16.11.2007.

U knjižnici predstavljen leksikon Croatica

Vrhunsko znanstveno djelo

U knjižnici predstavljen leksikon Croatica

Samoborski povjesničari, profesori i bivši studenti sa zanimanjem su pratili predavanje svog profesora Nevena Budaka, profesora hrvatske povijesti srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održano na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor.

Bivši dekan Filozofskog fakulteta, a sada predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti i Upravnog vijeća Hrvatskog povijesnog muzeja predstavio je svoj novi projekt leksikona koji je, kako sam kaže, potreban svakom hrvatskom domu. U leksikonu Croatica pronaći ćemo sve ono što je važno na povijesnom, kulturnom, nacionalnom, sociološkom, društvenom, sportskom polju, sve one osobe čijem se talentu, upornosti, marljivosti, sposobnostima i dostignućima divimo, oni koji su zaslužni za nacionalni identitet, za kulturna i znanstvena dostignuća, za sportske podvige, za prepoznavanje u svijetu i slično.

Sve su natuknice pisali vrhunski hrvatski stručnjaci, a u izradu enciklopedije bilo je uključeno više od 60 sveučilišnih profesora i znanstvenika, dok je odabir natuknica i autora te urednički posao obavio prof.dr. Neven Budak.

M.C.

 
16.11.2007.

Obljetnički koncert Tamburaškog društva Ferde Livadića i Samoborki u Zagrebu

Livadići i Samoborke zadivili

Obljetnički koncert Tamburaškog društva Ferde Livadića i Samoborki u Zagrebu

Koncerti Tamburaškog društva Ferde Livadića i Vokalnog ansambla Samoborke već su doživjeli toliko hvalospjeva diljem Hrvatske, kao i u inozemstvu, da je teško naći nove epitete i poredbe koji bi predočili taj užitak slušanja njihove izvedbe. Ako slika govori više od riječi, onda i za glazbu to jednako vrijedi. Mogli bi sada opisivati svaku pjesmu, svaki ton, ali u tom slučaju bi morali početi pisati roman. Na kraju krajeva, svatko tko je barem jednom bio na njihovu koncertu zna da je o tome zbilja nepotrebno trošiti riječi.

Koncert u povodu 35. obljetnice "Ferdića" i 25. obljetnice VA Samoborke u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu ponovno je zadivio publiku - prvo sjajne Samoborke predvođene maestrom Bojanom Pogrmilovićem, a potom stariji tamburaški orkestar pod ravnanjem Anamarije Šimičić. Naravno, "Ferdićima" su se pridružili i solisti Đurđica Pleše i Miroslav Živković, a na kraju i publika u dvorani u zajedničkoj izvedbi samoborske himne Kraj kapele svete Ane.

Koncert je bio prigoda i za dodjelu diploma onima koji već više godina marljivo rade u društvu (njih je podijelio tajnik Hrvatskog sabora kulture Mirko Kovačević). Posebne riječi zahvale dugogodišnjim dirigentima Željku Bradiću i Siniši Leopoldu, potom Bojanu Pogrmiloviću, predsjedniku društva Marku Runcu, tajnici Đurđici Pleše i dirigentici Anamariji Šimičić uputila je i zamjenica samoborskog gradonačelnika Marica Jelenić, i sama članica društva prvih godina njegova rada. Prisjetivši se samih početaka rada, ona im je zaželjela puno uspjeha i nadalje.

Mato Šipuš

Zlatne, srebrne i brončane diplome

Zlatne diplome (za 30 i više godina rada u društvu) na koncertu su primili Željko Bradić, Drago Celizić, Adolf Paar, Đurđica Pleše i Bojan Lindić. Srebrne diplome (za 20 i više godina djelovanja) uručene su Siniši Leopoldu, Marici Posilović i Tomislavu Novoselu. Brončane diplome (za 10 i više godina djelovanja) zaslužili su Jelena Prišlin, Roko Dropulić, Dragutin Kušić, Marijan Jakopec, Jelena Sirovica, Petra Vojvodić, Goran Klisurić, Ivan Klarić, Dino Celizić, Franjo Sever, Maja Milek i Petra Fabijanić.

 
16.11.2007.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba u suradnji s Narodnim muzejom Zadar

Muško-ženski odnosi kakvi su nekad bili

U Samoborskom muzeju otvorena izložba u suradnji s Narodnim muzejom Zadar

Suradnja Samoborskog muzeja i Narodnog muzeja Zadar rezultirala je samoborskim gostovanjem izložbe Simboli identiteta muškarca i žene na području sjeverne Dalmacije. Otvorenje izložbe održano je u četvrtak, 15. studenoga, u prostorijama Samoborskog muzeja, a toplom je atmosferom pokazano kako ova suradnja neće biti posljednja. Svojim su riječima to potvrdili i ravnatelj Narodnog muzeja Zadar Hrvoje Perica te pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek koji je i otvorio izložbu.

Kustosica Samoborskog muzeja Lela Roćenović podsjetila je pak kako se veza Zadra i Samobora može pronaći i u činjenici kako su jedine dvije hrvatske župe posvećene svetoj Anastaziji upravo u ta dva grada. Gošće Jasenka Lulić (koja je postavila izložbu) i etnologinja Jelka Vince Pallua naglasile su kako ova izložba, osim uvida u tradicijske muško-ženske odnose na području sjeverne Dalmacije, nudi i mogućnost za promišljanje aktualnog položaja muškaraca i žena te utjecaja kojeg tradicija ima na taj odnos. U Samoborskom muzeju tako su izloženi predmeti koji ocrtavaju uloge i pravila muško-ženskih odnosa jednog vremena u kojemu je bilo sasvim razumljivo da muškarac uvijek hoda pet koraka ispred žene. Zašto – pogledajte u Samoborskom muzeju.

K.S.

 
16.11.2007.

U Galeriji Prica održan Koncert iz Ciklusa Virtuoso

Impresivan napredak

U Galeriji Prica održan Koncert iz Ciklusa Virtuoso

Mladi virtuozi muzicirali su u istoimenom ciklusu, u drugom ovosezonskom koncertu u Galeriji Prica. Virtuoso se je etablirao kao ciklus kojeg posjećuje sve veći broj slušatelja, zahvaljujući izuzetnoj pažnji koju organizatori posvećuju mladim glazbenicima.

U četvrtak, 15. studenog, su se Samoborcima predstavili klavirist Bartolomej Stanković, violinistica Đana Kahriman uz Mateu Leko na klaviru, klaviristi Petar Klasan i Aljoša Jurinić, violončelist Smiljan Mrčela i Nikola Kos na klaviru (na slici), pjevač Marko Mimica, bas i violinist Marco Graziani u klavirskoj pratnji Krešimira Starčevića.

Izvodili su djela Domitrovića, Ravela, Chopina, Brahmsa, Verdija i Paganinija. Svi su oni odreda studenti glazbe u Zagrebu ili inozemstvu, a vidan napredak u njihovom muziciranju samoborska publika je pozdravila s velikim odobravanjem veseleći se sljedećem susretu.

T.M.

 

U knjižnici predstavljen leksikon Croatica

Obljetnički koncert Tamburaškog društva Ferde Livadića i Samoborki u Zagrebu

U Samoborskom muzeju otvorena izložba u suradnji s Narodnim muzejom Zadar

U Galeriji Prica održan Koncert iz Ciklusa Virtuoso

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002