21.05.2007.

U Galeriji Prica nastupila je Ana Zečić

Jedinstvena osobnost

U Galeriji Prica nastupila je Ana Zečić

U Ciklusu koncerata u Galeriji Prica nastupila je 24. svibnja Ana Zečić.

Mlada Požežanka, diplomirala 2005. godine, Samoborcima se je predstavila djelima Bacha, Beethovena, Paderewskog i Chopina. Pogođenim odabirom skladbi i izvrsnom tehnikom i muzikalnošću te jedinstvenom umjetničkom osobnošću Ana Zečić osvojila je Samoborce koji su bili jednodušni u zaključku da ju žele opet slušati u Samoboru.

T.M.

 
21.05.2007.

U dječjoj knjižnici održan još jedan zanimljiv kviz

Mali doktori položili

U dječjoj knjižnici održan još jedan zanimljiv kviz

Kada odrasli svrate u dječju knjižnicu vjerojatno ih uhvati poriv da ponovno pročitaju omiljenu knjigu iz djetinjstva, jer često shvate koliko su detalja u međuvremenu zaboravili. Učenici svih samoborskih i svetonedeljskih škola možda nikada neće zaboraviti detalje iz knjige Pripovijesti o doktoru Dolittleu Hugha Loftinga, jer su se odlično pripremili za tradicionalni kviz u Dječjem odjelu knjižnice. Dokazali su to odgovarajući na pitanja iz te knjige koja im je postavljala prigodno kostimirana Željka Vrbančić, uz asistenciju sestre Renate. Škole Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa, Mihaela Šiloboda, Rude i Sveta Nedelja predstavljalo je po troje učenika trećih razreda, a za pokazano odlično znanje svi su na kraju dobili prigodne darove (koje je osigurala tvrtka Meridijani) te vrlo lijepe pohvalnice. No, valja reći da cilj nije bilo isključivo natjecanje, već i njihovo međusobno druženje. Već se zna da će tema sljedećeg kviza negdje početkom studenog biti knjiga Pipi Duga Čarapa.

M.Š.

 
21.05.2007.

HPD Jeka održala svoj godišnji koncert, slaveći i 10 godina "jekaškog" staža maestra Josipa degl'Ivellia

Jeka pjevala, publika skandirala

HPD Jeka održala svoj godišnji koncert, slaveći i 10 godina

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka održalo je u nedjelju, 20. svibnja, svoj godišnji koncert uz poseban jubilej. Naime, ove godine obilježava se 10-godišnjica rada voditelja i dirigenta, maestra Josipa degl'Ivellia. Deset godina rada s jednim pjevačkim društvom možda i nije tako dugo razdoblje ukoliko se to usporedi s godinama rada osnivača Jeke, Josipa Vanjeka, koji je punih 28 godina vodio zbor, ali u usporedbi sa zborovođama ovog društva u zadnjih 50-ak godina to je zaista hvale vrijedan uspjeh.

Koncert se sastojao od dva dijela. U prvom dijelu zbor je četveroglasno izveo skladbe Vinka Žganca (Tri međimurske), Josipa degl'Ivellia (Tri samoborske) te domoljubnu Franje Jesenovića (Slobodnoj Hrvatskoj). Zatim su slijedile premijerno Počasnica i Kad Ljubimir uteče Rudolfa Matza iz ciklusa Tri pjesme iz dubrovačke renesanse. Skladba Matona Mia Cara (Orlando di Lasso) također je premijerno izvedena. Slijedile su pjesme za dušu: Još jenput (Emil Cossetto) te Moj kraj (Josip Kaplan) i Sanobor (Zlatko Kamenjarin), obje na tekst Bože Hlasteca, dok je skladba Poprek mora sinja, također Zlatka Kamenjarina, pronijela dvoranom zvuke Mediterana.

U drugom dijelu koncerta HPD Jeka i tamburaški sastav učenika Glazbene škole Ferdo Livadić predstavili su publici izbor iz Folklornog koncerta Emila Cossetta. Solistica je bila članica Jeke Lidija Mezdić. Tu su premijerno izvedene skladbe Pred gospodarevim dvorom i Kirales. Zadnju skladbu, Letovanić, izveli su pjevači, tamburaši i publika zajedno. Dok su se s pozornice orili zvonki glasovi Jekaša, praćeni zvucima instrumenata mladih tamburaša, iz dvorane je u ritmu glazbe dopiralo skandiranje oduševljene publike.

