16.02.2007.

Poznata pjevačica Danijela Martinović u Gradskoj knjižnici predstavila se kao spisateljica

Dama među nama

Poznata pjevačica Danijela Martinović u Gradskoj knjižnici predstavila se kao spisateljica

Danijela Martinović pohvaliti se može najboljim hrvatskim Eurosong plasmanom, brojnim Večernjakovim ružama, platinastim tiražama, proglašena je svojedobno pjevačicom godine u Makedoniji, a od nedavno se može pohvaliti i uspjesima izvan pjevačke branše. Naime, postala je prvom hrvatskom pjevačicom s vlastitom markom parfema i jedna od rijetkih osoba domaće glazbene scene s vlastitim književnim uratkom (izuzmemo li razne biografije i autobiografije, možemo se sjetiti tek Krešimira Blaževića, frontmena grupe Animatori, kao primjera domaćeg glazbenika koji je krenuo u spisateljstvo).

Za početak, Danijela je odlučila izdati slikovnicu Dama, nastalu u suradnji s prijateljicom Zoricom Bonaći. Damu je Danijela predstavila brojnim učenicima Osnovne škole Samobor 15. veljače na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor. Djeca su tako mogla saznati da je Dama anđeo koji živi na nebu i toliko je zaljubljena u ljude da silno želi postati čovjek koji osjeća tugu i sreću, radost i bol. Zato dolazi na Zemlju u jednu obitelj kako bi učinila svijet boljim i svakoga naučila da je jedinstven i neponovljiv. Damu je vizualno osmislila akademska slikarica Nikolina Manojlović – Vračar i to dvije godine nakon istoimene modne kolekcije, a kad je Danijela ugledala uradak, u kombinaciji s njenom zaljubljenošću u Malog princa, rodila se ideja o slikovnici.

– Ako u nešto jako vjerujete i nešto jako želite, onda će vam se to i ostvariti, a važno je naučiti voljeti bezuvjetnom ljubavi i znati da je svatko jednako vrijedan – prenijela je Danijela glavne poruke svog djela okupljenima u knjižnici prije nego se prepustila na milost i nemilost dječjim pitanjima. A njih je bilo raznih; od toga je li Danijela pjevačica, hoće li biti još takvih priča, je li udana, je li bogata, kako postati pjevač, od kuda inspiracija za Damu…

Danijela je na svako pitanje strpljivo odgovorila, a vedru atmosferu dodatno je začinila udovoljivši i želji da zapjeva nešto pa je čitava knjižnica odzvanjala taktovima pjesme Pleši sa mnom. Nakon toga uslijedilo je potpisivanje slikovnice, u izdanju Mozaik knjige, koja se mogla ovom prilikom kupiti po promotivnoj cijeni uz poseban poklon za najbrže u vidu majica iz kolekcije DaMa. Novinari su, pak, dobili priliku zadovoljiti svoju znatiželju (usput, neslužbeno, Danijela i Grašo su i dalje zajedno).

- Prvo odjevna kolekcija za djecu DaMa, pa parfem La-la, a stigla je i slikovnica. Znači li to da je pjevačka karijera u drugom planu?

- Ponekad se znam i naljutiti kad novinari pitaju jesam li odustala od pjevanja, jer to je otprilike kao da pitaju Kylie Minogue hoće li prestati pjevati zato što ima kolekciju donjeg rublja. Jednostavno, uvijek volim puno raditi i to različite stvari. A kad uzmem neki predah pa ležim doma, odmah mi se glavom počne vrtjeti desetak ideja koje bih mogla učiniti, tako da nikad nemam mira.

- Što je, dakle, s pjevačkom karijerom? Ove godine nema vas na Dori; hoćemo li vas vidjeti na nekom od festivala?

