15.01.2007.

U Glazbenoj školi Ferdo Livadić održan je međunarodni stručni skup nastavnika pjevanja

Imalo se što čuti i naučiti

U Glazbenoj školi Ferdo Livadić održan je međunarodni stručni skup nastavnika pjevanja

Glazbena škola Ferdo Livadić ugostila je od 10. do 12. siječnja polaznike međunarodnog Stručnog skupa nastavnika pjevanja održanog u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, a po programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Voditelji programa, prof. Snježana Bujanović Stanislav, prof. Annemarie Zeller i prof. Gerhard Zeller, obogatili su pedagoška iskustva nastavnika pjevanja, a mlade učenike i studente pjevanja koji su prezentirali svoja pjevačka umijeća i vještine na svim stupnjevima učenja potaknuli na još kvalitetniji rad.

Među brojnim sudionicima, a bilo ih je sedamdeset, domaćini su se predstavili s osmero učenika prof. Branke Cvetković. Bile su to Mia Kovač, Petrunjela Burin, Ida Mauko, Ozana Lehpamer, Matea Mužinić, Marija Maltarić, Marija Blažek i Mihael Cipek.

Rad na tehnici pjevanja uz teorijska tumačenja, priprema i analiza natjecateljskog programa, tehnika pjevanja uz praktičan rad, interpretacija Lieda kao glavne teme ovog skupa, potvrdile su mladim pjevačima koliko su njihova vještina i rad složeni te da je "instrument" glas jedan od najljepših, ali i najtežih glazbenih disciplina i kao takav zahtijeva njihovu punu pažnju. Zajedništvo i zadržavanje individualnosti u zajednici okrunili su susret istovremenim zvučanjem različitih motiva u projektu prof. Gerharda Zellera, a našu sredinu obogatili vokalnim izričajem.

Skup je s njemačkog simultano prevodila Tatjana Gaćeša.

S.S.

 
15.01.2007.

U Zagrebu gostovali Kazalište Ulysses i obiteljska manufaktura Pandur Theaters

Tesla u kazalištu snova

U Zagrebu gostovali Kazalište Ulysses i obiteljska manufaktura Pandur Theaters

Prošla godina je u svijetu i u Hrvatskoj bila u znaku obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle. Genijalni znanstvenik koji je svoja najveća i najbolja otkrića ostvario u Americi, postao je i tema Kazališta Ulysses. Teatar, čija je ljetna pozornica na Brijunima, odlučio je svoju glavnu produkciju u 2006. godini posvetiti tom genijalcu predstavom koja je ponijela naziv Tesla Electric Company. Mnogobrojna publika je cijelo ljeto hrlila na Brijune pogledati predstavu, a zagrebačka publika je ovih dana, nakon gostovanja u Beogradu i Ljubljani, konačno dočekala da vidi najnoviji uradak Kazališta Ulysses. Naglašavam konačno, jer se u Hrvatskom narodnom kazalištu, iako je predstava igrala cijeli tjedan, tražila karta više.

Suradnja Kazališta Ulysses i produkcijske "obiteljske manufakture Pandur Theaters", kako ju neki mediji nazivaju, koju vode dramaturginja Livia i redatelj Tomaž, rezultirala je uspjehom. Već i prije nastanka dogovorena su gostovanja po festivalima u regiji, dok se pravi međunarodni život predstave tek očekuje.

Tomaž Pandur, kojeg u slovenskoj kazališnoj sceni još prati nadimak "lovca na snove", je najavljivao da će znanstvenika i izumitelja pretočiti u ideju za svoje "kazalište snova".

U želji da Tesla Electric Company ne bude neka vrsta klasične kazališne biografije, Tomaž Pandur je prema predlošku Darka Lukića napravio hagiografiju. Znanstvenik i genijalac Tesla razapet je između nerazumijevanja okoline i vjere u razarajuću, ali ukrotivu i moćnu Energiju. Energija je bitak, energija je ta koja pokreće, ma kako se ona nazivala i u koji prostor da je smještena. Vječiti tragač za svjetlom, poput Prometeja, tako ga vidi redatelj.

Zanimljiv je pristup podjeli uloga, jer Teslu igraju, odnosno reinkarniraju, jednako obučeni i našminkani Felix Ströbel, Mijo Jurišić, Branko Jordan i ostali, a ipak najčešće ga igra Livio Badurina. Duh Tesle sa zanimljivim monolozima prepušten je s razlogom nešto starijem i iskusnijem Radi Šerbedžiji.

Predstava je to s reduciranim govorom i dijalozima, ali moćnim scenografskim slikama uokvirenim glazbenim songovima u izvedbi glazbenog dua Silence, koji stvaraju potpunu metafizičku sliku.

U specifične dijelove predstave treba ubrojiti i izuzetno uspješnu scenografiju dizajnerske skupine Numen. Impresivna jednostavna zavojnica koja se okreće i funkcionira na svim razinama, od one tehničke i izvedbene do metaforične.

Predstava je to koju će zaigurno sa zanimanjem pratiti i publika u Japanu i Americi, u kojima su već najavljena gostovanja, kako zbog engleskog jezika, tako i zbog univerzalne poruke i drugačijeg pristupa kazalištu.

Rajka Križanac

 
15.01.2007.

U Samoborskom muzeju nastupio je pijanist Veljko Glodić

Majstorske izvedbe velikih majstora

U Samoborskom muzeju nastupio je pijanist Veljko Glodić

U Samoborskom muzeju održan je 14. siječnja koncert pijaniste Veljka Glodića. Priredili su ga Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Samoborski muzej, a velik broj prisutnih u koncertnoj dvorani svjedočio je o izvrsnom odabiru organizatora.

Godić je ovaj put izveo djela Georga Friedricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Bele Bartoka, Jurija Nikolajeva, Kendalla Kennisona i Franza Liszta, a publika je s oduševljenjem prihvatila njegove interpretacije velikih majstora.

S.S.

Veljko Glodić (1958.) diplomirao je 1980. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Muraia. Osvajao je prva mjesta na domaćim i stranim natjecanjima. Nastupio je i kao solist uz simfonijski orkestar Muzičke akademije izvodeći I. koncert za klavir i orkestar P.I. Čajkovskog. Umjetničko usavršavanje nastavlja na The New England Conservatory of Music, Boston, SAD, gdje magistrira 1982. u klasi Jacoba Maxina. Kao izvrstan student poslijediplomskog studija dobitnik je priznanja Dean's List 1981. Nakon magisterija usavršavao se kod poznatog američkog pijaniste Leonarda Shurea, učenika i asistenta Artura Schnabela. Tijekom boravka u Bostonu publici se predstavio s nekoliko solističkih recitala, uključivši i nastup na Harvard University.

Po povratku u Hrvatsku održao je niz koncertnih nastupa koji uključuju solističke, komorne i jazz recitale diljem Hrvatske, u Njemačkoj, Rusiji, Sloveniji, Belgiji, Mađarskoj, BiH i Makedoniji. Nastupio je na nekoliko domaćih i međunarodnih festivala, a njegove su izvedbe emitirane na radio i TV postajama u zemlji i inozemstvu.

Preveo je kapitalnu knjigu Ogled o pravoj umjetnosti sviranja klavira C.P.E. Bacha. Održao je master klasu na moskovskom državnom konzervatoriju P.I. Čajkovski.

Djeluje kao profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

U Glazbenoj školi Ferdo Livadić održan je međunarodni stručni skup nastavnika pjevanja

U Zagrebu gostovali Kazalište Ulysses i obiteljska manufaktura Pandur Theaters

U Samoborskom muzeju nastupio je pijanist Veljko Glodić

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002