30.05.2007.

9. Pjesnički susreti djece samoborskoga kraja

Najbolja Mamina lubav Eme Gross

9. Pjesnički susreti djece samoborskoga kraja

Na devetom Pjesničkom susretu djece samoborskog kraja u oštroj konkurenciji pobijedila je Mamina lubav, mlade pjesnikinje Eme Gross, učenice 6.a razreda OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, mentorice Marijane Jaić.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ana Ranka Novosel, Antun Pavlin i Irena Šepl odlučilo je da je drugu nagradu zaslužila pjesma Kaj je ž njom Josipa Horvata (mentor Joža Prudeus) iz OŠ Samobor, a 3. mjesto je osvojio David Vitko (mentorica Marijana Jaić) iz OŠ Bogumila Tonija. Susret, čiji se je završni čin zbio u samoborskoj knjižnici 30. svibnja privukao je, kao i svake godine, mnoge mlade pjesničke talente iz svih samoborskih osnovnih škola koji uz pomoć svojih nastavnika - mentora sastavljaju svoje prve stihove.

Sve pjesme koje su ušle u najuži izbor za najbolje pročitali su sami njihovi autori, a u pauzama su nastupali učenici vičniji dramskom izrazu.

Tomislav Marvar

Mamina lubav

Noč se nad mojom hižom vleče.

Mesec se po nebu leno šeče.

Gore visoko nekaj blešči

tak jako i lepo,

a kaj, kaj mi veli?

Mogle bi biti oči moje mame

kad joj suze čez obraze curiju

svetleče od sreče.

Kad me čvrsto k sebi stisne

kad mi se ze stiskom dragim

volim te, veli...

Isto se tak kak ovu večer

nekaj lepo i toplo zablešči...

Da, tam gore zvisoka

mamina lubav vu mene gledi...

Ema Gross, 6. a

OŠ Bogumila Tonija

 
30.05.2007.

Posljednjih dana svibnja nastupili su u Galeriji Prica Lucija Stanec i Miroslav Hriberski

Oduševili profesore i publiku

Posljednjih dana svibnja nastupili su u Galeriji Prica Lucija Stanec i Miroslav Hriberski

U Galeriji Prica su posljednjeg dana svibnja i prvog dana lipnja održana dva zanimljiva koncerta, pred prepunim auditorijem.

Najprije se je u četvrtak mlada studentica Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić Samoborcima predstavila pijanistica Lucija Stanec, da bi potom u petak još jedan znanac samoborske i svetonedeljske publike, bariton Miroslav Hriberski, student MA u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović Stanislav, otpjevao svoj koncert koji mu je ujedno bio i diplomski ispit.

Lucija je izvodila djela Bacha, Beethovena, Chopina i Skrjabina i nije potrebno naglašavati kako je ponovno osvojila slušatelje svojim pristupom i ozbiljnošću nastupa.

Hriberski se je, uz klavirsku pratnju Lane Bradić, odlučio za Haydna, Ravela, Berga, Ruždjaka, Rossinija i druge skladatelje. Ovaj puta dvorana je bila ispunjena također do posljednjeg mjesta, iako su većinu činili stanovnici Svete Nedelje (od gradonačelnice i župnika, do najbliže obitelji).

T.M.

 
30.05.2007.

Poznata čembalistica Višnja Mažuran nastupila u Galeriji Prica

Čarolija koja ne nestaje

Poznata čembalistica Višnja Mažuran nastupila u Galeriji Prica

Čaroliju baroknih minijatura - sonata za čembalo Domenica Scarlattija, izvela je, na kopiji flamanskog čembala iz 1640. godine, 29. svibnja u Galeriji Prica Višnja Mažuran. Samoborci su ponovno napunili Galeriju Prica i s oduševljenjem ispratili izvođenje Scarlattijevih djela.

U prigodnom programskom letku Višnja Mažuran je slušateljima pojasnila kako je umjetnik napisao 555 sonata, pravih glazbenih bisera u kojima se zrcali sve ono karakteristično za španjolsko podneblje 18. stoljeća: produhovljenost, otmjenost, odjeci i boje folklora, raskoš i unutarnja vatra španjolskog plesa...

Ova glazbenica varaždinskih korijena, školovana u Zagrebu, Münchenu i Innsbrucku ostvarila je respektabilnu karijeru u domovini i inozemstvu baveći se podjednako intenzivno na solističkom, komornom i pedagoškom planu. U stalnom angažmanu sa slavnim Zagrebačkim solistima svirala je 30 godina. To razdoblje donijelo joj je intenzivno muziciranje na čembalu u više od 2.000 koncerata na svim kontinentima u najeminentnijim dvoranama svijeta.

