05.07.2007.

Neobično novo izdanje Dragutina Horkića – Horkićev SMS vodič kroz 2007.

Kalendarska SMS poezija

Neobično novo izdanje Dragutina Horkića – Horkićev SMS vodič kroz 2007.

Horkićev SMS vodič kroz 2007. – Agenda 2007. novo je izdanje poznatog književnika, breganskog stanovnika, netipičnog autora, 82-godišnjeg Dragutina Horkića. Svojoj bogatoj bibliografiji ovaj je autor ove godine pridodao i jednu poprilično neobičnu formu – kalendarsku SMS poeziju. Riječ je o knjižici - kalendaru u kojoj je svaki dan obilježen i jednom SMS porukom u stihu, koju možete samo uzeti na znanje, podijeliti je s nekim ili je čak i ignorirati ukoliko vam baš ne "legne". Jer, uvijek postoji novi dan i novi SMS stih. Inače, SMS poezija nije novo područje za Horkića, jer je 2005. godine osvojio prvu nagradu na natječaju SMSpoezija i to između 517 pristiglih radova. Horkićev SMS vodič kroz 2007. – Agenda 2007. izašao je u nakladi zagrebačkih Izvora, u okviru biblioteke Zemlja smiješka, urednice Slavice Štefić.

K.S.

 
05.07.2007.

Novi međunarodni uspjesi učenika Glazbene škole

Nagrade u Italiji i Sloveniji

Novi međunarodni uspjesi učenika Glazbene škole

Na 11. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika u Povolettu (Italija), održanom od 20. do 24. lipnja, između 30 natjecatelja različitih instrumenata (u C kategoriji), Filip Merčep, učenik 1. razreda srednje škole na udaraljkama osvojio je 3. mjesto i novčanu nagradu od 180 €. Natjecanje se održavalo u 4 različite kategorije (A, B, C, D), a nastupilo je 130 natjecatelja, od čega samo 3 natjecatelja iz Hrvatske. Interesantno je primijetiti da u ovih 11 godina natjecanja nije bilo nagrađenih Hrvata do ove godine, kada su Filip i dvije učenice iz zagrebačke glazbene škole, svaki u svojoj kategoriji osvojili neku od prve tri nagrade. Nakon svečane podjele nagrada svirali su samo najbolji, pa tako i Filip, a proglašenju i koncertu je prisustvovalo svih sedam članova ocjenjivačkog suda, predstavnici Grada Povoletta te predstavnici kulture i Regije. Nagrada na ovakvom natjecanju potvrda je Filipovog uspjeha na prošlogodišnjem državnom natjecanju kada je osvojio 1. mjesto.

Na 4. Međunarodnom saksofonističkom natjecanju, koje je krajem lipnja i početkom srpnja održano u Novoj Gorici (Slovenija), Andrija Roko Vušković (6. r. saksofon), također se može pohvaliti odličnim 4. mjestom u vrlo jakoj konkurenciji mladih saksofonista. Roku je ovo drugo međunarodno natjecanje u ovoj školskoj godini, s također već osvojenim 4. mjestom u Kopru.

Napomenimo da se kod nagrada na međunarodnim natjecanjima u pravilu dodjeljuje samo po jedno 1., 2. i 3. mjesto te redom po broju bodova slijede ostala mjesta natjecatelja.

Čestitke vrijednim učenicima i njihovim nastavnicima upućuje u ime škole ravnateljica Zdenka Merčep.

I.H.

FOTO: Filip Merčep

Samoborska trojka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji

Tri učenika samoborske Glazbene škole položila su prijamni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. To su Lovro Merčep, studij saksofona, Nicolas Sinković, studij udaraljki i Vladimir Šimunov, studij gitare.

Čestitamo mladim glazbenicima i želimo im puno uspjeha u nastavku školovanja.

 
05.07.2007.

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba fotografija Na Gradni

Fotografski mlinovi

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba fotografija Na Gradni

Nova u nizu izložbi smještenih u prostorijama Ateljea sudskog vještaka u Kompareovoj 5 svojevrsni je nastavak priče o kojoj smo već pisali na stranicama Glasnika. Naime, naši pozorniji čitatelji sjetit će se inicijative stanovnika Mlinske ulice da se na uglu njihove ulice i Kompareove postavi spomenik kao podsjetnik na vremena kada je Samobor bio prepoznatljiv po svojim mlinovima i mlinarima.

Izložba otvorena 8. srpnja, naziva Na Gradni, nadovezuje se na tu priču fotografskim prikazom starih samoborskih vodenica te fotografijama maketa budućeg spomenika u Mlinskoj, koje je izradila kiparica Irena Podvorac, a poslikao Boris Debogović. Što se starih fotografija tiče, one su dio fundusa samoborske Gradske knjižnice, odnosno Zavičajne zbirke o kojoj brine Mira Čebušnik i koja je čak žrtvovala dio svog godišnjeg odmora kako bi pomogla postavljanje izložbe.

