25.01.2007.

Dječji zbor Smješak slavljeničkim koncertom obilježio svoj peti rođendan

Kad se mnogo malih složi...

Dječji zbor Smješak slavljeničkim koncertom obilježio svoj peti rođendan

Dječji zbor Smješak održao je u dvorani Hrvatskog doma u Samoboru koncert povodom proslave svog rođendana. Također, svi koji su 25. siječnja došli čestitati malim slavljenicima imali su priliku prije koncerta uživati i u likovnim radovima djece iz zbora Smješak koji su bili izloženi u predvorju dvorane. Na taj način spojili su glazbeno i likovno stvaralaštvo koje njeguju već petu godinu pod vodstvom prof. Vesne Radinčić, uz neizostavnu klavirsku pratnju prof. Đorđa Manojlovića. Brojni gosti svojim su izvedbama pomogli da rođendanska proslava bude nezaboravna; nastupili su Dječji zbor Zvrk iz Velike Gorice, Dječji zbor Samoborček, Brand - vokalni kvartet iz Zagreba te ritmička sekcija OŠ Milana Langa iz Bregane pod vodstvom Grete Mahović koji su svojom koreografijom na pjesmu Lepi mali pesek bili pravo iznenađenje. Nastupili su i trio klarineta koji su izveli kompoziciju Podbadalica, Viktorija Rnjak s kompozicijom Ples W.A. Mozarta i Filip Vitko na violini koji je izveo Mozartovu Pjesmu pastira. Kompozicijom Dražena Varge rođendan su Smješku čestitali i srednjoškolci Ansambla tambura, koji su svoje prve glazbene korake napravili kod prof. Radinčić. Najmlađi zboraši predstavili su se posljednji i dali sve od sebe pjesmicama Padaj snježiću, Bubamara, Muhara...

Šećer na kraju bila je pjesma Sretan rođendan uz prigodnu tortu da bi, nakon brojnih zahvala, svi sudionici proslave zapjevali legendarnu Himnu zadrugara dvojca Dedić-Britvić. Smješak je izmamio širok osmijeh na licima svih koji su pohodili rođendansku proslavu, a najveći dar tek slijedi – za veljaču je najavljena promocija njihovog drugog CD-a.

Kristina Perković

 
25.01.2007.

U Galeriji Prica nastupio je pijanist Eugen Indjić

Frédéric Chopin u najboljem izdanju

U Galeriji Prica nastupio je pijanist Eugen Indjić

Djela Frédérica Chopina razlijegala su se 23. siječnja uvečer prostorom Galerije Prica. Fascinantni francusko-američki pijanist ruskog porijekla, Eugen Indjić, gostovao je u našem gradu, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta. Počeo je svirati s 8 godina kod Aleksandra Borovskog, a kasnije se je upoznao s Arturom Rubinsteinom koji mu je do smrti ostao mentor i prijatelj. Podučavali su ga mnogi eminentni pijanisti, a s 10 godina nastupio je na NBC-u. Tri godine kasnije je prvi puta svirao s Washington National Symphony. Još kada je Indjić imao 16 godina, jedan je kritičar napisao: "On izvodi Chopina kao da je Poljak, Debussyja kao Francuz, a Prokofjeva poput ruskog majstora". Osvajao je mnoge prestižne svjetske nagrade, svirao s mnogim svjetski poznatim orkestrima i komornim orkestrima. Kao osobito cijenjeni klavirski pedagog, često održava majstorske seminare od SAD-a do Japana i u Europi.

Treba li uopće naglašavati virtuoznost izvođenja djela koje su slušatelji u prepunoj Galeriji imali izuzetnu priliku čuti?

Iako smo navikli ovakve "svjetske" koncerte slušati u Samoboru uglavnom na Samoborskoj glazbenoj jeseni, lijepo je vidjeti i čuti ih i zimi (i u proljeće i ljeto)... Čekamo još.

T.M.

 
25.01.2007.

Otvorena izložba Tomislava Vladovića - Relje u Atelieru sudskog vještaka

Kirurški precizan kist

Otvorena izložba Tomislava Vladovića - Relje u Atelieru sudskog vještaka

Još jedna u nizu osebujnih izložbi krasi prostore Ateliera sudskog vještaka u Kompareovoj 5. U standardnom terminu, točno u podne, 21. siječnja otvorena je izložba "Krajolici i kipovi" Tomislava Vladovića – Relje. Kako je otvarajući izložbu istaknuo osnivač Ateliera, prof. Josip Dujmović, riječ je o zanimljivoj kombinaciji medicine i umjetnosti koje su se spojile u liku autora izložbe. Naime, Tomislav Vladović je eminentni hrvatski kirurg koji se od studentskih dana bavi slikarstvom, a od prije 30-ak godina i izradom skulptura. Uz nekoliko skulptura, u Kompareovoj 5 razgledati se mogu Vladovićeva ulja na platnu, tematski smještena u primorje, a koja odlikuje bogati kolorit i otvoren prostor za nadogradnju priča ili osjećaja o kojima slike govore.

Tomislav Vladović – Relja rođen je 21. travnja 1931. u Splitu, gdje je završio klasičnu gimnaziju. Studij medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Po završenom liječničkom stažu primljen je na Medicinski fakultet i radi u KBC Rebro do 1974. Specijalist je opće i torakalne kirurgije. Umirovljen je kao redoviti sveučilišni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu i kao predstojnik torakalne klinike.

Slikarstvom se počeo baviti za studentskih dana, a skulpturom prije tridesetak godina. Likovno obrazovanje dobio je u centru za likovni odgoj Zagreba, gdje su mu slikarstvo predavali Vjera Lalin i prof. Nikola Koydi, a kiparstvo Nikola Pećko. Počeo je izlagati tek osamdesetih godina prošlog stoljeća. Član je Udruge likovnih umjetnika – Grupe '69. Do sada je imao 24 samostalne izložbe. Sudjelovao je u preko 80 skupnih i aukcijskih izložbi, a mnoge radove je donirao u dobrotovorne svrhe.

K.S.

 

Dječji zbor Smješak slavljeničkim koncertom obilježio svoj peti rođendan

U Galeriji Prica nastupio je pijanist Eugen Indjić

Otvorena izložba Tomislava Vladovića - Relje u Atelieru sudskog vještaka

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002