T.M.

 
30.05.2007.

Na Korčuli održano 9. državno natjecanje likovnjaka - učenika osnovnih škola

Luciji Mataušić 1. mjesto

Na Korčuli održano 9. državno natjecanje likovnjaka - učenika osnovnih škola

Od 23. do 25. svibnja ove godine na Korčuli je održano 9. državno natjecanje - izložba likovnih radova učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Na natjecanje je pristiglo više od 1000 radova učenika iz svih županija. Tema je bila Kulturna baština, a zadane su bile grafičke tehnike. Za izložbu je odabrano dvjestotinjak radova, od čega i 3 rada učenika OŠ Bogumila Tonija, a samo 25 učenika pozvano je na natjecanje.

Učenica 5. razreda Osnovne škole Bogumila Tonija Lucija Mataušić osvojila je 1. mjesto svojim radom kojim je promovirala Samoborski fašnik. Kroz natjecanje ju je pratila mentorica, prof. Nevenka Miklenić.

M.K.

 
30.05.2007.

Dječji festival folklora okupio u Svetoj Nedelji male folkloraše

Upoznavanje, druženje i poticaj

Dječji festival folklora okupio u Svetoj Nedelji male folkloraše

U organizaciji KD Sveta Nedelja, 4. po redu Dječji festival folklora održan je u nedjelju, 27. svibnja u Svetoj Nedelji. Veliki šator bio je potpuno ispunjen malim folklorašima i svim zaljubljenicima u folklor. U goste su došli KUD-ovi iz raznih krajeva Hrvatske, kako bi pjesmom, plesom i svirkom predstavili svoj kraj. Kako je napomenuo predsjednik KD Sveta Nedelja Vladimir Žitković, ovo je ujedno i prilika za međusobno upoznavanje KUD-ova, ali i poticaj za neke buduće male, ali i velike folkloraše.

Festival je otvorilo KD Sveta Nedelja, tamburaški orkestar i dječji folklorni ansambl, tradicionalnim svetonedeljskim plesovima. Zatim su uslijedili KUD-ovi iz Ivanić Grada, Varaždina, Pušće, Vinkovaca, Zadobarja, Kutine, Sv. Križa Začretje, Svete Jane, Velike Gorice i Sesveta. Svakom je sudioniku u znak zahvalnosti dodijeljena zahvalnica od strane organizatora. Pokrovitelji festivala bili su Gradsko poglavarstvo, TZ Svete Nedelje i Zajednica KUU Svete Nedelje.

Izvor: www.svetanedeljalive.com

 
30.05.2007.

Festival Radost u pjesmi po peti put u Svetoj Nedelji okupio male pjevače iz cijele Hrvatske

Mali pjevači, veliki talenti

Festival Radost u pjesmi po peti put u Svetoj Nedelji okupio male pjevače iz cijele Hrvatske

Peti po redu dječji festival Radost u pjesmi održan je posljednjeg svibanjskog vikenda u Svetoj Nedelji. Ljubitelji dječje pjesme okupili su se u velikom broju kako bi poslušali izvođače iz Splita, Knina, Drniša, Šibenika, Rijeke, Crikvenice, Karlovca, Bjelovara, Đurđevca, Zagreba, Samobora i Svete Nedelje. Organizator festivala bio je dječji zbor Prva ljubav, iza kojeg stoji njihov umjetnički voditelj, skladatelj, aranžer i producent prof. Zoran Jašek, a u samoj organizaciji sudjelovala je i cijela obitelj Jašek. Pokrovitelji su bili Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Gradsko poglavarstvo. Najteži dio posla imao je stručni ocjenjivački sud, koji je na kraju izvođenja svih pjesama trebao izabrati najbolje i dodijeliti bogate nagrade u brojnim kategorijama.

Izvor: www.svetanedeljalive.com

A nagradu dobiva…

Ocjenjivački sud – zborovi

1. Stepinčevi mališani

2. Halubajčići

3. Strmečki mališani

Ocjenjivački sud – solisti

1. Ultima

2. Dora Trogrlić

3. Lucija Klarić

Glasovi publike

1. The Best

2. Matea Bužančić

3. Iva Gavran

Najbolja vokalna izvedba - Ana Madunić

Najbolji umjetnički dojam - Jelena Delipetar

Najbolji debitant - Ivan Bošković

 
30.05.2007.

