07.05.2007.

U Otvenoj galeriji slike izlaže Vladimir Rozijan

Očaran prirodom

U Otvenoj galeriji slike izlaže Vladimir Rozijan

U Otvorenoj galeriji u Starogradskoj otvorena je 6. svibnja izložba slika Vladimira Rozijana.

O izložbi i Rozmanovom radu govorio je autor postava Andrej Lapajne, koji je istakao autorovu privrženost prirodi, posebice ono žumberačkoj, koja je čest motiv njegovih slika.

U popratnim materijalima o Rozijanovom radu Dijana Nazor, između ostalog, piše:

"...Krajolik je neiscrpna inspiracija umjetnicima pa tako i Vladimiru Rozijanu koji nam se ovom izložbom predstavlja s dvadesetak slika u tehnici ulja na platnu. Realistični prikazi svijeta prirode nezaobilazni su motivi slikarove produkcije, no subjektivan doživljaj viđenog dolazi u prvi plan.

Autor teži za prikazom prirode koja ga očarava, inspirira te na neki način predstavlja bijeg od urbanih središta, stoga se na njegovim slikama motiv pojavljuje samo kao naznaka, a kao hitnija nameće se atmosfera. No, Rozijan ne slika samo pejzaž već i životinje u njihovom prirodnom ambijentu prikazujući ih finim prijelazima i polutonovima u različitim godišnjim dobima i dobima dana. Pojedini motivi građeni su izrazom osobnog senzibiliteta, meki prijelazi boja na slikama se prelijevaju jedan u drugi, što se posebno očituje u prikazu neba plavo - zelenim nijansama, a površina slika obogaćena je sitnim i naglašenijim udarom špahtle".

Izložba je otvorena do 20. svibnja.

Robert Škiljan

Vladimir Rozijan rođen je u Samoboru 1937. godine. S roditeljima odlazi nakon rata živjeti u Zagreb gdje završava svoje školovanje. Radi kao grafičar - dizajner na likovnom i tehničkom opremanju knjiga i časopisa. Povremeno djeluje u radionici akademskog slikara Vilima Svečnjaka. Dizajn i slikarstvo su apsolutno intimne inspiracije u ljepoti i ugodi njegova življenja. Do odlaska u mirovinu radi u izdavačkoj djelatnosti na promoviranju i prodaji knjiga. Član je likovne sekcije KUD-a INA Zagreb, izlaže od 1980. godine na skupnim i samostalnim izložbama slika.

 
07.05.2007.

Mezzosopranistica Vlatka Burić i njeni prijatelji održali koncert u Galeriji Prica

Ipak proročica u svome mjestu

Mezzosopranistica Vlatka Burić i njeni prijatelji održali koncert u Galeriji Prica

Vlatka Burić sjajnom je koncertnom večeri u Galeriji Prica, u petak, 4. svibnja, podsjetila zaljubljenike u glazbu kakvim se rijetkim pjevačkim talentom Samobor i Hrvatska mogu pohvaliti.

Vješto i sigurno, tijekom dvosatnog glazbenog druženja, Vlatka Burić i njeni gosti proveli su brojnu publiku kroz izbor pjesama, opernih arija i songova iz popularnih mjuzikla. Za početak, kutak za germanofile – skladbe Franza Scuberta, Huga Wolfa i Arnolda Schönberga u izvedbi Vlatke i njene prijateljice, također mezzosopranistice, Sofije Cingule, a uz klavirsku pratnju Marija Čapora, bile su uvod u ipak zahtjevniji operni blok. Arije iz Titusa, La Giaconde i Seviljskog brijača te par arija iz Bizetove Carmen oduševile su nazočne i okončale prvi dio programa.

Drugi dio koncerta posvećen je bio nešto ležernijoj formi - mjuziklima. Vlatka Burić, inače, članica je ansambla Gradskog kazališta Komedija, baš kao i njen gost Đani Stipaničev. Nesuđeni osvajač Porina za debitanta godine(?!), zaradio je gromoglasni pljesak za nadahnutu interpretaciju arije I Only Want To Say iz legendarnog mjuzikla Isus Krist Superstar, A.L. Webera. Nakon još nekoliko songova (Love will find a way iz Kralja lavova, Vivo per Lei i arija Somewhere iz Priče sa zapadne strane) šećer za kraj bio je duet Komedijinog pjevačkog para u pjesmi Amigos pera siempre. Jasno da bez bisa nije moglo proći – pjesmom Ljubav je bol Vlatka Burić uspjela je čak izmamiti i stidljivu melodijsku pratnju samoborske publike.

Višeminutni aplauz i obilje cvijeća kojim je Vlatka zasipana po okončanju koncerta jasno su demantirali onu narodnu po kojoj nitko nije prorok u svome mjestu. Ostaje nam samo čekati priliku za novo druženje sa sjajnom mladom mezzosopranisticom i maštati o tome kako bi ovaj vrhunski koncert zvučao i djelovao u pravom koncertnom prostoru.

Kruno Solenički

Cijeli dan s Carmen

Vlatka Burić imala je cjelodnevno druženje s najpoznatijom opernom Cigankom Carmen, budući da je na dan koncerta imala i zahtjevnu audiciju u Hrvatskom narodnom kazalištu upravo za ulogu u poznatoj francuskoj, svojedobno izuzetno skandaloznoj, operi. Kako reče voditelj koncerta, poznati glumac Robert Bošković, držat ćemo fige da Vlatka dobije ulogu.

 

U Otvenoj galeriji slike izlaže Vladimir Rozijan

Mezzosopranistica Vlatka Burić i njeni prijatelji održali koncert u Galeriji Prica

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002