Inače, te fotografije, uz mnoge druge, kao i popratni materijal bit će dio jedne monografije koju za kraj godine priprema samoborska knjižnica - najavila je otvarajući izložbu ravnateljica Mirjana Dimnjaković.

Profesor Josip Dujmović na otvorenju je pak izrazio nadu da će se i u Gradu naći sluha za "mlinski" dio samoborske povijesti, koji uz samo malo truda ne mora nužno biti prepušten zaboravu i propadanju. Tomu bi trebao pripomoći i spomenik u Mlinskoj.

K.S.

 
05.07.2007.

FA Petkov Breg drugu godinu za redom organizirao Večer uz tamburu

Očuvanje folklorne baštine

Na nogometnom igralištu u Petkovom Bregu krajem lipnja po drugi je put održana Večer uz tamburu, na kojoj su se okupila društva koja njeguju očuvanje folklorne baštine svoga kraja. Nastupili su HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca sa svojim tamburaškim orkestrom, Vokalni ansambl Tiha zvona, KUD Mala Gorica te domaćini, Folklorni ansambl Petkov Breg, na čijem su se repertoaru nalazile narodne pjesme i plesovi samoborskog i prigorskog kraja, kompozicije pisane upravo za tamburaški orkestar, kao i svjetski evergreeni prilagođeni tamburaškom orkestru: Cumbanchero, Jedan čovjek, jedna žena, Ero s onoga svijeta te Something Stupid koju su izveli uz vokalnu pratnju Terezije Valičević i Marijana Bingula, pod vodstvom Natka Gaberca i Helene Jednačak.

Sve prisutne, među kojima su bili i vlč. Juraj Župančić iz župe sv. Josipa Radnika Klinča Sela - Zdenčina, ravnateljica OŠ Klinča Sela Dragica Mraković te dogradonačelnica Marica Jelenić i predsjednik Vijeća Boris Makarun, zabavljala je grupa Mirakul, a svoju sreću prisutni su iskušali i kupnjom vrlo bogate tombole. Glavni sponzor ove manifestacije bio je Grad Samobor, a njemu su se pridružili i brojni manji sponzori.

I.H.

 
05.07.2007.

Deveta likovna kolonija Stojdraga - Žumberak 2007.

Zaštita kistom i bojama

Deveta likovna kolonija Stojdraga - Žumberak 2007.

Likovni odjel Matice hrvatske ogranak Samobor organizirao je 23. lipnja, u suradnji s Lovnim uredom Samobor, već tradicionalnu likovnu koloniju u Stojdragi. U prelijepom krajoliku Žumberka, u lovačkoj kući LD Srna Samobor, okupilo se dvanaest likovnih umjetnika kojima su se pridružili po prvi puta i pjesnici Matice hrvatske Vlasta Mažuranić i Milan Žegarac, koji su svojim stihovima oplemenili trenutke slikanja i kiparenja.

Prof. Josip Dujmović također je proveo dan s umjetnicima, koji su s pozornošću pratili njegovo uvodno izlaganje o temama ovogodišnje likovne kolonije. Teme su bile animalistika - ugrožene i zaštićene životinjske vrste i stari samoborski his, odnosno klijet, koja je također već postala ugrožena, jer sve više u našim vinogradima niču nove vikendice i istiskuju stare kleti. Predsjednica ogranka MH Samobor Ranka Novosel bila je vrlo zadovoljna ovakvim druženjem kazavši pritom da ovakva druženja treba nastaviti, jer djeluju inspirativno i na pjesnike i na likovnjake. Hrvatski lovački savez svakom je umjetniku poklonio majicu s logom U službi Prirode, lovačke vjesnike i kalendare.

Domar lovačke kuće Ivica Zorko priredio je odličan gulaš od veprovine koju je doniralo LD Srna iz Samobora. Druženje slikara, kipara i pjesnika i njihovih gostiju potrajalo je cijeli dan, uz obilje smijeha i priča.

Radovi nastali na devetoj likovnoj koloniji bit će u rujnu izloženi u Gradskoj knjižnici Samobor, a dio radova na temu animalizma bit će izloženo i u Gradskom muzeju Samobor u sklopu manifestacije Dani lovstva Zagrebačke županije, koja će se ove godine od 25. do 29. listopada održati u Samoboru. Radovi na temu stari samoborski his poklonit će se Vinogradarskoj udruzi Samobor za njihovo prošlogodišnje sponzorstvo, kada su koloniji ustupili svoj prostor.

Sudionici devete likovne kolonije bili su Kornelija Antolić, Đurđica Debogović, Franjo Jurčin, Đuro Kenfelja, Grozdana Korpar, Katarina Krvarić, Nevenka Miklenić, Ljerka Rabovski-Miletić, Vjera Reiser i Snježana Zakanj-Radovanić. Gosti kolonije bili su Branimir Dorotić, Zlatica Živković i Marija Valentić.

Grozdana Korpar,

voditeljica likovnog odjela MH ogranak Samobor

 
05.07.2007.

