28.12.2007.

Tradicionalni novogodišnji koncert u HNK

Uz čaše pjenušca

Tradicionalni novogodišnji koncert u HNK

U Hrvatskom narodnom kazalištu je u petak, 28. prosinca, održan tradicionalni Novogodišnji koncert s arijama i polkama najpopularnijih svjetskih skladatelja.

Koncertom je svojim vedrim, šarmantnim i simpatičnim stilom ravnao gost iz Italije, Gianluca Marciano. Uz zbor i orkestar Opere HNK-a nastupili su Margareta Klobučar (sopran), Helena Lucić (sopran), Dubravka Šeparović-Mušović (mezzosopran), Domagoj Dorotić (tenor), Kiril Manolov (bariton), Luciano Batinić (bas) i Ivica Čikeš (bas).

U prvom dijelu koncerta brojna publika je mogla uživati slušajući dobro poznate arije i uveritre iz Seviljskog brijača G. Rossinija, Linde di Chamonix i Ljubavnog napitka G. Donizettija.

Nakon prigodne čaše pjenušca ispijene u pauzi, u drugom dijelu koncerta izvođene su uvertire i arije Bizetove Carmen, Mefistova napitnica iz Gounodova Fausta i valcer Julije iz Gounodova Romea i Julije te arija Lenskog i valcer iz Evgenija Onjegina Čajkovskog. Koncert je završio izvedbom plesova iz Borodinova Kneza Igora.

Dugi pljesak publike je solistima, zboru i orkestru svakako najljepša čestitika i nagrada na kraju ovogodišnje uspješne sezone.

Rajka Križanac

 
28.12.2007.

Tradicionalni božićno - novogodišnji koncert TD Ferdo Livadić

Radovali se Samoborci

Tradicionalni božićno - novogodišnji koncert TD Ferdo Livadić

Kao i svake, i ove su godine svoje sugrađane i ljubitelje dobre glazbe svojim nastupom oduševili uvijek mladi i svježi Livadići i njihov Vokalni ansambl Samoborke.

Pod dirigentskom palicom Anamarije Šimičić i Bojana Pogrmilovića predstavili su se spletom prigodnih pjesama, što iz Hrvatske, što iz ostatka svijeta. Tako smo, osim pjesama s Murtera, iz Turopolja, Podravine i Slavonije čuli i skladbe i napjeve iz Njemačke, SAD-a, Španjolske, Južne Amerike i Portorika.

Pred prepunom kino dvoranom POU Samobor i Livadići, a posebno Samoborke, i ovaj su se puta istakli veseljem i uživanjem u sviranju i pjevanju.

Na kraju su izvedena dva bisa, a publika je s velikim veseljem zajedno s izvođačima otpjevala Radujte se narodi.

T.M.

 
28.12.2007.

Pjesnik i slikar Antun Dekalić-Tona predstavio svoje radove

Pero i kist umočeni u dušu

Pjesnik i slikar Antun Dekalić-Tona predstavio svoje radove

Antun Dekalić-Tona piše pjesme ne zato da se upiše u pjesničke krugove, slika ne zato da ga slikarom proglase - piše i slika za sebe i prijatelje.

Usamljenik, radnik u ZET-u, pjesnik i slikar, daleko je od primisli da uz svoje stvaralaštvo okuplja recenzente i kritičare. Jednostavno napisano i naslikano otvori svojim mještanima, susjedima, znancima i prijateljima. I time postiže svrhu svoga stvaralaštva. Tako je jednog prosinačkog petka u vatrogasnom domu u Bobovici imao svoju prvu poetsko - slikarsku promociju. Zbirku Dota sam je istipkao, sam ilustrirao, sam ukoričio i tridesetak slika izložio pred prepunom dvoranom.

Mnogima, prvenstveno onima nenazočnima, za čuđenje - sve su knjižice "planule" i sve su slike otkupljene! Do lipe je sve, a po izričitoj autorovoj želji, otišlo Crvenom križu i za potrebe zavičajne mu crkve u samoborskom Lugu. Ovoj, po mnogo čemu jedinstvenoj, večeri nazočili su, uz prijatelje koji se iskazaše jestvenim i pijućim darima, gospoda samoborski i luški župnici.

O uradcima i plemenitoj ideji ponuđenog - doniranog kazivao je Joža Prudeus. U radosnom ozračju druženje je produženo do subotnjih ura. Svima, ali ne i autoru, malo je trpkoće izazvala činjenica da su te večeri, dok je Tona dvije po dvije slike nosio uza stube vatrogasnog doma, dvije i ukradene iz njegovog automobila.

"Bože moj, neka im bude na sreću", prozborio je nepokolebljivi autor o ovoj (ne)zgodi.

D.T.

 
28.12.2007.

U Ateljeu sudskog vještaka Josipa Dujmovića završno ovogodišnje druženje u znaku darova i zahvala

Dobro mi došli prijateli...

