28.09.2007.

U galeriji Prica otvorena izložba slika Ivana Andrijanića

Vrlo blizu fotografiji

U galeriji Prica otvorena izložba slika Ivana Andrijanića

U maloj dvorani Galerije Prica otvorena je 28. rujna izložba slika mladog akademskog slikara Ivana Andrijanića pod nazivom "Ulice".

Izloženi su hiperrealistični radovi koje autor sam naziva "foto realizmom", jer se, po njegovim riječima "... približava fotografiji, a ne takozvanoj 'stvarnosti', i predstavlja pomak od fragmentarnosti klasične slike nastale pred pozirajućim modelom, prema zamrznutosti fotografije."

Izložena ulja na platnu, na kojima je Andrijanić na trenutak fotografskim kadrom zabilježio kontraste oronulih fasada i glatkih limova automobila, možete razledati do 12. listopada.

T.M.

 
28.09.2007.

U Otvorenoj galeriji otvorena izložba radova nastalih u sklopu slikarske kolonije Akvareli na skeli

Sava koja spaja

U Otvorenoj galeriji otvorena izložba radova nastalih u sklopu slikarske kolonije Akvareli na skeli

Samoborski muzej, Udruga likovnih umjetnika Samobora i Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić zaokružili su priču o zajedničkom druženju kod skele na Savi tijekom lipnja. Naime, skela Josipa Vrančića spojila je samoborske i zaprešićke umjetnike u slikarskoj koloniji naziva Akvareli na skeli, koja je rezultirala prvo plutajućom izložbom, potom prikazom radova s kolonije u zaprešićkoj Galeriji Razvid, da bi u četvtak, 27. rujna, izložba konačno bila otvorena i u Samoboru.

Tako su se u prostoru Otvorene galerije u Starogradskoj 12 još jednom okupili umjetnici obiju strana Save kako bi još jednom dokazali da rijeka, kao i umjetnost, spaja Samobor i Zaprešić. Izložbu su posjetili i zaprešički gradonačelnik Željko Turk i samoborska dogradonačelnica Marica Jelenić koji su darovani i prigodnim portretima. Prema najavama, Akvareli na skeli mogli bi se dogoditi i dogodine, a umjetničke rezultate ovogodišnjeg izdanja razgledati se može u Otvorenoj galeriji do 21. listopada.

K.S.

 
28.09.2007.

U "Galeriji na štengama" izlaže Miran Šabić

Majstor crteža u vrtiću

U

Nakon ljetne stanke "Galerija na štengama" u Dječjem vrtiću Grigora Viteza u Perkovčevoj na radost djece i odraslih ponovno ima izložbu. Ovaj puta to je izložba mladog nadarenog Samoborca, studenta III. godine Akademije likovnih umjetnosti Mirana Šabića.

Miran Šabić rođen je 1986. u Brežicama. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Tijekom školovanja izlagao je na više skupnih izložbi te sudjelovao na natjecanjima i osvajao nagrade. Student je na odjelu grafike, mentor klase mu je prof. Frane Paro. Upravo se vratio iz Virovitice, gdje je s kolegama studentima u tamo održanoj likovnoj koloniji naslikao više ulja na platnu, koja će tijekom listopada biti izložena na skupnoj izložbi u virovitičkoj knjižnici.

U "Galeriji na štengama" moguće je tako razgledati njegovih 12 radova, u tehnici grafike - litografije i grafita. Ovim djelima mladi se student potvrdio kao majstor crteža, a nadamo se da će nam uskoro pokazati i svoje ostale radove na nekoj drugoj, još većoj, izložbi u Samoboru. Podsjećamo da radove izložene na ovoj izložbi, koji ne samo da ukrašavaju zidove vrtića, svakodnevno vidi i dvjestotinjak roditelja i djece.

I.H.

 
28.09.2007.

U Muzeju Mimara otvorena izložba Irene Podvorac

Svi mačji životi u Mimari

U Muzeju Mimara otvorena izložba Irene Podvorac

U Muzeju Mimara otvorena je 25. rujna izložba skulptura Svi mačji životi kiparice Irene Podvorac.

"Lik mačke, iako pojednostavnjen do apstraktnih oblika, ne gubi na moćnoj tjelesnosti, a lapidarnost i shematizacija daju mu arhaičnu kvalitetu koja ga uzdiže do totema", objasnila je tom prilikom kustosica Leila Mehulić.

Irena Podvorac rođena je 1977. godine u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori: M. Ujević, K. Bošnjak, S. Drinković, M. Blažević, D. Mataušić).

1999. godine provela je studijski semestar na Indiana University of Pennsylvania (profesori: kiparstva - J. Nestor, metala - L. LaRosh, keramike - D. Hedman).

Od 1998. godine sudionica je brojnih skupnih i samostalnih izložbi te autorica niza skulptura u javnim prostorima. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad.

Članica je HDLU-a, ULS-a, HR-InSEA i ULUPUH-a.

Predsjednica je Udruge likovnih umjetnika Samobora.

S.S.

 
28.09.2007.

Izložba Tajne cvijeća Tamare Panđić u Gradskoj knjižnici

Cvjetni hobby

Izložba Tajne cvijeća Tamare Panđić u Gradskoj knjižnici

U samoborskoj Gradskoj knjižnici do 2. listopada postavljena je izložba Tajne cvijeća Tamare Panđić. Riječ je o izložbi akvarela ove mlade umjetnice, članice samoborske udruge Hobby art, u kojoj su joj mentori bili prof. Davor Pavelić, prof. Branimir Dorotić i mentorica učiteljica Nada Adamek. Upravo je to i bio cilj udruge Hobby art da likovni amateri napreduju uz pomoć eminentnih stručnjaka u raznim tehnikama, istaknula je pri otvorenju predsjednica udruge Ljerka Simčić.