U Galeriji Prica otvorena je izložba akademske slikarice Carmen Bačura Patočić

Trava i čičak u prostoru doma

U Galeriji Prica otvorena je izložba akademske slikarice Carmen Bačura Patočić

U maloj dvorani Galerije Prica POU Samobor otvorena je 20. lipnja izložba radova akademske slikarice Carmen Bačura Patočić. U svom novom ciklusu kojeg naziva "Trava i čičak" prikazuje još slobodniji izražaj no što je to bilo proteklih godina. Ovaj ciklus umjetnica iz Rakovog Potoka "otvara prema sadržajno i tvarno homogenom radu kojim povezuje crtež, grafiku, kaširanje, kolaž i tekstilni dizajn, pri čemu jasno dominira grafički dojam. Plodovi ovog eksperimenta nastali su kombiniranom tehnikom linoreza, kolaža, akrila, tuša, olovke u boji, na papirima i juti. Poput zen majstora, Carmen se okreće onome što ju okružuje: travi koja raste u njenom vrtu, čičku koji resi prostor doma" (iz kataloga izložbe).

Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja.

T.M.

 
05.07.2007.

Koncertima se predstavili maturanti Glazbene škole Ferdo Livadić

Lijep završetak jedne glazbene etape

Koncertima se predstavili maturanti Glazbene škole Ferdo Livadić

Kruna školskog ciklusa svakog učenika svakako je matura - ispit zrelosti, koji predstavlja prijelomnu točku s koje se sažima vlastito dotadašnje školovanje. I ove godine Glazbena škola Ferdo Livadić iznjedrila je nekoliko maturanata – mladih glazbenika, koji su svoju zrelost i sintezu 10-godišnjeg glazbenog školovanja u navedenoj instituciji prezentirali javnim završnim koncertom.

Seriju koncerata otvorila je Tatijana Lenart, s glavnim predmetom dirigiranje, u klasi prof. Tatjane Gaćeša, u Dvorani Glazbene škole Ferdo Livadić, 4. lipnja, a uz sudjelovanje učenika – solista: Ozane Lehpamer, sopran, Luke Pešutića i Nicolasa Sinkovića, udaraljke, Mješovitog i Ženskog zbora, Gudačkog orkestra te Ansambla tambura Glazbene škole, u pripremi kojeg su sudjelovali i profesori: Branka Cvetković, Mirko Boch, Goran Gorše i Dražen Varga.

Slijedili su završni koncerti u Galeriji Prica, 5. lipnja, a nastupile su maturantice Anja Zemljak, violončelo, u klasi prof. Branimira Hutterera (klavirska pratnja - prof. Silvija Kalšan) i Nina Savić, klavir, u klasi prof. Jadranke Tikvica.

U Galeriji Prica 6. lipnja održani su zatim koncerti maturantica iz tamburaške klase nastavnika Dražena Varge: Tatijane Lenart, brač i Ane Otmačić, tambura-bisernica. Klavirska pratnja na oba maturska koncerta bila je povjerena prof. Silviji Kalšan, a sudjelovao je i Ansambl tambura Glazbene škole, dirigent Dražen Varga. Znakovito je spomenuti da su Tatijana Lenart i Ana Otmačić ujedno i prve maturantice Glazbene škole koje su odabrale tambure kao glavni predmet.

Niz završnih koncerata zaključen je 12. lipnja u Galeriji Prica koncertima Ozane Lehpamer, solo pjevanje, u klasi prof. Branke Cvetković (uz glasovir prof. Tina Klak) te Lovre Merčepa, saksofon, u klasi prof. Gorana Merčepa (uz glasovir prof. Antonija Jelinčić). Valja istaknuti da je Lovro Merčep ovom prilikom praizveo djelo hrvatskog saksofonista i skladatelja, Gordana Tudora (*1982.): 3 scene za alt saksofon i elektroniku.

Završnim komisijskim ispitom u Dvorani Glazbene škole, 15. lipnja također je, iz glavnog predmeta dirigiranje, u klasi prof. Tatjane Gaćeša, maturirala i učenica Kristina Roščak. Svi koncerti bili su odlično posjećeni, a toplina prijema kod publike svim maturantima, od kojih će se neki odlučiti i za nastavak studija na visokoškolskim glazbenim ustanovama, ostat će zasigurno u lijepom sjećanju na završetak jedne duge, ustrajnošću, odricanjem i emocijama protkane etape glazbenog školovanja.

Tatjana Gaćeša

 

Neobično novo izdanje Dragutina Horkića – Horkićev SMS vodič kroz 2007.

Novi međunarodni uspjesi učenika Glazbene škole

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba fotografija Na Gradni

FA Petkov Breg drugu godinu za redom organizirao Večer uz tamburu

Deveta likovna kolonija Stojdraga - Žumberak 2007.

U Galeriji Prica otvorena je izložba akademske slikarice Carmen Bačura Patočić

Koncertima se predstavili maturanti Glazbene škole Ferdo Livadić

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002