Otvoren je natječaj za 4. Međunarodno natjecanje mladih umjetnika "Ferdo Livadić"

Nagradni fond 25.000 kn!

Otvoren je natječaj za 4. Međunarodno natjecanje mladih umjetnika

Do 15. lipnja otvoren je natječaj za prijave mladih glazbenih umjetnika za 4. Međunarodno natjecanje "Ferdo Livadić", koje će se održati u sklopu 32. festivala Samoborska glazbena jesen, od 29. rujna do 13. listopada ove godine. Na natjecanje se mogu prijaviti mladi glazbenici svih izvođačkih struka do 26 godina, a ukupan fond nagrada iznosi 25.000 kn.

Osim toga, dobitniku nagrade "Ferdo Livadić" festival poklanja novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar mladog hrvatskog skladatelja Krešimira Seletkovića te koncert s ansamblom Cantus u ciklusu Cantus ansambl & Lisinski u KDVL.

Praizvedba će biti u listopadu 2008. godine na 33. Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Spomenimo i dosadašnje laureate: Javor Bračić, Lidija Ljubičić, Petrit Ceku, Filip Fak, Zrinka Ivančić i Marija Kuhar.

Pokrovitelji natjecanja su Grad Samobor i Hypo Alpe-Adria-Bank. Opširnije informacije su dostupne na www.samoborska-glazbena-jesen.com.

S.S.

 
30.05.2007.

Koncertom na Trgu kralja Tomislava završen 3. Jazz festival Samobor

Kavica s jazzom

Koncertom na Trgu kralja Tomislava završen 3. Jazz festival Samobor

Velika završnica na otvorenom, sada već kao pravilo, označava da je samoborski Jazz festival došao svome kraju. Večeri jazziranja za probraniju publiku kroz radne dane u Caffeu Havana zamijenio je u nedjelju, 27. svibnja, snažan, glasan i široj populaciji namijenjen big bandovski koncert na Trgu kralja Tomislava. Htjeli, ne htjeli, morali su ga slušati i oni kojima je na listi glazbenih prioriteta jazz zapisan jako sitnim slovima, a u Samoboru su htjeli samo popiti kavicu na Trgu. No, sudeći prema aplauzu koji je pratio završetak svake od izvedenih skladbi nije bilo nikoga kome bi koncert smetao, dapače. Uz sjajno uvježbanu svirku, odličnom dojmu znatno je pomogao i izbor glazbenog programa koji je uglavnom nudio dobro poznate i neuvježbanom uhu sasvim prepoznatljive melodije. Jedini upitnik koji se nadvijao nad završnicu 3. Jazz festivala i nastupe Just the Pine, Dixieland ansambla, Gradske glazbe Samobor te Big Banda iznenađenja, bio je onaj meteorološke prirode, ali oblaci su, srećom, svoj prolom odradili tek u poslijepodnevnim satima.

K.S.

Od Dedića do Jam banda

Večeri u Caffeu Havana od srijede 23. svibnja do subote 26. svibnja ponudili su kombinaciju mladih, široj javnosti manje znanih bandova i već etabliranih domaćih i stranih jazz majstora. Tako su u srijedu led probili Kuakaul i Matija Dedić Trio. Četvrtak je ponudio američke goste iz Westrn Jazz Quarteta uz stalnog samoborskog gosta Elvis Stanić Group. U petak opet hrvatsko-američka kombinacija Maja Grgić & Joe Pandur te domaće snage Just the Pine. Za završnicu, u subotu Mildreds i Jam Band.

 

9. Pjesnički susreti djece samoborskoga kraja

Posljednjih dana svibnja nastupili su u Galeriji Prica Lucija Stanec i Miroslav Hriberski

Poznata čembalistica Višnja Mažuran nastupila u Galeriji Prica

Na Korčuli održano 9. državno natjecanje likovnjaka - učenika osnovnih škola

Dječji festival folklora okupio u Svetoj Nedelji male folkloraše

Festival Radost u pjesmi po peti put u Svetoj Nedelji okupio male pjevače iz cijele Hrvatske

Otvoren je natječaj za 4. Međunarodno natjecanje mladih umjetnika "Ferdo Livadić"

Koncertom na Trgu kralja Tomislava završen 3. Jazz festival Samobor

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002