13.10.2007.

Pola stoljeća od Sputnjika-1

Ležerno o svemiru

Pola stoljeća od Sputnjika-1

4. listopada 1957. godine lansiran je Sputnjik-1 i čovjek je zakoračio u svemir. Prigodom 50. godišnjice lansiranja, u Gradskoj knjižnici Samobor održano je predavanje i projekcija fotografija s temom Čovjek u svemiru.

Gostovanje našeg najpoznatijeg zaljubljenika u svemir Ante Radonića, voditelja planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu, privuklo je brojne Samoborce koji su u ležernoj atmosferi postavljali brojna pitanja, ali i prepričavali svoje uspomene iz starih dobrih dana astronautike.

M.C.

 
13.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Prigodna izložba o Vladimiru Ruždjaku

Ruždjak opet u Muzeju

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Prigodna izložba o Vladimiru Ruždjaku

Uoči koncerta Tomislava Mužeka i Zagrebačkih solista posvećenog Vladimiru Ruždjaku, organizatori Samoborske glazbene jeseni, u suradnji sa Samoborskim muzejom, dodatno su obogatili Ruždjakovu večer. U prostorijama muzeja je u subotu, 6. listopada, priređena izložba naziva Vladimir Ruždjak u Samoboru. Kako je rečeno prilikom otvaranja izložbe, veliki pjevač bio je i česti gost Samobora, što je potkrijepljeno brojnim fotografijama i isječcima iz tadašnje štampe koji pokazuju da je Ruždjak i kod nas bio uvijek rado viđen, s radošću priman i s veseljem slušan umjetnik. Izložba je bila prigoda i za predstavljanje Pet međimurskih pjesama za bariton i gudače Vladimira Ruždjaka, prvo notno izdanje takve vrste u nakladi izdavačke kuće Cantus.

K.S.

 
13.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Nastavljeno Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Tri mlade dame za nagrade

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Nastavljeno Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Drugog dana natjecanja Ferdo Livadić, na Dan hrvatske neovisnosti, nastupile su tri natjecateljice.

Pijanistica Kristina Bjelopavlović predstavila se je djelima Mateja Meštrovića, Scarlattija i Liszta. Ona je već osvojila prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju u Senigalliji, Pietra Liguri, Pinerolu i Cortemiliji. Dobitnica je šest prvih nagrada na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe. Polaznica je mnogih međunarodnih i hrvatskih seminara, a kao solistica je svirala uz Zagrebačke soliste, Zagrebačku filharmoniju, Dubrovački simfonijski orkestar i orkestar opere HNK u Rijeci.

Violinistica Tanja Sonc iz Ljubljane ima 15 godina. Ljubljansku glazbenu školu upisla je već s 5 godina, a sada polazi drugi razred srednje muzičke škole u Piranu. Pobjednica je prošlogodišnjeg Kocjanova natjecanja, a ove godine na istom je natjecanju osvojila treću nagradu. Uz dvadesetak nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima pobijedila je na natjecanju u Luxemburgu i Trstu. Ove godine osvojila je i zagrebačko natjecanje Etide i skale kao apsolutna pobjednica za najbolje izvedenu etidu i virtuoznu skladbu hrvatskog skladatelja. Na svom nastupu, u klavirskoj pratnji Božene Hrup, predstavila se je djelima Bacha, Sanje Drakulić, Brahmsa, Paganinija, Kreislera i Sarasate.

Iva Stilinović, oboistica iz Novog Sada, uz klavirsku pratnju Ivana Batoša, odsvirala je skladbe Bacha, Stahuljaka, Colina, Poulenca i Radomira Petrovića.

Trenutno je studentica treće godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Branka Mihanovića. Laureat je mnogih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima je i prva nagrada na Natjecanju Ohridski biseri u Makedoniji. Bila je članica Vojvođanskih simfoničara i orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta. Surađivala je s orkestrom opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i Sarajevskom filharmonijom. Sada je članica Omladinske filharmonije jugoistočne Europe, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije i orkestra HNK u Zagrebu.

T.M.

 
13.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Franjevačkoj crkvi održan koncert tenora Tomislava Mužeka i Zagrebačkih solista

Suptilna sinteza glasa i gudača

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Franjevačkoj crkvi održan koncert tenora Tomislava Mužeka i Zagrebačkih solista

U bogatom i šarolikom programu 32. Samoborske glazbene jeseni jedan od nekoliko bisera sigurno je svečani koncert posvećen 20. obljetnici smrti Vladimira Ruždjaka, koji smo imali prigodu čuti u subotu, 6. listopada, u franjevačkoj crkvi. Zagrebački solisti i tenor Tomislav Mužek su pred brojnom samoborskom publikom izveli bogat program, kojim su zasužili buran aplauz i višestruki "bravo" na kraju. Tom je prigodom istog dana u Samoborskom muzeju otvorena izložba i predstavljen notni zapis pet međimurskih pjesama za bariton i gudače velikog maestra.