U Ateljeu sudskog vještaka Josipa Dujmovića završno ovogodišnje druženje u znaku darova i zahvala

Vjerni poklonici malog, ali posebnog prostora u Kompareovoj 5 ponovno su se okupili na poziv domaćina Josipa Dujmovića kako bi zaokružili priču o izložbama u ateljeu (u 2007. bilo ih je 14). Ono što je bila karakteristika cijele godine, a to su ugodna i neformalna likovna nedjeljna druženja, nastavilo se i 21. prosinca na svojevrsnom oproštaju od godine. Razlika je jedino bila što je domaćin pripremio zahvalnice za sve vjerne pratitelje zbivanja u ateljeu (ta čast je pripala i redakciji Glasnika) i prigodne kalendare, a uz to su se čule i svečarske riječi s puno dobrih želja. Domaćin Josip Dujmović je, naravno, i primao darove, a jedan su predali i ljudi iz Otvorene galerije – plavo srce. I tako, sa srcem i od srca, svi su jedni drugima zaželjeli svako dobro i u 2008., u kojoj nas čekaju nova druženja u ovom ateljeu. Domaćin je svojim gostima i prijateljima otkrio podatak tek da je već napravljen program za desetak izložbi. Već ih s nestrpljenjem čekamo.

M.Š.

 
28.12.2007.

Biserka Habdelić Jajić ponovno izlaže "na štengama"

Suptilnost u temperi i acrilicu

Biserka Habdelić Jajić ponovno izlaže

Prostor, odnosno međuprostor prenamijenjen u priručnu Galeriju na štengama, u kojoj već nekoliko godina izlažu poznati i manje poznati likovni umjetnici, ponovno je ugostio Biserku Jajić.

Njezini suptilni akvareli, batici i slike na svili krasili su zidove ovog prostora pred tri godine, a sada je postavljena nova izložba Biserkinih radova. Ovoga puta to je tempera i acrilic.

Biserkin opus je bogat. Živi i slika u Novakima, okružena prirodom koja joj je uvijek iznova inspiracija.

Slikanjem se bavi petnaestak godina i okušala se gotovo u svim tehnikama. Završila je školu slikanja Agora u Zagrebu i članica je grupe Hobby Art iz Samobora. Izlagala je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Virovitica, Osijek, Karlovac, Rim, Beč, Zagreb, Đakovo...) te priredila nekoliko samostalnih izložbi.

Svi oni koji ovih dana dovode i odvode djecu u Dječji vrtić Grigor Vitez, moći će uživati u Biserkinim slikama.

S.S.

 
28.12.2007.

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Tak se to dela!

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Inicijativa profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor da se bar jednom godišnje glazbeno predstave svojim učenicima, kao i široj samoborskoj javnosti, urodila je ove godine četvrtim Koncertom profesora, održanim u četvrtak, 13. prosinca u 20 sati u Galeriji Prica. Prilika je to, kao i do sada, da se u prvom redu educira najmlađi dio polaznika glazbene škole, koji na taj način usvajaju "prve korake" u slušanju klasične glazbe, a koju marljivo izučavaju u navedenoj instituciji. Stariji pak učenici imaju priliku vidjeti na djelu sve prednosti, ali i mane javnog nastupanja i iste primijeniti ili otkloniti na svojim nastupima, dok njihovi roditelji i ostali prisutni u publici jednostavno uživaju u glazbenoj reviji različitih instrumenata, sastava i glazbenostilskih žanrova.

U prvom dijelu koncerta na programu su bila klasična djela, karakterne minijature ili kraća ciklička djela od razdoblja baroka do 20. stoljeća te su se djelima Henryja Purcella, Domenica Scarlattija, Marina Maraisa, Carl Maria von Webera, Franza Liszta, Petra Iljiča Čajkovskog, Julesa Demerssemana, Sergeja Rahmanjinova i Béle Bartóka predstavili violinisti Zdenka Pende, Jasmina Andrašek i Ivan Mužanić, violist Vjekoslav Fresl, violončelist Branimir Hutterer, klarinetist Mihael Paar, saksofonist Tomislav Žužak, klaviristi Marjeta Zdunić Knotek, Antonija Jelinčić, Tina Klak i Davor Lahnit te Tatjana Gaćeša, kao izvođač bassa continua.

Drugi, zabavniji ili popularno rečeno "crossover" dio koncerta, prepun iznenađujućih profesorskih glazbenih kreacija i sastava, otvorio je blagdanskim Radetzky maršem Johanna Straussa (oca), za ovu priliku osnovan, Trio Pleh (trombonistica Vesna Siladi, trubač Dražen Habuš i udaraljkaš Goran Gorše), a nastavak je pripao vokalnim ili vokalno instrumentalnim skladbama u duhu mjuzikla, latino, klapskog ili zabavnoglazbenog izričaja. Izvodila su se djela Leonarda Bernsteina, Buda Powella, Josipa Hatzea, preko narodnih, do neizostavne Da te mogu pismom zvati Frane Bilića i Ivice Badurine.

Zabavni gudačko-udaraljkaško-klavirski sastav je, uz prigodno juškanje i uzvikivanje, zaključio zabavni "štimung" skladbom Duelin' Fiddles Arthura Smitha.

Povratak klasici obilježen je popularnim zborskim opernim brojem Va, pensiero iz III. čina opere Nabucco Giuseppea Verdija kojeg su, neočekivano za sve učenike, izveli svi sudionici - profesorice i profesori - uz klavirsku pratnju Tine Klak i dirigentsko vodstvo Tatjane Gaćeša.

Tatjana Gaćeša

 

Tradicionalni novogodišnji koncert u HNK

Tradicionalni božićno - novogodišnji koncert TD Ferdo Livadić

Pjesnik i slikar Antun Dekalić-Tona predstavio svoje radove

U Ateljeu sudskog vještaka Josipa Dujmovića završno ovogodišnje druženje u znaku darova i zahvala

Biserka Habdelić Jajić ponovno izlaže "na štengama"

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002