12.11.2007.

Gradska glazba Samobor izdala svoj slavljenički CD

Prvi pa dvostruki

Gradska glazba Samobor izdala svoj slavljenički CD

Najstarija gradska glazba u Hrvatskoj, vitalni 200-godišnjak, Gradska glazba Samobor, nakon velike proslave velikog jubileja, nastavila je sa svojim aktivnostima. Jedan od programa obilježavanja 200 godina od utemeljenja Gradske glazbe Samobor je i izdavanje CD-a. I to ne bilo kakvog, nego odmah – dvostrukog! Tako svi zaljubljenici u "pleh muziku", uz osuvremenjeni program koji u posljednje vrijeme njeguje Gradska glazba Samobor, mogu uživati u čak 26 pjesama koje nude presjek sadašnjeg programa i ponešto za svakoga. CD je sniman u prostorijama Gradske glazbe Samobor i u tonskom studiju Podmornica u Samoboru tijekom svibnja, lipnja i rujna ove godine, a prati ga i bogata knjižica s brojnim podacima o Gradskoj glazbi. Izvršni producent izdanja je Dubravko Mihalinec, a ostvarenju projekta pripomogli su Ministarstvo kulture, samoborsko Poglavarstvo, Turistička zajednica, Zagrebačka županija te Gamont i Edok.

K.S.

 
12.11.2007.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Ivana Posavca

Međuprostor ispunjen fluidom

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Ivana Posavca

Još jedno druženje točno u podne u samoborskoj Foto galeriji Lang, ovaj put uz fotografije Ivana Posavca, zagrebačkog majstora svjetlopisa. 11. studenoga otvorena je izložba njegovih fotografija, a o mističnim krajolicima, koje je Posavec svojim fotoaparatom zabilježio, Želimir Koščević, između ostalog, piše:

"... Nešto nije bilo u redu. Obuzeo ga je nemir. Premda je u slici bio siguran i nevidljiv za onaj obris bića preko puta, ono mu je uzimalo šumu, oduzimalo smisao njegove potrage, Crvenkapicu i malog šegrta. Pomislio je, pa to je sve bajka, pa kad je bajka, neka barem bude slika i ostane takva.

Nitko ne zna kako je to biće s one strane uhvatilo tu misao. Stručnjaci kažu da je između šume i onog bića izvan došlo do energetske interakcije, preplitanja niskofrekventnih valova, da je međuprostor ispunjen fluidom uz pomoć kojeg se jutarnja izmaglica, tišina i vlažna zemlja pretvara u sliku, iako na kraju nije potpuno jasno na kojoj je strani stvarnost i tko je zapravo bio na jednoj ili drugoj strani. Da li u slici ili izvan nje?"

Na žalost, otvorenje izložbe prošlo je bez autora Ivana Posavca. Zbog iznenadne "ukočenosti" do Samobora jednostavno nije stigao. Za nadati se je da će prilika za naknadni suret s vrhunskim majstorom fotografije biti u bliskoj budućnosti.

Izložba je otvorena do 3. prosinca, a organizatori već najavljuju i sljedeću. Od 9. prosinca moći ćemo razgledati fotografije Sandre Vitaljić.

Robert Škiljan

FOTO: Ivana Posavca nije bilo, ali je u Samobor stigao njegov kolega i prijatelj Mio Vesović

Ivan Posavec

Ivan Posavec rođen je 1951. godine u Dužici kraj Siska, a fotografijom se intenzivno bavi od 1974. godine. Diplomirao je 1980. na Akademiji za kazalište, fim i televiziju u klasi Nikole Tanhofera. Magistrira 1984. fotografiju kod prof. Dragoljuba Kažića na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu. Zajedno s Miom Vesovićem osniva grupu MO. Član je ULUPUH-a i već tridesetak godina bavi se novinskom fotografijom. Fotografije mu se nalaze u kolekcijama Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Tošo Dabac, a godine 2003. nagrađen je Nagradom Grada Zagreba. Velika retrospektivna izložba priređena je mu je 2002. godine u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

 
12.11.2007.

U Samoborskom muzeju nastupila pijanistica Marija Mikulić Štimac

Schumann uz Gradnu

U Samoborskom muzeju nastupila pijanistica Marija Mikulić Štimac

U organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Samoborskog muzeja održan je u nedjelju, 11. studenog, u terminu tradicionalne muzejske glazbene matineje, koncert pijanistice Marije Mikulić Štimac.

