26.02.2007.

Godišnja izvještajna skupština HPD Jeka

Planova ima, novca malo manje

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka iz Samobora održalo je 17. veljače svoju redovnu godišnju Izvještajnu skupštinu u prostorijama društva.

Na dnevnom redu bio je Financijski Izvještaj za 2006. godinu, informacije o aktivnostima u protekloj godini, te realizacija programa i aktivnosti planiranih za ovu godinu

U prošloj godini Jeka je održala 80 proba i 10 koncerata u sastavu mješovitog zbora.

Program koji se izvodi je vrlo zahtjevan i obuhvaća sakralne, svjetovne i folklorne kompozicije.

U 2006.g. ostvarena je uspješna suradnja s tamburaškim sastavom Glazbene škole F. Livadić i njihovim prof. Draženom Vargom, koji su Jekaše pratili na tri koncerta.

Za ovu godinu Jeka planira promociju pjesmarice HPD Jeka, za koju je autor mo. degl´Ivellio rekao da sadrži notni zapis za četiri CD-a.

Planira se sudjelovanje na već redovnoj Smotri zborova zagrebačke županije u Zaprešiću, a u tijeku su pregovori o gostovanju u Ogulin, Prag i Beč.

No, ostvarenje programa ovisi o financijskoj potpori grada i drugih institucija, donatora i sponzora.

L.M.

 
26.02.2007.

Članovi KUD-a Strmec čehali perje u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije

Tak se to negda delalo

Članovi KUD-a Strmec čehali perje u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije

Nakon što su u Turističkom uredu Zagrebačke županije početkom veljače predstavili fašničke običaje, treću ovogodišnju izložbu u prostoru ureda u Preradovićevoj 42 u Zagrebu pripremila je ekipa iz Svete Nedelje, točnije KUD Strmec. Cilj je bio podsjetiti na pomalo već zaboravljene običaje, a jedan od njih je i čehanje perja ili "čehatva".

Oni koji se sjećaju priča svojih baka mogli su se podsjetiti kako se to nekad radilo, a oni mlađi upoznali su se s tradicijom hrvatskog sela. Članovi KUD-a Strmec, predvođeni predsjednikom kulturno-umjetničkih udruga s područja Svete Nedelje Miroslavom Hriberskim, pripremili su mali igrokaz u starinskoj sobi gdje se oko stola okupilo i staro i mlado u očekivanju mladoženje. Strmčani su pokazali što se za vrijeme čehanja radilo, pričalo, jelo i pilo te koje su se pjesme pjevale, a izložili su starinske predmete koje su se nalazili u strmečkoj kući kao što su preja, kolovrat, korita za pranje rublja, drvene zdjele, pegle na žar i druge. Starije su se žene okupile oko stola kako bi čehale perje, a našle su se tu one koje su hvalile domaćicu i one koje su prigovarale, dok im je glavna tema bila cura za udaju. U tih desetak minuta igrokaza članovi KUD-a Strmec uspjeli su nasmijati i zabaviti okupljene goste te ih počastiti i svojim domaćim gastronomskim specijalitetima.

Predsjednik Turističke zajednice Zagrebačke županije Vlado Horina rekao je da su ovom izložbom željeli da Zagrepčani i gosti glavnoga grada vide i osjete običaje koji su se njegovali na području županije i što se želi prenijeti na mlađe generacije.

M.Š.

 
26.02.2007.

Osnovnoškolce Smerovišća posjetili učitelji matične škole

Dječje oči caklile zahvalnošću

Osnovnoškolce Smerovišća posjetili učitelji matične škole

Područna škola OŠ Samobor u Smerovišću kao da je preslikana iz Šenoine Branke ili Krležinog Vučjaka. Pitoma, velika, ne prevelika, a unutra petnaestoro(!) mališana u sva četiri razreda. Svakodnevni susret s učiteljicama. A onda stižu gosti! Koliko je radosti bilo u očima djevojčica i dječaka kojima je knjižničarka iz matične škole Olinka Skok – Presečki donijela primjerke malih i velikih knjiga, tumačila priče o knjigama – zašto se čitaju, kako se čuvaju, kako umataju...

Kako su samo oduševljeno ponuđenim materijalima pokušali to učiniti sa svojim bilježnicama. Gošća im je podarila i slikovnicu Zanimanja (Dorotić - Prudeus), a oni su u čas "postali" kuhari, liječnici, zubari, brijači, prodavači...

- Djeca su bila oduševljena - zahvalila je učiteljica Tatjana-Slavica Mežnar.

Sljedećeg tjedna put Celina.

Neka se slični susreti dogode što češće i što prije.

H.L.

 

Godišnja izvještajna skupština HPD Jeka

Članovi KUD-a Strmec čehali perje u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije

Osnovnoškolce Smerovišća posjetili učitelji matične škole

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002