10.12.2007.

U zagrebačkom HNK premijerno izvedena čuvena Bizetova opera Carmen

Čvrsta, zavodljiva i pomalo gruba

U zagrebačkom HNK premijerno izvedena čuvena Bizetova opera Carmen

S velikim nestrpljenjem zagrebačka publika iščekivala je još jednu opernu premijeru u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ovaj puta bila je to premijera opere Carmen. Slavno djelo Georgesa Bizeta djelo je za koje možemo reći da je "...savršena u svojoj nesavršenosti, sa ili bez folklora, komorna ili spektakularna, pomiješanih žanrovskih odrednica. Carmen je svoj povijesni put pošteno odradila od pripovijetke do opere, od fijaska do svjetske slave, prešla put umjetničke mašte do neslućenih razmjera", kako je to zapisala Jagoda Martinčević u predgovoru.

Režija Philippa Himmelmanna je zagrebačkoj publici donijela novu, drugačiju i modernu Carmen, kakvu mnogi možda nisu ni očekivali i kakva se mnogima neće svidjeti. Mnogima je Carmen simbol za strast, ljubav, emocije, cigansku uzavrelu krv, snagu, i sve to uokvireno španjolskim folklorom.

Scena je cijelo vrijeme poprilično tamna, ali efektno osvijetljena u bitnim dijelovima. Kroz četiri tunela ili simbolična kruga dovodi nam glavne likove. Možemo zamisliti da smo u areni, ali i u nekim tunelima života i smrti. Pješčani sat koji cijelo vrijeme curi na sredinu pozornice podsjeća na tu protočnost života.

Carmen je svakako vrlo prepoznatljiva po nekoliko arija, ali ako bi izdvojili pojedine scene možda bismo teško prepoznali da se radi o Carmen, jer su pojedine scene modernijim redateljskim pristupom viđene kao čvrste, opako zavodljive, pomalo čak i grube.

Kostimografija Petre Bongard je dijelom pratila scenu i "moderniziranu" Carmen, jer ona nije u crvenoj haljini s volanima, nego u pripijenom smeđem sakou i hlačama. Muški zbor ima plave perike i crna odijela, dok su žene na početku poput radnica u nekoj tvornici.

Redatelj Philipp Himmelmann je doista dao svoj potpis i osebujan pristup slavnoj operi. Potebno je spomenuti i dirigenta Johannesa Wildnera, koji također daje svoj obol toj posebnosti. Dubravki Šeparović-Mušović je ovo treća Carmen, ali ona je zahtjevnoj ulozi pristupila ozbiljno i pokazala svoje vrhunsko pjevačko umijeće. Don Josea je uprizorio Jean-Pierre Furlan, koji je dominantno vladao scenom i izazivao svojim izražajnim glasom brojne ovacije publike.

"Carmen je kao duševna drama, scenski, i glazbeno nanesena na platno velikim kistom vrlo finih dlaka", napisao je Johannes Wildner.

Osebujna, drugačija, nova i moderniziranija, ali ipak Carmen - dodali bismo mi.

R.K.

 
10.12.2007.

Županijska smotra dječjih folklornih skupina Cinguli rajnguli po 9. put u Samoboru

Od Podravine do Konavala

Županijska smotra dječjih folklornih skupina Cinguli rajnguli po 9. put u Samoboru

Mali folkloraši su u subotu, 8. prosinca, ponovno "okupirali" Samobor tradicijskim pjesmama, plesovima i igrama. Oni koji prate folklornu scenu znaju da to može biti jedino Cinguli rajnguli, županijska smotra koja već 9. godinu okuplja dječje folklorne skupine Zagrebačke županije u samoborskoj kino dvorani. Ove godine uživati se moglo u 10 raznovrsnih nastupa koji su okupljene proveli od Podravine i Moslavine do Istre i Konavala.

