09.03.2007.

U Gradskoj knjižnici izložili su radove Fedora Kitovca

Kolažni kamin

Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor početkom ožujka bila je postavljena izložba kolaža arhitekta, urbanologa i publiciste Fedora Kitovca - Uz kamin. Kolaži su nastali korištenjem detalja kamina, vatre i pećnica iz raznih kataloga i oglasa te fragmenata scena požara i eksplozija. Autor ove zanimljive izložbe napominje da su pri izradi vatrenih plakata korištene klasične kolaž tehnike obrade papira, koji su u završnici laserski kopirani.

 
09.03.2007.

Gradska knjižnica Samobor priredila je još jednu čudesnu likovnu izložbu

Kroz melankolijom zamagljenu leću

Gradska knjižnica Samobor priredila je još jednu čudesnu likovnu izložbu

Nakon izložbe arhitekta, karikaturista i teoretičara industrijskog oblikovanja Fedora Kritovca "Uz kamin", na kojoj su izloženi klasični kolaži u vezi s vatrom, Gradska knjižnica Samobor priredila je još jedan čudesni likovni postav. Na sam međunarodni Dan žena, 8. ožujka, Samoborcima je predstavljena najnovija serija fotografija Borisa Adameka pod nazivom "Život cvijeća".

Boris Adamek je čest gost samoborske knjižnice i uvijek iznova oduševi novim pristupom temama i fotografskim tehnikama. Ovaj puta u žiži njegova interesa i u žiži njegova objektiva je cvijeće i kukci na njima. U lijepo opremljenom katalogu o Adamekovom radu V. Maleković piše:

"Treba zaista vidjeti nekoliko Adamekovih radova da bi se shvatilo da pored onog nedjeljnoposlijepodnevnog postoji i onaj drugi krajobraz. Okoliš na Adamekovim djelima nije kakvog znamo iz bezbrojnih izletničkih, planinarskih nazdravičarskih albuma nego je viđen kroz jednu brigom i melankolijom zamagljenu leću".

Izložba ostaje otvorena do 26. ožujka.

T.M.

 
09.03.2007.

U Galeriji Prica održan je koncert mlade pijanistice Kristine Cvitanić

Lijep poklon iz Splita

U Galeriji Prica 9. ožujka klavirski koncert je održala mlada pijanistica iz Splita Kristina Cvitanić. Ona je nedavno magistrirala na MA u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2003. godine. Osvajala je mnoge nagrade na Državnim pijanističkim natjecanjima od 1997. do 2003. godine.

Samoborcima se predstavila djelima Bacha, Liszta, Messiaena, Josipovića i Skrjabina.

T.M.

 
09.03.2007.

Skupština KUD-a Oštrc iz Ruda

Dolazi vrijeme pomlađivanja

Skupština KUD-a Oštrc iz Ruda

Petak navečer nije baš omiljeni termin novinarima za dolazak i izvješćivanje s godišnje skupštine, ali čak i tada poslovično mrzovoljni novinar može imati izuzetak u pravilu. O ovom slučaju izuzetak je KUD Oštrc. Brzo, jednostavno i jasno (da baš ne zlorabimo prečesto transparentno), riječi su koje ukratko opisuju tijek skupštine. U izvješću o radu i protekla 2006. godina ocijenjena je uspješnom, jer je KUD imao 32 nastupa, ali bavili su se, po običaju, i drugim stvarima zbog kojih ih se često i spominje u pozitivnom kontekstu. To se odnosi na promocije Samoborskog fašnika u drugim gradovima te nastup članova u povorci mjesnog odbora. Ovog ljeta posebnost su bili nastupi za 3700 američkih turista koji su dolazili preko jedne dubrovačke agencije u Hrvatsku, pa su im upravo Rudari tijekom ljeta pokazivali folklorno blago Hrvatske.

Mladi članovi KUD-a sudjelovali su i na nekoliko radionica u Selcu i školi folklora, a time se pokazuje da se već razmišlja o tome kako će upravo mladi u budućnosti zauzimati sve značajniju ulogu u radu društva, jer je polako nastupila smjena generacija. Na prošlogodišnjoj Greblici napravljen je iskorak organiziranjem etno večeri, a dobre reakcije poticaj su da će i ove godine na 22. Rudarskoj greblici prve večeri 7. srpnja biti održana etno večer.