- Mislim da sam svojim nastupima na Eurosongu pokazala da nemam više što tražiti na Dori. Što se festivala tiče i njih ću preskočiti. Jednostavno su izgubili svoju ulogu. Inače, ove godine bi trebala trebala izaći moja dva albuma, a eventualno i DVD Božić s Danijelom. Počela sam prikupljati pjesme za novi album i polako ga spremamo, jer ne volim si nametati neki ritam. Drugi ovogodišnji album bi bio album obrada. To je neka moja intimna želja, da se desetak mojih, meni dragih, laganih pjesama snimi, u lounge stilu, da ih se može slušati u miru. Zvao bi se Danijela After Midnight.

- Priča o Dami ide dalje?

- Dama će imati još nekoliko nastavaka i baš sam rekla djeci da namjeravamo napisati još tri-četiri priče. Kako ne vjerujem u nesretne završetke jasno je da niti jedna od njih sigurno neće imati takav kraj. Dječja kolekcija DaMa također ide dalje, uskoro će biti dopunjena raznim linijama. Također, i priča s parfemom La-la se nastavlja. Uskoro će i dječji parfem, a radi se i na muškom parfemu.

Kruno Solenički

 
16.02.2007.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba na kojoj slika govori više od tisuću riječi

Samo za jednu večer

U Samoborskom muzeju otvorena izložba na kojoj slika govori više od tisuću riječi

Svaka izložba ima svoje kvalitete i svoju posebnost, ali ono što su priredili samoborski muzealci ipak je bilo posebnije od dosad viđenoga. Estetika jela - izložba ljubavnih drhtalica naziv je koji je neupućenima prije izazivao jače lučenje sline u usnoj šupljini nego pobuđivao misao o vizualnoj percepciji. Tek je plakat i letak s fotografijama Michaela Beloše otkrivao da nije riječ o klasičnoj izložbi. Tako i bi. Josip Brekalo, Irena Podvorac, Iva Čular, Damir Čučić, Martin Semenčić, Dinko Fratrić, Bruno-Hall, Pohanić, Staklo-uramljivačka radionica Telišman i dr. Oetker - sva su ta imena navedena na plakatu koja su svaki na svoj način doprinjela ovom projektu.

U čemu je posebnost, pitate se vi? Za razliku od ostalih izložbi, posjetitelji su ovaj put morali ući u potpuno zamračenu prostoriju u kojoj su tek crveni i plavi laseri osvjetljavali te ljubavne drhtalice. I po prvi put se to dogodilo baš u Samoboru i samo na jednu večer. Iako zapravo živim od napisanih riječi, ovaj put moram ustuknuti i priznati kako u ovoj priči slika govori više od tisuću riječi. Jer, mogao bih nizati komplimente, poredbe i ushite, no teško bih mogao dočarati taj ugođaj i predočiti slike s izložbe. Zato je bolje, poštovani čitatelji, pogledati fotografije pa onda početi žaliti što 14. veljače niste bili u Samoborskom muzeju.

Inače, i oni koji su došli nešto pojesti došli su na svoje. Srećom, nisu morali degustirati same izloške već fino pripremljene pudinge u prizemlju Muzeja.

M.Š.

 
16.02.2007.

Samoborski pjesnici i ove godine odali počast ljubavi

Valentinovo u pjesmama

Samoborski pjesnici i ove godine odali počast ljubavi

Pod utjecajem trgovaca, medija ili nečeg trećeg (u ovoj priči to nije ni bitno) i u Hrvatskoj se vrlo brzo proširio običaj slavljenja Valentinova. Samoborski su pjesnici tog sveca zaštitnika zaljubljenih počeli slaviti prije osam godina, a taj su običaj nastavili i ovogodišnjim druženjem u Caffe baru Ara. Ta druženja uz lijepe ljubavne stihove i glazbu svake godine privlače sve više pjesnika i prijatelja poezije, ali uvijek uspijevaju održati onaj potrebni intimistički ugođaj. Poveznica svih stihova, rima, poredbi i soneta bila je ljubav u koju je bilo obavijeno tridesetak okupljenih kazivača ili slušača. A kako javna okupljanja ne bi ostala samo na prigodničarskoj razini, najavljeni su i kontinuirani susreti samoborskih pjesnika čim se nađe primjeren prostor.