Nakon što su smotru službeno otvorili zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i predsjednik Zajednice KUD-ova Zagrebačke županije Zlatko Herček, prvi su nastupili KUD Januševac iz Brdovca da bi potom uslijedili HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca, KUD August Cesarec iz Brckovljana, velikogorički FA Turopolje, KUD Graničar iz Križa, samoborski FA Mladost, KUD Sveta Jana iz Gorice Svetojanske, FA Šiljakovina iz Kravarskog, KUD Kupljenovo te za kraj KD Sveta Nedelja.

Svaki nastup popraćen je iskrenim pljeskom, a mali su folkloraši nakon svojih nastupa iskoristili priliku i vratili se u dvoranu kako bi vidjeli što plešu i pjevaju njihovi kolege iz drugih društava. I ove godine Cinguli rajnguli održan je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, a pod pokroviteljstvom Zajednice kulturno-umjetničkih društava Zagrebačke županije.

Kruno Solenički

 
10.12.2007.

Otvorena galerija okupila čak 50-ak samoborskih autora na adventskoj izložbi

Skoro svi u Otvorenoj galeriji

Otvorena galerija okupila čak 50-ak samoborskih autora na adventskoj izložbi

Po broju okupljenih autora sigurno najveća ovogodišnja izložba u Samoboru otvorena je u nedjelju, 9. prosinca, u Otvorenoj galeriji. Prostori u Starogradskoj 12 bili su tako gotovo pretijesni da bi primili 50-ak autora čija su djela izložena, kao i one koji su došli dati podršku samoborskim likovnim umjetnicima koje je Samoborski muzej objedinio na adventskoj izložbi.

- Doduše, adventska izložba nije i tematski vezana uz vrijeme došašća, ali je zato vezana uz radost likovnog stvaranja i pokušaja prezentacije onog nečeg nedokučivog što se krije u umjetničkom stvaranju - istaknuo je prilikom otvorenja Andrej Lapajne, koji je zaslužan za postav izložbe. Inače, u Otvorenoj galeriji, naglasio je pak Miroslav Milonjić, izložena su djela članova udruge Hobby Art, likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske Samobor, Udruge likovnih stvaralaca Samobor te Hrvatskog suvenira i likovne kolonije Ljeto u Samoboru. Stoga su okupljene ovom prilikom pozdravili i Grozdana Korpar, Ljerka Simčić, Irena Podvorac i Zdenka Nochta Kobeščak, a zamjenici gradonačelnika Marici Jelenić pripao je pljesak okupljenih za marljivo ovogodišnje praćenje samoborskih kulturnjaka.

Izložba u Otvorenoj galeriji je prodajnog karaktera pa se do 24. prosinca, osim samog razgledavanja izloženih slika može razmisliti i o kupnji kojeg djela, kao idealnog poklona u ovo blagdansko vrijeme.

K.S.

 
10.12.2007.

Knjiga Voda, most, mlin Mire Čebušnik i Borisa Debogovića predstavljena u Samoborskoj knjižnici

Prst u Gradni, prst u svijetu

Knjiga Voda, most, mlin Mire Čebušnik i Borisa Debogovića predstavljena u Samoborskoj knjižnici

Prošle godine predstavljena izložba fotografija Voda, most, mlin autora Mire Čebušnik i Borisa Debogovića, u četvrtak, 6. prosinca, dobila je i svoj novi oblik. Naime, na Odjelu za odrasle Samoborske knjižnice predstavljena je knjiga istog naslova koja je svojevrsni nastavak, dopuna i zaokruženje priče o potoku Gradni i samoborskoj tradiciji mlinova.

Idući pješice od izvora prema ušću Gradne u Savu, autori su istovremeno krenuli iz prošlosti prema sadašnjim danima i kroz krasno dizajniranu knjigu (zasluga Zdenka Bašića), obogaćenu sjajnim novim fotografijama Borisa Debogovića te rijetkom arhivskom građom, svim zainteresiranima dokazali kako umakanjem prsta u Gradnu Samobor ima vezu sa čitavim svijetom.

Govoreći o knjizi, Ljudevit Tropan iz Hrvatskih voda naglasio je upravo taj trenutak povezanosti čitavog svijeta vodom te ponos koji Samoborci mogu osjećati nakon izdavanja jedne takve knjige.

