom programu, a 32. Samoborsku glazbenu jesen pratit će i vrlo atraktivna izložba, no, o tome više u sljedećem broju.

Mato Šipuš

 

Damir Senčar Senn humanitarnom izložbom fotografija odlučio pomoći Gorskoj službi spašavanja

Otvorena izložba povodom Međunarodnog dana gluhih

Marijan Čekolj predstavio Knjigu tvojih poricanja

Započeo peti Festival svjetskog kazališta

Samoborska glazbena jesen i ove godine u dva tjedna nudi atraktivan program

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002