05.12.2007.

Jeka održala svetu misu i koncert u crkvi Krista kralja u Domaslovcu

Vrijeme radosnog iščekivanja

Jeka održala svetu misu i koncert u crkvi Krista kralja u Domaslovcu

Započelo je vrijeme došašća ili adventa, vrijeme radosnog iščekivanja i neposredne priprave za blagdan Božića. To je ujedno i vrijeme vjere i nade da će Krist ponovno doći.

Ovih dana uočavamo velike gužve na ulicama i u trgovinama, sve oko nas okićeno je raznim zimzelenim, crvenim i blještavim dekoracijama, a znamo i zašto - dolazi Božić, blagdan rođenja Gospodinova! Svatko se priprema za Božić, bilo kupovinom i ukrašavanjem, spremanjem kolača i ostalih delicija. No, često zaokupljeni tim materijalnim pripremama gubimo iz vida prave razloge našeg djelovanja: utjelovljena Riječ dolazi boraviti među nas.

U došašću razmišljamo o Kristovu dolasku među ljude. Sve je, dakle, u došašću okrenuto Kristovom rođenju, ali ne kao da se već dogodilo, već kao događaj koji čekamo, a čekamo ga u ozračju nade, radosti, vjere, ljubavi... To nije vrijeme tjeskobe i očaja, već vrijeme radosnog iščekivanja.

U takovom je ozračju 2. prosinca Hrvatsko pjevačko društvo Jeka izvelo svetu misu u župnoj crkvi Krista kralja u Domaslovcu, a nakon mise uslijedio je koncert duhovne glazbe. Bio je to koncert satkan od skladbi posvećenih Blaženoj Djevici Mariji (M. Poklepović: Majko naša, G. de Marzi: Signore delle Cime, A. Klobučar: zdravo Djevo čista, F. Engelhardt: Ave Maria), zatim nezaobilazna skladba Svetoj Anastaziji - zaštitnici Samobora, koju je skladao umjetnički voditelj Jeke mo. Josip degl'Ivellio na tekst Jože Prudeusa.

Riječima "Sjajna sinut će zvijezda, noć će zasjat ko dan" Josip degl'Ivellio najavio je skladbu Z. Kamenjarina Rekoše proroci. Na kraju je zbor otpjevao dvije pjesme Josipa degl'Ivellia: Ave Verum i Kriste, hvala ti (tekst: fra S. Mičić).

Koncert je na orguljama pratio mr.art. Krešimir Haas, a solistica je bila članica Jeke Lidija Mezdić.

Prisutni vjernici pljeskom su zahvalili Jekašicama i Jekašima na ovom svečanom koncertu koji se, eto, održao upravo na dan prvoga došašća, a povodom obilježavanja obljetnice župne crkve Krista kralja.

Ovim putem Hrvatsko pjevačko društvo Jeka najsrdačnije zahvaljuje župniku Konradu na toplom i srdačnom gostoprimstvu.

Marija Majstorović

 
05.12.2007.

U Galeriji Prica otvorena izložba mađarske avangarde

Samoborska izložba godine

U Galeriji Prica otvorena izložba mađarske avangarde

U najavama uoči otvorenja govorilo se da je ovo izložba koju pravi zaljubljenici umjetnosti ne smiju propustiti. Na otvorenju su te riječi potvrđene, a sudeći prema interesu posjetitelja i medija, Samobor će biti omiljeno odredište za posjet izložbi.

Druga suradnja Pučkog otvorenog učilišta i Galerije Prica s jedne i Muzeja Janus Pannonius iz Pečuha ponovno je Samoboru donijela atraktivan sadržaj – mađarsku avangardu, 70 radova 25 mađarskih umjetnika. Autorsku koncepciju izložbe potpisuju József Sárkány, Maja Kato i Mislav Hóllos, a pomoć je pružila i voditeljica Galerije Prica Iva Vraneković. Podršku su pružili hrvatsko Ministarstvo kulture, Veleposlanstvo Hrvatske u Mađarskoj, Zagrebačka županija i Grad Samobor, istaknula je na otvorenju ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević.

Kratko je potom nazočne pozdravila direktorica Muzeja Janus Pannonius dr. Julia Fabenyi, o avangardi u europskim i svjetskim razmjerima govorio je Želimir Koščević, a o značaju mađarske avangarde voditelj Galerije moderne umjetnosti u Pečuhu i jedan od postavljača izložbe Jozsef Sarkany. Čast da izložbu proglasi otvorenom imala je zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić.

Recimo još da će izložba Mađarska avangarda biti otovrena do 10. veljače, a da postav prati zbivanja od 1906. do 1931. naglašavajući avangardni izražaj u razdoblju od 1915. do 1930. godine. Izložba pokazuje raznorodne pojave mađarske moderne umjetnosti - postimpresionizam, fovizam, ekspresionizam, kubizam, kubokonstruktivizam - koje se pojavljuju u radovima utemeljitelja modernog mađarskog slikarstva.

M.Š.

 
05.12.2007.

Koncert Varaždinskog komornog orkestra u samoborskoj franjevačkoj crkvi

Glazbena poslastica

Koncert Varaždinskog komornog orkestra u samoborskoj franjevačkoj crkvi

Prvi dan prosinca pružio je pravu poslasticu ljubiteljima kulturnih zbivanja, jer su nakon otvorenja izložbe Mađarska avangarda u Galeriji Prica mogli odmah nakon nekoliko minuta uživati u izvedbi Varaždinskog komornog orkestra i gostiju. Uz vrsne varaždinske glazbenike nastupili su Sho Akamatsu, Marin Maras, Ana-Marija Milić, Marco Graziani, Đana Kahriman i prof. Leonid Sorokov, sve redom izuzetni glazbenici, dobitnici nagrada na brojnim festivalima. Izvedena su djela Kreislera, De Sarasatea, Josipovića, Vitalija, Romera i Paganinija.

M.Š.

 

Jeka održala svetu misu i koncert u crkvi Krista kralja u Domaslovcu

U Galeriji Prica otvorena izložba mađarske avangarde

Koncert Varaždinskog komornog orkestra u samoborskoj franjevačkoj crkvi

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002