Mira Čebušnik zahvalila je pak svima koji su pomogli da se knjiga "izgura" do kraja, podsjetivši kako početak projekta mlinovi seže u 1999. godinu kada je primijetila, prolazeći svaki dan Šetalištem uz mlinove da niti jednog mlina na Gradni više nema. Kasnije se projekt proširio na mostove, a potom i na samu rječicu Gradnu, potoke Ludvić, Pozorin, Rakovicu, Bistrac... Sve lokacije su zajednički obišli Mira i Boris i stvorili djelo (u izdanju Gradske knjižnice Samobor) koje se s pravom može opisati kao jedno od onih koje bi svaki pravi Samoborac i zaljubljenik u Samobor trebao imati u svojoj kućnoj biblioteci.

K.S.

 
10.12.2007.

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena posljednja ovogodišnja izložba

Advent na 18 načina

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena posljednja ovogodišnja izložba

Posljednja ovogodišnja izložba u Ateljeu sudskog vještaka Josipa Dujmovića po mnogočemu je bila drugačija od prethodnih izdanja. Osim što je smjestila u mali prostor u Kompareovoj 5 čak 18 autora, samo otvorenje je održano u, za ovaj Atelje, neuobičajenom terminu, poslijepodne, pa još k tome u utorak, 4. prosinca. Međutim, kako je otkrio Josip Dujmović, odstupanje od "nedjelje u podne" napravljeno je s razlogom - naime, 4. prosinca je sveta Barbara, a to je ujedno i rođendan Ateljea sudskog vještaka!

Rođendansko slavlje ovom je prilikom spojeno s veseljem došašća pa je tako 18 autora, svi redom iz Samobora i okolice, svojim raznovrsnim djelima prikazalo kako na svoj specifičan način doživljavaju advent.

Do 6. prosinca u Kompareovoj 5 možete, dakle, razgledati djela Bare Vinković, Josipa Vreska, Mire Vuce, Hrvoja Šercara, Danijela Žapčića, Franje Jurčina, Mihovila Dorotića, Branimira Dorotića, nepoznatog autora, Franje Kodrića, Silve Krajačić, Petra Ujevića, Hame Čavrks, Željke Kovačić, Irene Podvorac, Stjepana Katića, Grozdane Korpar i Vesne Surme.

K.S.

 
10.12.2007.

Koncert iz ciklusa Glazbeni prsten Zagrebačke županije

Kad zaigraju Ljerka i Tikvica

Koncert iz ciklusa Glazbeni prsten Zagrebačke županije

Glazbeni prsten Zagrebačke županije donio je Samoborcima novi praznik za uši i dušu. Izbrušeni sopran Ljerke Vladović, uz klavirsku pratnju jednog od najistaknutijih hrvatskih pijanista Đure Tikvice, mogli su slušati 22. studenoga u Galeriji Prica. Ljerka Vladović diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupala je solistički u Zagrebu, Grazu, Bratislavi, Gradišću i diljem Hrvatske. Sada je ravnateljica POU Zaprešić.

Đuro Tikvica je diplomirao s odličnim uspjehom na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi, gdje je i započeo zavidnu solističku karijeru. Nastupao je u Sloveniji, Makedoniji, Italiji, Austriji, Rusiji, Španjolskoj i Njemačkoj. Pedagoški djeluje na MA u Zagrebu.

Te večeri na programu je bila Večer nordijske glazbe - skladbe Griega i Sibeliusa.

T.M.

 

U zagrebačkom HNK premijerno izvedena čuvena Bizetova opera Carmen

Županijska smotra dječjih folklornih skupina Cinguli rajnguli po 9. put u Samoboru

Otvorena galerija okupila čak 50-ak samoborskih autora na adventskoj izložbi

Knjiga Voda, most, mlin Mire Čebušnik i Borisa Debogovića predstavljena u Samoborskoj knjižnici

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena posljednja ovogodišnja izložba

Koncert iz ciklusa Glazbeni prsten Zagrebačke županije

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002