02.02.2007.

U Gradskoj knjižnici postavljena izložba Milovana Andre Kovačevića - Koka

Koko u Samoboru

U Gradskoj knjižnici postavljena izložba Milovana Andre Kovačevića - Koka

Izložba Milovana Andre Kovačevića – Koka pod nazivom Od crteža do animacije predstavljena je u samoborskoj knjižnici 1. veljače. Priređivači izložbe Zlata Bujan Kovačević, Zoran Pavlović, Mira Čebušnik i doktor Zlatko Bastašić htjeli su ovom izložbom detaljnije naglasiti povezanost crteža i animacije u stvaralačkoj gesti i poetici Kokova nastojanja da ostvari samostalnu lutku, pokretljiviju nego što se uopće može pronaći u lutkarskom svijetu. Riječ je o izložbi iz ostavštine bivšeg člana ULUPUH-a i jednog od osnivača Zagrebačke škole karikature, kojeg se ponajviše pamti po velikom opusu karikatura i stripova iz mnogih domaćih listova i časopisa, od Poleta, Registratora i Kerempuha do njemačkog Pardona. Koko je radio i na Televiziji Zagreb kao urednik, autor i redatelj raznih emisija, grafički oblikovatelj i voditelj programa, a u svom autorskom radu stvorio je i lutku tipa Trnka s još većom pokretljivošću kojom je snimio nekoliko spotova i animiranih pilot filmova. Izložbu u Gradskoj knjižnici Samobor otvorila je dogradonačelnica Marica Jelenić, a ostaje otvorena do 21. veljače.

K.S.

 
02.02.2007.

Likovni odjel samoborskog ogranka Matice hrvatske izložbom se predstavio u Svetoj Nedelji

Osamnaest svjetova

Likovni odjel samoborskog ogranka Matice hrvatske izložbom se predstavio u Svetoj Nedelji

Dani samoborskog ogranka Matice hrvatske 1. veljače stigli su i do Svete Nedelje. U prostorijama tamošnje gradske vijećnice, odnosno Galerije Bauer u osnivanju, izloženi su radovi 18 članova likovnog odjela Matice. Kako je otvarajući izložbu istaknula predsjednica odjela Grozdana Korpar, "likovnjaci" djeluju u okviru samoborske Matice od 1991. godine. Akademski slikari, primijenjeni umjetnici i amateri do sada su se predstavljali na čitavom nizu vrlo zapaženih skupnih i samostalnih izložbi u galerijama i muzejima Zagreba, Križevaca, Krškog i Samobora, a posebno mjesto zauzimaju pak likovne kolonije na Žumberku koje likovni odjel realizira u suradnji s Lovnim uredom Samobor. Predsjednica samoborskog ogranka Matice, Ranka Novosel, naglasila je kako je "matičarima" velika čast izlagati u novom gradu i u galeriji koji nosi Bauerovo ime, dok je prof. Josip Dujmović istaknuo kako izložena djela 18 autora predstavljaju uvid u 18 različitih, specifičnih svjetova.

K.S.

 
02.02.2007.

Dani Matice hrvatske Samobor - predstavljanje književnog odjela

Više pišite na kajkavskom

Dani Matice hrvatske Samobor - predstavljanje književnog odjela

Početak veljače u samoborskoj Gradskoj knjižnici već tradicionalno pripada programima Matice hrvatske – ogranak Samobor. Na to je na početku ovogodišnje proslave podsjetila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, pozdravivši dogradonačelnicu Maricu Jelenić i predsjednicu samoborskih matičara Anu Ranku Novosel. U utorak, 30. siječnja, matičari su u Gradskoj knjižnici tek počinjali sa svojim bogatim programom, a uvod je pripao književnom odjelu. Stoga su za stolom sjedili Ljubica Šego, Darko Plažanin i Zlata Bujan Kovačević. Oni su imali tu ugodnu dužnost predstaviti rad književnog odjela, ali i neugodan zadatak obaviti to u što kraćem roku. Stoga su podaci o pjesnicima koji djeluju ili su djelovali u samoborskoj Matici prostrujili poput vihora. Spomenuto je nekoliko tradicionalnih pjesničkih susreta, od kojih su svakako najpoznatiji susreti na Ljubičinom grobu i Pri svetem Mihalu, iza kojeg svake godine ostaje i zbornik. Ljubica Šego je predstavila 30 najznačajnijih i najupornijih pjesnika svakom posvetivši nekoliko rečenica, dok je izabrane stihove čitala Vlasta Mažuranić.