Marija Majstorović

Hit iz 16. stoljeća

Premijerno izvedena Matona Mia Cara Orlanda di Lassa, u prijevodu O Gospo moja draga, šaljiva je ples-pjesma, a pripada antologiji zborske glazbe. U svoje doba, dakle u 16. stoljeću, bio je to veliki europski hit. Ne samo zbog dopadljive glazbe već i zbog lascivnog, provokativnog i erotskog teksta koji je u ondašnjoj Europi raspaljivao burne rasprave "za" i "protiv". No, svi su ga pjevali, a još više njih ga je slušalo. Zaslugom Jeke i samoborska publika.

 
21.05.2007.

Koncert klavirskog odjela Glazbene škole Ferdo Livadić

Sara Glojnarić oduševila svojom kompozicijom

Koncert klavirskog odjela Glazbene škole Ferdo Livadić

U Galeriji Prica se, zahvaljujući suradnji Glazbene škole Ferdo Livadić i POU Samobor često održavaju koncerti koji ostaju u lijepoj uspomeni slušateljima i izvođačima.

Jedan od takvih je bio i koncert klavirskog odjela Glazbene škole održan u četvrtak, 17. svibnja 2007. Nastupilo je 10 mladih pijanista i njihovi gosti - trojica učenika udaraljki. Program je bio probran, a nastupili su najspremniji učenici koji pokazali do kojeg su stupnja znanja stigli u dosadašnjem školovanju.

Osobito je bio zanimljiv nastup učenice drugog razreda srednje škole Sare Glojnarić, koja nam je na ovom koncertu praizvela svoju netom završenu skladbu, oduševljeno prihvaćenu od publike i kolega izvođača.

Poseban ugođaj ovog koncertnog prostora i samog koncerta zasigurno će djelovati kao snažno nadahnuće ovim mladim glazbenicima u predstojećim ispitima i njihovom daljnjem glazbenom napretku.

I.H.

 
21.05.2007.

Koncert orkestara, zbora i komornih sastava samoborske glazbene škole u franjevačkoj crkvi

Nastupili svi, u raznim kombinacijama

Koncert orkestara, zbora i komornih sastava samoborske glazbene škole u franjevačkoj crkvi

U franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja 18. je svibnja Glazbena škola Ferdo Livadić organizirala koncert na kojem su njeni učenici nastupali u različitim glazbenim sastavima.

Nastava grupnog muziciranja važan je dio glazbenog obrazovanja već od najranijih početaka, ali rezultati takvog rada vidljivi su dosta kasnije. To je bilo očito i na ovom koncertu, gdje su nastupili gotovo svi učenici škole, okupljeni u gudački i puhački orkestar, dječji i mješoviti pjevački zbor, tamburaški ansambl, ali i u neke manje sastave, kao što su gudački kvartet, kvintet harmonika (nedavni dobitnik prve nagrade na međunarodnom natjecanju u Puli!), duo violončela...

Dobrom raspoloženju u crkvi, pored predanog muziciranja mladih pjevača i svirača, nesumnjivo je pridonijela topla podrška brojne publike.

I.H.

 
21.05.2007.

TD Ferdo Livadić organizira audiciju za buduće tamburaše

Uključite se u Malu školu tambura

AUDICIJA

TAMBURAŠKO DRUŠTVO FERDO LIVADIĆ SAMOBOR

Trg Matice Hrvatske 3

4. rujna počet će s radom "Mala škola tambura" s ciljem pripreme podmladka.

Kandidati - početnici bez ikakvog znanja, s puno volje, imat će nastavu dva puta po dva sata tjedno-besplatno.

Djevojčice i dječaci, ne mlađi od 9 godina, trebaju se javiti na audiciju 6. lipnja u 18 sati u prostorije Društva.

U mlađi tamburaški orkestar pozivamo djecu koja završavaju osmi razred, a u školi su učili svirati tamburu, da se jave tajnici društva na broj 091/3322-834.

Probe se održavaju utorkom i petkom od 19 sati u našim prostorijama te počinju 4. rujna 2007. godine.

Upravni odbor

Tamburaškog društva

Ferdo Livadić

 

U Galeriji Prica nastupila je Ana Zečić

U dječjoj knjižnici održan još jedan zanimljiv kviz

HPD Jeka održala svoj godišnji koncert, slaveći i 10 godina "jekaškog" staža maestra Josipa degl'Ivellia

Koncert klavirskog odjela Glazbene škole Ferdo Livadić

Koncert orkestara, zbora i komornih sastava samoborske glazbene škole u franjevačkoj crkvi

TD Ferdo Livadić organizira audiciju za buduće tamburaše

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002