To je, naravno, tek dio aktivnosti. Posebnost rada je i projekt obnove i turističke valorizacije rudnika Kokel i Sveto Trojstvo. Projekt je bio prijavljen na natječaj Phare programa Europske Unije, gdje je dobio izuzetno visoke ocjene, te se ovih dana očekuje i potpisivanje ugovora o financiranju. Partneri su u cijelom projektu slovensko mjesto Senovo, a s hrvatske strane Grad Samobor, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, OŠ Rude i Rudarsko geološko naftni fakultet. Po realizaciji projekta Rude bi trebale dobiti rudarski muzej na otvorenom, 250 metara obnovljenih rovova, oko kilometar i pol rudarsko-botaničke poučne staze, zbirku s oko 200 minerala te osposobljene turističke vodiče. Vrijednost projekta je 277.000 eura i, ako sve bude po planu, sredinom 2008. u Rudama će za posjetitelje biti otvoreni obnovljeni dijelovi nekadašnjeg rudnika bakra, željeza i gipsa, rečeno je u izvješću o radu.

KUD je i dalje u pozitivi, pokazalo je financijsko izvješće, iako je prošle godine imao više rashoda od prihoda. Tome je pridonio višak iz prethodnih godina, a za prošlogodišnji podbačaj uzrok je kiša drugog dana Greblice, kada nije ostvaren planiran prihod.

Tradicionalni dio svake godišnje skupštine je i plan rada. Za 2007. on je još podložan promjenama, jer često pozivi na gostovanja stižu u zadnji trenutak. Ipak, već sada se zna da će KUD Oštrc nastupiti po šesti put na Strasse festu u njemačkom Sindelfingenu, a tu su i brojni nastupi u Hrvatskoj. Greblica će ove godine biti održana 7. i 8. srpnja, a već 26. srpnja Rudare očekuje nastup i na proslavi Dana Grada Samobora. Edukacija članova nastavlja se kroz škole folklora, pjevanja i plesa. Početkom godine ponovno je počeo djelovati zbor kojeg vodi Ivan Burić, a za sada okuplja 15-ak starijih članova. U planu je i napraviti projekt za obnovu vodenice u vlasništvu obitelji Guliš u Gornjem kraju i pokretanje radionica izrade koševa.

I na kraju recimo da je došlo i do promjena u upravljačkim strukturama KUD-a. Nakon 28 godina aktivnog rada u kojem je obnašao i dužnost predsjednika, a posljednjih godina dopredsjednika, Petar Hofer odlučio je povući se i mjesto prepustiti mlađoj generaciji. Kao zahvala za predani rad i angažman postao je počasnim članom društva, dok je na mjesto dopredsjednice izabrana Silvija Koščica. Predsjednica će i dalje biti Davorka Kuhar, tajnik Josip Lebegner, a blagajnica Ines Cvetković. Uz njih, u Upravnom odboru društva bit će Vesna Burić, Maja Cvetković, Željko Guliš, Božidar Lehpamer, Mihael Lehpamer, Roman Planinčić, Mirko Šintić i Goran Štengl.

I, na kraju, dobre želje u daljnjem radu članovima KUD-a Oštrc izrekli su dogradonačelnica Marica Jelenić, predsjednik Mjesnog odbora Dražen Štengl, DVD-a Željko Koščica, ravnateljica škole Tatjana Milek, kao i predsjednik TD Ferdo Livadić Marko Runac i predsjednica Gradske glazbe Samobor Vesna Mihalinec.

Mato Šipuš

 
09.03.2007.

U Galeriji Prica je, uz klavirsku pratnju Hiroyo Imagawe, nastupio naš sugrađanin Mihael Paar

Kod kuće se najljepše puše

U Galeriji Prica je, uz klavirsku pratnju Hiroyo Imagawe, nastupio naš sugrađanin Mihael Paar

U sklopu ciklusa Glazbeni prsten Zagrebačke županije poslije dužeg vremena u Samoboru je, u Galeriji Prica, nastupio samoborski klarinetist Mihael Paar, ovaj put zajedno s pijanisticom Hiroyo Imagawa.

Publika, koja je u potpunosti ispunila prostor Galerije Prica imala je prilike uživati u Tri preludija Georga Gershwina, Suiti za klarinet i glasovir Anđelka Klobučara te djelima Arthura Benjamina, Donata Lovreglia i Francisa Poulenca.