M.Š.

 
16.02.2007.

Djelatnici knjižnice svojim su korisnicima prigodom Valentinova poklonili program iznenađenja

Ljubav među policama knjiga

Djelatnici knjižnice svojim su korisnicima prigodom Valentinova poklonili program iznenađenja

Valentinovo u knjižnici naziv je programa iznenađenja kojim su djelatnici Gradske knjižnice Samobor svojim korisnicima 13. veljače najavili dolazak Dana zaljubljenih. Na Odjelu za odrasle knjižničarke i knjižničari predstavili su se glazbeno-pjesničkim recitalom odmah nakon što su svi posjetitelji od malene Marine Šoić dobili svoj čokoladni poklon obogaćen prigodnim ljubavnim stihom te nakon što je mala Tonka Kustić dala duhovit uvod, zahvaljujući svima koji su platili zakasnine i omogućili održavanje ovog programa.

Uz prigodne stihove, aforizme i ostala poetska i prozna razmišljanja o ljubavi koje su pročitale Blaženka Mavrić i Draženka Robotić, u glazbenom dijelu programa glasovno su se predstavile Silvija Koščica i Maja Cvetković uz svesrdnu instrumentalnu pomoć Gorana Klisurića, Miroslava Lehpamera, Ivana Mardešića te Miljenka i Tomice Noršića. Između ostalog mogao se tako u knjižnici čuti klasik Phila Spectora To know him is to love him, predivna Come away with me Norah Jones, iz 50-ih je stigao Fly me to the moon, a s domaćeg područja Za mene je sreća.

Trud djelatnika knjižnice u pripremi programa i realizaciji Valentinova u knjižnici nagrađen je srdačnim pljeskom posjetitelja i, nadamo se, pokojom odlukom o češćim posudbama knjiga.

K.S.

 
16.02.2007.

U Foto galeriji Lang otvorena je prigodna izložba fašničkih i karnevalskih fotografija

Samoborski je ipak najbolji!

U Foto galeriji Lang otvorena je prigodna izložba fašničkih i karnevalskih fotografija

U samoborskoj Foto galeriji Lang dva dana nakon početka ovogodišnjeg Fašnika otvorena je prigodna izložba fašničkih, karnevalskih i pokladnih fotografija.

Izloženi radovi, 193 nikad viđene ni objavljene crno - bijele i color fotografije, na već tradicionalnoj fašničkoj izložbi ove su godine pružile priliku za usporedbu Samoborskog fašnika s fašnikima, karnevalima i sličnim zbivanjima koji se istodobno održavaju u Trinidadu, Sloveniji, Brazilu, Drnišu, Veneciji i tako dalje, pa da se, kako tvrdi priređivač, "vidi i zaključi da je naš samoborski apsolutno najbolji, najstariji, najljepši, najraskošniji itd."

Od poda do stropa ispunjen slikama Fašnika i raznih bezveznih karnevala, prostor Galerije pruža obilje dokaza o maestoznosti Samoborskog fašnika. Jest da se može i bolje, jače i više, ali izložene fotografije dovoljno govore same za sebe.

Dakle, dođite i pogledajte izložbu koja je otvorena do 25. veljače.

Za narednu izložbu, koja bi trebala biti otvorena 11. ožujka, naravno u podne, najvljeni su radovi Nikole Vučemilovića iz Splita.

Robert Škiljan

 

Poznata pjevačica Danijela Martinović u Gradskoj knjižnici predstavila se kao spisateljica

U Samoborskom muzeju otvorena izložba na kojoj slika govori više od tisuću riječi

Samoborski pjesnici i ove godine odali počast ljubavi

Djelatnici knjižnice svojim su korisnicima prigodom Valentinova poklonili program iznenađenja

U Foto galeriji Lang otvorena je prigodna izložba fašničkih i karnevalskih fotografija

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002