06.10.2007.

U HNK premijerno izvedena Park Botha Straussa

Park iz Sna ivanjske noći

U HNK premijerno izvedena <i>Park</i> Botha Straussa

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu je u petak, 5. listopada, započela novu kazališnu sezonu predstavom Park Botha Straussa, djelom jednog od najvećih suvremenih njemačkih autora. Park se naslanja na San ivanjske noći Williama Shakespearea. Ovom predstavom Drama HNK u Zagrebu prvi put postavlja na scenu pisca čija su djela obilježila nekoliko posljednjih desetljeća europske kazališne literature prošlog stoljeća, nastavljajući veliku tradiciju njemačke dramaturgije koja je zadužila europsku kulturu u cjelini.

Park, šuma i drveće koji simboliziraju život, su ne samo prolazno mjesto susreta različitih ljubavnih parova, nego je on sjecište različitih životnih filozofija, ljudi dvadesetog stoljeća, koji kao da ne žele prestati sanjati. Snovi o ljubavi, čežnji, ljubavnim trokutima i zabranjenim vezama. Snovi i želje i put traženja istine su dio osobnosti, dok smo prisiljeni živjeti u današnjem drugačijem svijetu, tako različitom od Shakespeareovog. Režiser János Szikora je sve te snove i htijenja brzom izmjenom paravana i brojnim zanimljivim elementima dojmljive scene pokušao i predočiti – svijet je ovaj vatra, koja se neprestance s mjerom gasi i pali.

Redatelj predstave je odabrao glazbu te oblikovao svjetlo, koje vrlo dobro u kombinaciji s glazbom odražava ton i razpoloženje pojedinog trenutka.

Tekst je preveo Nenad Popović, dramaturginja je Maja Sviben, scenograf Balázs Horesnyi, a kostimografkinja Diana Kosec-Bourek.

Režiser je dodijelio glavne uloge mlađoj glumačkoj ekipi koju čine Leona Paraminski, Goran Grgić, Mirta Zečević i Franjo Kuhar. Odlični, uvjerljivi i samouvjereni na putu traženja svoje biti i vlastite uvjetovanosti bili su Alma Prica i Zijad Gračić.

Rajka Križanac

 
06.10.2007.

Nova izložba u Ateljeu sudskog vještaka

Hrvatski Picasso u podrumu Kompareove

Nova izložba u Ateljeu sudskog vještaka

Još jednu ugodnu nedjeljnu razdjelnicu između prijepodneva i popodneva proveli su posjetitelji Ateljea sudskog vještaka prof. Josipa Dujmovića u Kompareovoj 5. Popularni podrum pružio je gostoprimstvo crtežima Ive Šebalja, što će ljubitelji njegova rada i slikarstva prihvatiti kao pravu poslasticu. Usput prisluškujući što posjetitelji govore čuli smo i da bi se Šebaljevi crteži mogli usporediti s onima slavnog Picassa.

Zanimljivu pripovijest o izložbi naziva Parisov sud ispričao je, naravno, prof. Dujmović. Priča seže u grčku mitologiju i poznatu priču kako je Paris na natjecanju za najljepšu zlatnu jabuku dodijelio Afroditi, izazvavši bijes božica Atene i Here. Afrodita je Parisu ispunila obećanje i on je dobio lijepu Jelenu, a sve skupa bilo je povod Trojanskom ratu. Prof. Dujmović je i dodao da je Šebalj u svom ciklusu svakoj od božica posvetio 12 crteža, za svaki mjesec po jedan.

Ivo Šebalj rođen je u Zagrebu 1912., gdje je i umro 2002. godine. Kao zanimljivost izdvajamo da je prvu samostalnu izložbu priredio tek 1970. Unatoč samozatajnosti, sedamdesetih počinje njegovo veliko slikarsko razdoblje kada doživljava punu slikarsku afirmaciju. Stručnjaci kažu da se svojim osobitim stilom nametnuo kao jedan je od najznačajnijih pikturalističkih, asocijativnih, aluzivnih, hermetičko-metaforičkih slikara Hrvatske. Njegovi se crteži sljedeća dva tjedna mogu, dakle, pogledati u Ateljeu prof. Dujmovića.

M.Š.

 
06.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Drugi i završni koncert iz Samoborskog ciklusa

Ivor Reljić opet napunio dvoranu

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Drugi i završni koncert iz Samoborskog ciklusa

Drugi i završni koncert iz Samoborskog ciklusa Samoborske glazbene jeseni bio je onaj saksofonista Ivora Reljića, koji je uz glasovirsku pratnju Ivana Batoša opet napunio dvoranu Galerije Prica.

Ivor Reljić student je završne godine zagrebačke Muzičke akademije u klasi prof. Dragana Sremca, a završio je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u samoborskoj Glazbenoj školi Ferde Livadića. Sudionik je mnogih međunarodnih i hrvatskih seminara koje su vodili istaknuti saksofonisti. Na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade glazbenike osvojio je brojna priznanja.