Maestro Ruždjak je još kao student rado dolazio u Samobor i davne 1967. godine je počeo priređivati koncerte u dvorcu skladatelja Ferde Livadića. U mnogim godina nakon toga, točnije još sedamnaest puta, je samoborska publika imala prigodu slušati glas Vladimira Ruždjaka.

Subotnje koncertno događanje Zagrebački su solisti započeli prigodnim izvođenjem Vivaldijeve Jeseni iz Četri godišnja doba. U programu smo dalje mogli čuti sjajnog Mužeka u izvođenju arije Ombra mai fu iz opere Xerxes G.F. Handela te arije iz opere Orfej i Euridika. Prvi dio koncerta je zakoružen Vivaldijevim Koncertom za dvije violine i orkestar u kojem su se izdvojili solisti Borivoj Martinić-Jerčić i Mirjam Pustički-Kunjko na violinama. Odlični Mužek, koji nosi titulu jednog od najperspektivnijih europskih mladih tenora, prvi je dio koncerta završio izvođenjem Scarlattijeve Le Violette.

U nastavku smo, nakon Papandopulove suite za gudače Pintarichiane, čuli mnoge poznate i neke manje poznate međimurske napjeve. Sedam međimurskih pjesama, u izvođenju mladog, ali već slavnog tenora, svakako je lijepa oda u čast obljetnice smrti velikog maestra. Bila je to prigoda da se prisjetimo dijela njegove ostavštine, ciklusa popijevaka inspiriranih međimurskom melodikom i njezinom folkornim značajkama te kajkavskom idiomom, čija je sinteza za glas i gudače primjer nadasve suptilne, majstorske prilagodbe narodne melodike u umjetničkoj glazbi.

Svakako možemo reći: jedan od najljepših jesenskih poklona ljubiteljima glazbe u Samoboru.

Rajka Križanac

 
13.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Počelo Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Gorše i Jurković za početak

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Počelo Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

U nedjelju, 7. listopada, u sklopu Samoborske glazbene jeseni, počelo je 4. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić. I ove godine za fond nagrada od 25.000 kuna natjecat će se 10 natjecatelja. Njih je prosudbena komisija izabrala još u lipnju između četrdesetak prijavljenih.

Pred samoborskom publikom i prosudbenom komisijom (Željko Brkanović, Krešimir Seletković, Frano Đurović, Branimir Pofuk, Zlatko Madžar i Goran Maerčep) prvog dana su se programom pripremljenim upravo za ovo natjecanje predstavili udaraljkaš Goran Gorše i saksofonist Goran Jurković.

Gorše je kao student bio stalni sudionik međunarodnih seminara pod vodstvom uglednih profesora i dobitnik je nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Dobitnik je Rektorove nagrade i Nagrade Ivo Vuljević. Od prošle godine zaposlen je kao nastavnik udaraljki u samoborskoj Glazbenoj školi i u Glazbenoj školi Brežice. Njegov je nastup bio pomalo specifičan za ovo natjecanje, jer je svirao na mnogo instrumenata - udaraljki kojima publika teško može znati sva imena.

Uz klavirsku pratnju Damira Gregurića izveo je djela Bacha, Fischera, O'Meare i Lešnika. Nakon njegova nastupa bila je potrebna malo veća pauza kako bi se svi instrumenti iznijeli iz dvorane i time stvorili uvjeti za nastup sljedećeg natjecatelja.

Goran Jurković diplomirao je prošle godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dragana Sremca. Pobjednik je mnogih hrvatskih natjecanja, a na Međunarodnom natjecanju Alpe-Adria-Dunav 2002. godine osvojio je drugu nagradu. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Cantus Ansamblom i Jazz orkestrom Hrvatske glazbene mladeži s kojima je nastupio u Austriji, Belgiji, Italiji, Sloveniji i Indoneziji. Kao nastavnik radi u Jastrebarskom i Virovitici. Izveo je djela Saint-Saënsa, Villa-Lobosa, Tudora i Denisova.

T.M.

 

Pola stoljeća od Sputnjika-1

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Prigodna izložba o Vladimiru Ruždjaku

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Nastavljeno Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Franjevačkoj crkvi održan koncert tenora Tomislava Mužeka i Zagrebačkih solista

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Počelo Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002