I.H.

Klarinetist Mihael Paar uspio se unazad nekoliko godina svrstati u red najperspektivnijih hrvatskih klarinetista. Njegova jedinstvena upotreba posebnih izvođačkih tehnika donijela mu je nekoliko uzastopnih pobjeda u konkurenciji jakih međunarodnih natjecanja iza kojih su uslijedili pozivi i gostovanja u domovini i inozemstvu. Po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nastavlja sa specijalizacijom njemačke škole klarineta na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu kod A. Brandhofera, solo-klarinetista Berlinske filharmonije 1986.-1992., te stječe naslov magistra umjetnosti summa cum laude. Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je s velikim uspjehom debitirao uz orkestar Windstrings pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Od tada je ostvario niz koncerata i recitala u domovini i inozemstvu.

Veliki uspjeh postigao je na Međunarodnom natjecanju u Padovi 2004. godine kada je bio pobjednikom izlučnog natjecanja puhača, a potom u finalu osvojio 4. nagradu u konkurenciji svih instrumentalista, pjevača i ansambala, bez limita godina, rezultat koji mu je donio turneju po važnim glazbenim centrima Italije.

Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u svim glazbenim žanrovima, a posebnu sklonost iskazuje prema stiliziranom jazzu i suvremenoj glazbi.

Japanska pijanistica Hiroyo Imagawa rođena je u gradu Fukuiu, gdje je i dobila prvu poduku iz glasovira u dobi od 5 godina. Višestruka je pobjednica nacionalnih natjecanja za mlade glazbenike Japana.

Studirala je na Musikhochschule u Stuttgartu kod Andrea Marchanda i na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu kod Hansa Levgrafa, gdje je i magistrirala s najvišim ocjenama.

 
09.03.2007.

Glazbena škola proslavila 25 godina postojanja i 7. godišnjicu osamostaljenja

Dan Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Glazbena škola proslavila 25 godina postojanja i 7. godišnjicu osamostaljenja

Ovogodišnji svečani koncerti povodom Dana Glazbene škole Ferdo Livadić održani su u dva dana, na dvije lokacije. Prvi u Slovenskom domu u Zagrebu 28. veljače, a drugi 1. ožujka u Galeriji Prica u Samoboru. Pozdravne govore u Zagrebu održale su ravnateljica Glazbene škole Zdenka Merčep te u ime Grada Samobora Renata Glojnarić. U Samoboru su prepunu dvoranu Galerije Prica, uz ravnateljicu Merčep, pozdravili i dogradonačelnica Marica Jelenić, a cvijeće ravnateljici predao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek.

Koncerti su i ove godine bili pokazatelj smjernica rada Glazbene škole: velik broj sudionika – izvođača i profesora koji su pripremali program i brinuli za organizacijski dio izvedbi u skladu s predviđenom minutažom, a tako i velik broj oduševljenih posjetitelja; zatim prezentacija jednog dijela programa izvan Samobora, kao mjerilo hrvatskog glazbenoobrazovnog djelovanja, kao i prostorno u izvanškolskim dvoranama.

Nadalje, kao odraz suradnje s drugim glazbenim školama te Muzičkom akademijom, pozvani su i gosti – izvođači, učenici i studenti. To su ove godine bili, redoslijedom nastupanja: Marko Matić (harmonika, 5. r., GŠ Zlatko Baloković Zagreb, Marjan Krajna, prof.), Ivor Reljić, bivši učenik GŠ Ferdo Livadić (student 3. g. saksofona na Muzičkoj akademiji Zagreb, Dragan Sremec, prof., za klavirom: Ivan Batoš, prof.), Ana Stanković (klavir, 4. r., GŠ Ivana Zajca, Zagreb, Lidija Vujović Pišpek, prof.) i također bivši učenik GŠ F. Livadić, Miroslav Hriberski (bariton, student 4. g. MA, Snježana Bujanović Stanislav, prof., za klavirom: Tina Klak, prof.). Prezentirani program uključivao je široki spektar glazbenostilskih oblika i žanrova od baroka (npr. A. Vivaldi), preko klasike i romantike, sve do suvremenih djela (W. Lutosławski ili npr. skladba Čemu žurba? profesora GŠ F. Livadić Dražena Varge za ansambl tambura, op.a.), kao i sastava: od solista, komornih sastava, pa sve do djela za vokalne i instrumentalne sastave, ili kombinaciju navedenih (npr. Ave verum KV 618 W.A. Mozarta u izvedbi Mješovitog zbora i Gudačkog orkestra GŠ uz učenice solistice Saru Glojnarić, 2. sr., basso continuo i dirigenticu Tatijanu Lenart, 4. sr.). Isto tako, prezentirani su i gotovo svi glazbenosolistički predmeti koje pohađaju učenici samoborske GŠ - od instrumenata: klavir, harmonika, gitara, brač, violina, violončelo, klarinet, saksofon, truba, udaraljke, zatim solo pjevanje (sopran, bariton) te vođenje ansambala, to jest dirigiranje.

