18.05.2007.

Na Odjelu za djecu i mladež samoborske knjižnice gostovala je Maja Gluščević

Piki i Argo u Samoboru

Na Odjelu za djecu i mladež samoborske knjižnice gostovala je Maja Gluščević

Odjel za djecu i mladež GK Samobor ugostio je jednu od svojih najvjernijih gošći - spisateljicu velikog broja popularnih dječjih knjiga Maju Gluščević. Mali obožavatelji Jelenka, Vuka samotnjaka i Bundaša iz petog b ovoga su puta upoznali dva zanimljiva psa s imanja tete Marijanke. Jedan dio priče o Pikiju i Argu zbiva se baš u Samoboru, što je malim čitateljima iz OŠ Bogumila Tonija bilo posebno zanimljivo.

Na kraju je spisateljica s klincima podijelila nekoliko anegdota iz svog djetinjstva dijelom provedenog na Vrhovčaku, a kao zahvalu dobila je brojna pitanja i zasigurno kojeg novog čitača.

M.C.

 
18.05.2007.

U Zagrebu je održan 5. Queer Zagreb

Queer - nastran, pristran i svestran

U Zagrebu je održan 5. Queer Zagreb

Zagreb je prošli tjedan ugostio peti Queer Zagreb, uz sve popratne manifestacije koje još uvijek prate taj festival. Umjetnički voditelj Zvonimir Dobrović osobno je najavio festivalska zbivanja:

- Peta godišnjica ovog festivala je uspjeh koji osnažuje nezavisnu scenu, ne samo u Zagrebu, već i u čitavoj Hrvatskoj. Nakon (samo) pet godina može se ponosno reći da su se policijski kordoni pred kazalištima i kino dvoranama koje ugošćuju festivalske programe prorijedili, da su raznorazni tumači biblijskih istina odustali od svojih nedobronamjernih savjeta i da je Queer Zagreb prepoznat kao mjesto zanimljivog spoja estetike, umjetnosti i društveno bitnog sadržaja.

Iz programa koji je trajao šest dana i sastojao se od nekoliko zanimljivih predstava, projekcija i događanja, izabrali smo nastup bugarskog svestranog umjetnika Ive Dimcheva. Ovaj poznati autor je najavljen kao najvažniji segment izvedbenog dijela programa petog Queer Zagreba, a stekao je titulu nove zvijezde istočnoeuropskog performansa.

Dimchev je u Zagrebu održao koncert improvizirane koreografije i scenske osobnosti i tehnike pjevanja u falsetu.

Predstava Lili Handel je groteskna monodrama s elementima transvestitskog kabareta. Uprizorio je tragičan lik, neku vrst potrošene dive, koja još uvijek pokušava prodati svoje tijelo. Vrhunac je svakako kada Dimchev iz vene izvuče svoju vlastitu krv i pokušava ju prodati publici, dok kroz lik Lili Handel zavodi publiku vrlo izražajnim govorom tijela i uspješno s njom komunicira.

Ivo Dimchev je pokazao da je svestrani umjetnik koji se kreće različitim izražajnim sferama, od izvedbenih do likovne, te koristi različite medije u svom radu: glazbu, ples, performans, video, fotografiju...

Ovogodišnje izdanje festivala je dokazalo da u samo pet godina Queer ima svoju publiku, da ima svoju viziju programa te da je postao manifestacija koja može stati uz bok bitno većim i starijim festivalima.

Rajka Križanac

 
18.05.2007.

Pogledajte predstavu spravljenu od zanimljivih sastojaka

SHAKEspeare na EXit

Pogledajte predstavu spravljenu od zanimljivih sastojaka

William Shakespeare napisao je 37 komada. To ste sigurno već znali. Od čega 10 povijesnih drama. I to ste znali?! I 18 komedija. I to?! Osmislio je i napisao 1222 lika... Shakespeareovim dramskim opusom obrađenim na potpuno drukčiji način bavi se odlična predstava SHAKEspeare na EXit redatelja Matka Raguža. Potpuno drugačiji pristup velikom autoru - kazališna kuhinja Exit.

Upoznajte Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu lady, Antonija i Kleopatru, mletačkog trgovca, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III., Henrika VIII. i mnoge druge, kakve ih još nikada niste vidjeli. Troje odličnih mladih glumaca u Exitu: Živko Anočić, Marko Makovičić i Jerko Marčić su uprizorili sve te likove na svoj, doista osebujan način. Stvorili su izrazito energičan tempo u odličnom spoju glume, plesa i glazbe. Transformiraju se u likovima, razpoloženjima, gestama i riječima, da se ponekad čini kao da je i više od troje glumaca na sceni. Scena je jednostavna, crna, s malo scenografije i njome dominiraju oni: mladi, samouvjereni, izražajni, jednom riječju - odlični glumci. Zanimljiva je lakoća i jednostavnost kojom savladavaju cijelu predstavu, kao da se doista "malo igraju da glume".

Predstava je premijerno izvedena prije godinu dana i pokazala je da je još jedna od nekoliko uspješnica koja pune dvoranu teatra Exit. SHAKEspeare na EXit je predstava spravljena od zanimljivih sastojaka i možemo ju preporučiti svima koji trebaju ubrzani tečaj o Shakespeareu.

Rajka Križanac

 
18.05.2007.

Kinesko - nizozemski dvojac Lee - Eijsackers napunio Galeriju Prica

Od Hong Konga i Beča do Price

Kinesko - nizozemski dvojac Lee - Eijsackers napunio Galeriju Prica

Kineski violončelist Trey Lee i nizozemski pijanist i skladatelj Hans Eijsackers gostovali su u Galeriji Prica u ciklusu Glazbeni prsten Zagrebačke županije.

Ovi svjetski poznati umjetnici nastupali su širom svijeta (Hong Kong, Beč, Frankfurt, Stockholm, SAD...) i pobjednici su mnogih natjecanja (New York, Helsinki, Ženeva, Rotterdam, Luxemburg...)

Na programu su bila djela Schumanna, Tkalčića i Francka.

Samoborci su, kao i uvijek kad se radi o ovakvim koncertima, napunili Galeriju Prica i s velikim zadovoljstvom pozdravili izvođače.

T.M.

 
18.05.2007.

KUD Antun Mihanović održao koncert u povodu Majčinog dana

Za sve majke

U povodu Majčina dana drugog vikenda u svibnju održan je koncert KUD-a Antun Mihanović iz Bestovja. U Društvenome domu okupilo se dvadesetak ljudi kako bi odslušali tradicionalni, peti po redu, koncert KUD-a posvećen svim majkama. Članovi plesnog kluba Ballance, kao jedni od gostiju, na samome su početku otplesali valcer na zadovoljstvo svih prisutnih. Osim njih, gostovali su i Jarunski dečki, otpjevavši svoje tri pjesme. Članovi i članice KUD-a Antun Mihanović otpjevali su devet pjesama, između ostalog i Da te mogu pismom zvati, Sjećanje na Vela Luku, Barka, O pruži mile ruke... Nakon koncerta priređen je domjenak i glazba uz već svima poznati band Kum Dva, za sve pjevače, plesače i ostale goste, među kojima je bila i gradonačelnica Ines Balint.

Izvor: www.svetanedeljalive.com

 

Na Odjelu za djecu i mladež samoborske knjižnice gostovala je Maja Gluščević

U Zagrebu je održan 5. Queer Zagreb

Pogledajte predstavu spravljenu od zanimljivih sastojaka

Kinesko - nizozemski dvojac Lee - Eijsackers napunio Galeriju Prica

KUD Antun Mihanović održao koncert u povodu Majčinog dana

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002