Darko Plažanin je predstavio haiku pjesnike, napomenuvši da su samoborski haiku pjesnici u posljednjih 30 godina dobili više od 50 priznanja i nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Posebno mjesto zauzimaju i Samoborski haiku susreti s čijom se organizacijom počelo 1993. godine, a ovogodišnji će biti održani u travnju, također u knjižnici.

Zlata Bujan Kovačević predstavljala je pjesništvo na dijalektu i upozorila da se ono ne njeguje dovoljno, niti ima obrade samoborskog lokalnog govora. Stoga je pozvala sve da se aktivnije uključe i počnu pisati pjesme na kajkavskom jeziku, kako bi se mogao kasnije napraviti i kvalitetan izbor pjesama. Za sada kontinuirano pišu rijetki, kao što i s mladeži rade tek Miroslav Burić i Milan Žegarac Peharnik, naglasila je gospođa Bujan Kovačević. Kao mala utjeha poslužila je informacija Milana Žegarca Peharnika da je već u pripremi tekst i zbornik koji bi ispunio prazninu i bio poticaj da se ponovno uzdigne samoborska kajkavijana. Kao dobar primjer istaknut je Mali tematski rječnik samoborskog kajkavskog govora.

Osim pjesnika, svoj doprinos Danima Matice hrvatske Samobor dat će i drugi odjeli, a zajednička svečanost bit će održana 3. veljače od 19 sati u Galeriji Prica.

M.Š.

 
02.02.2007.

Koncerti iz ciklusa Virtuoso u Galeriji Prica

Mladi i perspektivni

Koncerti iz ciklusa Virtuoso u Galeriji Prica

Na četvrtom ovosezonskom koncertu iz ciklusa Virtuoso predstavili su se mladi glazbeni umjetnici u Galeriji Prica. U subotnjim večernjim satima, 27. siječnja, na koncertu pod nazivom Ad libitum 2 nastupili su brojni perspektivni muzičari: Trio GIG (Goran Tudor - sopran saksofon, Ivan Batoš - klavir i Goran Jurković - tenor saksofon), Ana Čehil - klavir, Tomislav Ištok - violina, Petra Gilming - klavir, Djevojački zbor Kuraja pod ravnanjem Nevena Radakovića (u nazočnosti mladog skladatelja Marka Ritoša) te na kraju Silvio Richter - violina, Mateja Šarlija - flauta, Dejan Činčurak - oboa i Marin Zokić - truba kao solisti uz Komorni orkestar. Na programu su bila djela Poulenca, Liszta, Sarasate, Ritoša i Bacha.

Poseban glazbeni doživljaj imala je samoborska publika slušajući novo djelo Marka Ritoša koju je izveo Djevojački zbor Kuraja okupljen posebno za ovu priliku. Djevojke su izvele djelo pod nazivom Oče-san čiji su glazbeni izvori istarski narodni glazbeni idiom i gregorijanski koral, Pergolesijeva Stabat mater i gregorijanski Kyrie iz Posvećenja crkve.

T.M.

 

U Gradskoj knjižnici postavljena izložba Milovana Andre Kovačevića - Koka

Likovni odjel samoborskog ogranka Matice hrvatske izložbom se predstavio u Svetoj Nedelji

Dani Matice hrvatske Samobor - predstavljanje književnog odjela

Koncerti iz ciklusa Virtuoso u Galeriji Prica

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002