Spomenimo da su od instrumentalnih i vokalnih ansambala GŠ, uz gore navedeni Gudački orkestar (voditelj: prof. Mirko Boch) i Mješoviti zbor, sudjelovali i Ženski zbor (voditeljica: prof. Tatjana Gaćeša), Puhački orkestar (voditelj: prof. Tomislav Žužak); od komornih sastava: Ansambl tambura (voditelj: prof. Dražen Varga), Kvintet harmonika (voditeljica: prof. Gordana Šuštić) i Duo violončela (voditelj: prof. Branimir Hutterer). Od učenika – solista, uz gore navedene goste – izvođače, nastupili su: Patricija Paun, Irma Širanović, Matea Hodonj i Sara Glojnarić (klavir); Zvjezdan Imbert i Tomislav Smolčić (gitara); Filip Vitko i Eva Fauković (violina); Jelena Šarić, Anja Zemljak i Mislav Brajković (violončelo); Kristijan Jurčić i Ivan Župančić (truba); Maksimilijan Borić (brač); Filip Merčep i Nikolas Sinković (udaraljke); Filip Mikuša i Petar Paar (klarinet); Karlo Mlakar i Lovro Merčep (saksofon), Mihael Cipek (bariton solo), Marija Blažek i Matea Mužinić (sopran solo), Anastazija Stupar, Maja Dugandžić, Katarina Roščak, Josip Stanec i Mario Žugčić (harmonika) te Tatijana Lenart, Kristina Roščak i Lidija Kedmenec (dirigiranje). Pouzdani korepetitori za glasovirom bili su profesori GŠ: Antonija Jelinčić, Silvija Kalšan, Tina Klak, Davor Lahnit te učenica Sara Glojnarić.

Navedimo i sve predane glazbene pedagoge – profesore GŠ, koji su sudjelovali u pripremi učenika: Tomislav Žužak (puhački orkestar, saksofon), Mirko Boch (gudački orkestar), Tatjana Gaćeša (ženski i mješoviti zbor, dirigiranje), Dražen Varga (brač i ansambl tambura), Gordana Šuštić (kvintet harmonika), Silvija Kalšan, Carmen Stepić, Marijeta Zdunić Knotek i Davor Lahnit (klavir), Jasmina Andrašek (violina), Branimir Hutterer (violončelo), Ivana Trogrlić (gitara), Branka Cvetković (solo pjevanje), Vesna Radinčić (klarinet), Goran Merčep i Tomislav Žužak (saksofon), Dražen Habuš (truba) i Goran Gorše (udaraljke) te profesori u organizacijskoj pripremi: Branka Cvetković, Ruža Raguž, Neven Tabaković i Dražen Habuš.

Dan škole zaključen je prigodnim domjenkom u Glazbenoj školi te rođendanskom tortom, uz koju su okupljeni sudionici i njihovi gosti poželjeli kako uspješan nastavak, tako i širenje svih djelatnosti Glazbene škole Ferdo Livadić u budućnosti.

Tatjana Gaćeša

FOTO: Puhački orkestar i ravnateljica Zdenka Merčep

 

U Gradskoj knjižnici izložili su radove Fedora Kitovca

Gradska knjižnica Samobor priredila je još jednu čudesnu likovnu izložbu

U Galeriji Prica održan je koncert mlade pijanistice Kristine Cvitanić

Skupština KUD-a Oštrc iz Ruda

U Galeriji Prica je, uz klavirsku pratnju Hiroyo Imagawe, nastupio naš sugrađanin Mihael Paar

Glazbena škola proslavila 25 godina postojanja i 7. godišnjicu osamostaljenja

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002