Na repertoaru su bila djela Roberta Schumanna, a publika je s velikim entuzijazmom i vidnim oduševljenjem popratila svirku renomirane glazbenice.

Marija Mikulić Štimac započela je svoju glazbenu naobrazbu u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Već u ranoj dobi isticala se svojim nastupima i prvim nagradama na natjecanjima glazbenih škola Hrvatske i bivše Jugoslavije. Diplomirala je na petrogradskom konzervatoriju Rimski-Korsakov gdje je studirala u klasama prof. Jekatarine Murine i prof. Valerija Višnjevskog. Svoje usavršavanje završila je solističkim koncertom u dvorani Glazunova te nakon toga započela svoju koncertnu djelatnost. Naziv magistre umjetnosti stekla je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu gdje se usavršavala u klasi prof. Alexandra Satza. Kao član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika nastupala je u Rusiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, kao i mnogim hrvatskim gradovima, solistički i kao klavirski suradnik.

Sudjeluje na međunarodnim seminarima i natjecanjima. Od 1996. predaje klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

I.H.

 
12.11.2007.

Svijet legendi u samoborskoj knjižnici

Hrvatske legende puka hrvatskoga

U samoborskoj je knjižnici 9. studenog s početkom u 16 sati i 30 minuta, na Odjelu za djecu i mladež, predstavljena knjiga Tomislava Đurića Legende puka hrvatskoga, koja obuhvaća sto najljepših legendi i povijesnih priča iz hrvatske prošlosti.

Uz autora su gostovali i Petra Somek, čija je izdavačka kuća Meridijani i nakladnik spomenute knjige, te Dragutin Feletar, koji je govorio o svojim mladenačkim danima, čitalačkim navikama te o dugogodišnjoj suradnji s autorom.

Tomislav Đurić veliki je zaljubljenik legendi, stoga i ne čudi što je godine i godine proveo obilazeći sela i gradove diljem Hrvatske i pažljivo bilježio svaku legendu koju je čuo kako mu slučajno koja ne bi promakla i kako bi svaku od njih ostavio nadolazećim naraštajima. Njegovo zanimanje za tradicijsku kulturu hvale je vrijedno i, na sreću, trud mu je zapažen, te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Svojom je spontanošću i pristupačnošću uspio i kod učenika OŠ Samobor pobuditi interes za legende te su svaku pročitanu nagradili pljeskom. Na kraju programa učenici su nagrađeni s jednim primjerkom Meridijana, a Hrvatske legende puka hrvatskoga mogu se pronaći na oba odjela samoborske knjižnice.

Blaženka Mavrić

 
12.11.2007.

U Galeriji Prica nastupio je rusko - hrvatski duo Balyk

Od klasike do narodnjaka

U Galeriji Prica nastupio je rusko - hrvatski duo Balyk

U nastavku glazbene sezone 2007/08. u Galeriji Prica je 6. studenog nastupio rusko - hrvatski duo Balyk. Vladimir na harmonici i Nataša na mandolini i domri predstavili su se samoborskoj publici u kombinaciji koja se ne čuje često na našim koncertima. O virtuoznosti njihova sviranja najbolje je nedavno pisao glazbeni publicist Branimir Pofuk:

"...A njegov harmonikaški koncertni stroj vrhunske ruske marke Jupiter pod virtuoznim je prstima zvučao u nevjerojatnom rasponu tonova i boja, koje se od najfinijih pijanissima šire do tutnjave orkestra, ili u najmanju ruku veličanstvenih orgulja. Jednako je čudesno zvučao i ekspresivni luk, koji je prstima i trzalicom na žicama domre plela Nataša Balyk: od gitarističkog tretmana u sviranju akorada do anđeoski ispjevanih kantilena…"

Duo Balyk je oduševljenim slušateljima među ostalim odsvirao djela Albinonija, Rameaua, Čajkovskog i Scotta Joplina, ali i dvije ruske narodne: Korobjejniki i Kalinka te neke popularne skladbe poput Sirtakija iz filma Grk Zorba i temu iz filma Doktor Živago.

T.M.

 

Gradska glazba Samobor izdala svoj slavljenički CD

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Ivana Posavca

U Samoborskom muzeju nastupila pijanistica Marija Mikulić Štimac

Svijet legendi u samoborskoj knjižnici

U Galeriji Prica nastupio je rusko - hrvatski duo Balyk

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002