Ove godine za program je izabrao djela Bozze, Decrucka, Milhauda i drugih skladatelja za saksofon i glasovir. Mnoštvo posjetitelja nagradilo je njegove precizne izvedbe dugim aplauzom.

T.M.

 
06.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncerti iz Ciklusa maestro

Od Brahmsa do Chopina

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncerti iz Ciklusa maestro

U dva koncerta kroz dva dana samoborskom Galerijom Prica razlijegali su se zvuci koncertnog Bösendorfera. Prvo je u Ciklusu maestro u utorak, 2. listopada, gostovao crnogorski pijanist Boris Kraljević, rođen u Herceg Novom, a sada profesor na Nanyang Academy of Fine Arts u Singapuru i voditelj međunarodnih majstorskih radionica u Europi, Kanadi, SAD-u, Argentini, Maleziji, Tajlandu i Singapuru. Samostalne recitale i koncerte uz simfonijske i komorne orkestre održao je diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Surađivao je s mnogim najvažnijim instrumentalistima današnjice (Claude Delangle, Janos Balint, Marina Tarasova, Nancy Juen...).

U Samoboru je pak svirao samo djela Johannesa Brahmsa i to Tri intermezza - op. 117, Šest glasovirskih komada - op. 118 i Četiri glasovirska komada - op. 119. Naravno, Samoborci (i ne samo oni) su prepoznali izvrsnost ovog glasovirskog virtuoza te su ga dugim i oduševljenim pljeskom nagradili za tako prekrasan doživljaj.

U četvrtak, 4. listopada, nastupila je u istom Ciklusu Samoborka Lana Genc. Nakon završetka Muzičke akademije u klasi prof. Vladimira Krpana, nastavila je poslijediplomski studij u klasi prof. Lovre Pogorelića, koji je i nazočio ovom koncertu. Dobitnica je nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima u Italiji i Japanu, gostovala je na Cipru, u Austriji, Bugarskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i u Čileu. Nastupala je uz hrvatske simfonijske orkestre, Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste i slovenski kvartet Tartini. Naša mlada pijanistica svirala je Preludije - op. 28 i Sonatu u h-molu Frédérica Chopina.

U prepunoj dvorani Lana Genc je publici priuštila nezaboravno iskustvo izvođenjem 24 preludija, a oduševila je raznolikošću i prezentiranom impresijom.

T.M.

 
06.10.2007.

Izložba radova s likovne kolonije Stojdraga – Žumberak otvorena u Gradskoj knjižnici

Doživljaj starih kleti

Izložba radova s likovne kolonije Stojdraga – Žumberak otvorena u Gradskoj knjižnici

Način na koji su stare kleti doživjeli članovi likovne sekcije samoborskog ogranka Matice Hrvatske može se od četvrtka, 4. listopada, razgledati u samoborskoj knjižnici. Riječ je o slikama nastalim na 9. likovnoj koloniji Stojdraga-Žumberak koju zajednički ograniziraju Matica i Lovačko društvo Samobor. Na otvorenju izložbe voditeljica likovne sekcije Grozdana Korpar zahvalila je svima koji su pomogli da bi ova likovna kolonija stigla na prag jubilarnosti, a Josip Dujmović naglasio je važnost kleti, ili po domaći – hisova, kao mjesta izuzetne životnosti koju se može vidjeti i u izloženim slikama.

– Nadam se da ćete ove slike gledati s veseljem jednakim onom kojim su umjetnici ove slike stvarali – pozvao je Dujmović. Izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, a može ju se razgledati (izložbu, ne dogradonačelnicu), do 18. listopada.

K.S.

 
06.10.2007.

Lijepa najava novih gostovanja

Božićna glazbena igra braće Grimm

Lijepa najava novih gostovanja

Ove godine Samoborska glazbena jesen otvorila je širom vrata i najmlađim slušateljima. Posebno za njih, polaznike samoborskih vrtića i učenike nižih razreda osnovnih škola, priređena je jedna operna predstava. Dječje kazalište Dubrava i Udruga Mala opera izveli su djelo Engelberta Humperdincka Ivica i Marica. Napisana je 1893. godine na prijedlog Humperdinckove sestre, koja je prema bajci braće Grimm sama napisala libreto opere. Operom je htjela razveseliti svoju djecu božićnom glazbenom igrom.

I naši mali sugrađani i sugrađanke bili su oduševljeni novim iskustvom (iako još nije božićno vrijeme), te su poželjeli još ovakvih događaja u našem gradu. Organizatori su najavili nova glazbena gostovanja namijenjena najmanjim slušateljima, a pogotovo kad se izgradi najavljeni novi Kulturni centar u kojem je predviđena pozornica na kojoj će moći gostovati i veći baletni i operni ansambli.

T.M.

 

U HNK premijerno izvedena Park Botha Straussa

Nova izložba u Ateljeu sudskog vještaka

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Drugi i završni koncert iz Samoborskog ciklusa

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncerti iz Ciklusa maestro

Izložba radova s likovne kolonije Stojdraga – Žumberak otvorena u Gradskoj knjižnici

Lijepa najava novih gostovanja

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002