19.02.2007.

Slike s likovne kolonije u Manjoj Vasi izložene u prostorijama poduzeća Suban

Ljekovita umjetnost

Slike s likovne kolonije u Manjoj Vasi izložene u prostorijama poduzeća Suban

U prostorijama poduzeća Suban u Strmcu 16. veljače predstavljeni su rezultati druge likovne kolonije u Manjoj Vasi članova Ogranka Matice hrvatske Samobor. Kolonija je održana još u svibnju 2006. godine i na njoj je sudjelovalo četrnaest umjetnika, a po drugi put generalni sponzor je bio Botanički vrt ljekovitog bilja Suban. Inspirirani krajolicima Samoborskog gorja slikari su radili u ulju, akrilu, pastelu, akvarelu, tušu, olovci i drvu kako bi prenijeli svoj dojam ovog prirodnog okruženja. Svi radovi nastali na koloniji ostali su u trajnom vlasništvu Botaničkog vrta Suban, uz izraženu želju da se suradnja likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske Samobor i obitelji Suban nastavi na obostrano zadovoljstvo.

K.S.

 
19.02.2007.

U podrumskoj galeriji prof. Josipa Dujmovića otvorena izložba slika Ivice Antolčića

Lude gljive iz mudre glave

U Ateljeu stalnog sudskog vještaka za arheologiju i predmete likovne kulkture prof. Josip Dujmovića, u podrumu Doma umirovljenika, otvorena je u nedjelju, 18. veljače, izložba slika Ivice Antolčića pod nazivom Lude gljive. Pred velikim brojem posjetitelja ovorio ju je, u skladu s prilikama, Štef Fiškal, jedan od fašničkih likova koji za vrijeme Fašnika, zajedno s kompanjonima, vladaju Samoborom.

U prigodnim materijalima o Antolčiću je zapisano:

"... Kada govorimo o minimalizmu, tada mislimo na plošnu definiciju Antolčićeve bajke, svijet koji prenesen na

platno ili papir postaje stvaran toliko da bi i bića Ivane Brlić-Mažuranić poprimila novu dimenziju..."

"... Izložba je naprosto nazvana Lude gljive, jer to "fašničko ludilo" je stanje u trajanju fašničkih dana. Iz Ivice Antolčića kao i iz njegova djela zrači veselje koje sve vinovnike i gledatelje prenosi u novi svijet, u novu sferu duha, i kada odlaze s izložbe veselje ostaje. Ne ono warholovo, koje je ubikacija vremena u kojem živimo, niti ono

fašničko koje je kraće, nego naprosto Antolčićevo koje je trajno."

K.S.

Kipar i grafičar Ivica Antolčić rođen je 1928. godine u Komarevu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1953. Od 1965. radi kao slikar i scenski kipar u zagrebačkom HNK.

Radi i reljefe, medalje i plakete, slobodnih oblika i simboličkih sadržaja. U grafici prikazuje drveno graditeljstvo Posavine, etnografske predmete i figuralne prizore. Ilustrira i oprema knjige, u čemu s velikim uspjehom sjedinjuje pripovjedačko i likovno.

Potpisao scenografiju mjuzikla Janica i Jean

Ivica Antolčić uspješno je surađivao i na jednom projektu vezanom uz Samobor. On, naime, potpisuje scenografiju Pučkog mjuzikla Janica i Jean Roberta Škiljana i Siniše Leopolda, koja je dvadesetak puta odigrana u uvijek rasprodanom Kazalištu Komedija, a spektakularno je izvedena i na Trgu kralja Tomislava za Dan Grada Samobora u jesen 2004. godine.

k.s.

 

Slike s likovne kolonije u Manjoj Vasi izložene u prostorijama poduzeća Suban

U podrumskoj galeriji prof. Josipa Dujmovića otvorena izložba slika Ivice Antolčića

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002