Tamara Panđić zahvalila je svima koji su joj pružili podršku, počevši od odbitelji, a posebno prof. Branimiru Dorotiću, koji je postavio izložbu i napisao uvodnik kataloga u kojem, između ostalog, ističe da autorica bilježi cvijet grafološkim nervom zaljubljenika i istraživača, ispisuje dnevnik šarmom koji je protuteža urbane komplicirane složenosti i koji se čita gotovo kao let leptira od stabljike do stabljike.

M.Š.

 
28.09.2007.

Uz druženje s novinarima organizatori najavili dolazak Samoborske glazbene jeseni

Glazbena razglednica iz Samobora

Uz druženje s novinarima organizatori najavili dolazak Samoborske glazbene jeseni

Dugo godina stjecan ugled i pojačan aganžman u organizaciji sada daje plodove - možemo to komotno zaključiti kada je u pitanju Samoborska glazbena jesen. Deset dana prije prvog tona na ovogodišnjem 32. izdanju održano je i druženje s novinarima koji su i službeno upoznali kompletan "meni" s prvorazrednim poslasticima.

U Glasniku ste već mogli pročitati da ove godine u Samobor dolaze rogist Radovan Vlatković, sopranistica Iwona Sobotka, tenor Tomislav Mužek i Zagrebački solisti na koncertu posvećenom Vladimiru Ruždjaku te klarinetistica Sharon Kam i Hrvatski komorni orkestar s dirigentom Zsoltom Hamarom. Ti koncerti u Ciklusu Maestro održavat će se subotama u franjevačkoj crkvi s početkom u 20 sati i 30 minuta. U Ciklusu Maestro još će nastupiti Boris Kraljević, Lana Genc, sopranistica Marija Kuhar Šoša i Udaraljkaški ansambl Slovenski tolkalni projekt. U Samoborskom ciklusu nastupaju pak Smiljan Mrčela, Marko Otmačić i Ivor Reljić.

Nezaobilazni dio Samoborske glazbene jeseni je natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, a nagrade će biti uručene na večeri pobjednika u petak, 12. listopada, kada će u franjevačkoj crkvi nastupiti prošlogodišnja pobjednica Zrinka Ivančić, uz Ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša, istaknuli su izvršna direktorica Renata Glojnarić i umjetnički ravnatelj Goran Merčep.

U brojnoj konkurenciji žiri je izabrao 10 kandidata koji su dobili čast predstaviti se koncertom žiriju i javnosti te pokušati osvojiti nagradu glavnog sponzora Hypo Alpe Adria Bank od 15.000 kuna, odnosno nagradu Grada Samobora u iznosu 10.000 kuna, kao i skulpturu kišobran mlade umjetnice Mirte Čakanić.

Na pressici je predstavnica Hypo banke Jasna Dakić naglasila kako banka kontinuirano ulaže u razvoj kulturnih projekata te već šest godina podupire i Samoborsku glazbenu jesen, a s osobitim zadovoljstvom natjecanje mladih glazbenika. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je da Grad Samobor aktivno podupire ovu manifestaciju, ali dodala i ono što većina ljubitelja glazbe i kulture u našem gradu općenito jedva čeka – najavila je da bi jubilarno 35. izdanje Jeseni moglo saživjeti s novim Kulturnim centrom.

Ono što Samoborsku glazbenu jesen čini drugačijom je i kasnovečernji Program plus, za kojeg odgovara Tomislav Jozić i koji će tijekom vikenda okupljati one koji nisu toliko vezani uz ozbiljnu glazbu. Posebnost će biti i izložba Svjetlopisi zvuka, koja će biti otvorena odmah po završetku cijele manifestacije 14. listopada točno u podne u Foto galeriji Lang. Naime, tijekom ovogodišnje Jeseni, samoborski proslavljeni fotograf Mario Hlača bilježit će sve što se događa i najdojmljivije uratke odmah izložiti. Prije toga, 6. listopada, u Samoborskom muzeju bit će otvorena izložba Vladimir Ruždjak u Samoboru te predstavljeno njegovo notno izdanje Pet međimurskih pjesama za bariton i gudače, budući da će koncert istog dana Tomislava Mužeka i Zagrebačkih solista biti posvećen 20. obljetnici smrti prof. Ruždjaka.

I najmlađi mogu doći na svoje, i to 1. listopada, kada će u kino dvorani Dječje kazalište Dubrava i Udruga Mala opera izvesti operu-bajku u tri slike Ivica i Marica, prilagođenu dječjem uzrastu.

Na pressici je upućena zahvala svim sponzorima koji su prepoznali ciljeve i vrijednosti ove manifestacije, a obzirom na planove ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević imat će sljedećih mjeseci dosta posla na tom području. I, na kraju, ne smijemo zaboraviti niti one tehničke podatke - da se ulaznice za koncerte Ciklusa Maestro mogu nabaviti u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu ili u Turističkom uredu Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu.

Mato Šipuš

 

U galeriji Prica otvorena izložba slika Ivana Andrijanića

U Otvorenoj galeriji otvorena izložba radova nastalih u sklopu slikarske kolonije Akvareli na skeli

U "Galeriji na štengama" izlaže Miran Šabić

U Muzeju Mimara otvorena izložba Irene Podvorac

Izložba Tajne cvijeća Tamare Panđić u Gradskoj knjižnici

Uz druženje s novinarima organizatori najavili dolazak Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002