26.10.2007.

Lutonjica Toporko u Vukovaru, Lovasu i Vinkovcima

Župančići uljepšali dječju svakodnevicu

Lutonjica Toporko u Vukovaru, Lovasu i Vinkovcima

Kako lutkarska predstava može uzbuditi te kako univerzalne poruke o nadi, pravednosti i kažnjavanju zločestih prepoznaju djeca najrazličitije dobi, vidjelo se na pet predstava Lutkarskoga kazališta Lutonjica Toporko u Vukovaru, Lovasu i Vinkovcima održanima 26. i 27. listopada. Ova mala turneja s predstavom Lutonjica Toporko i pet župančića bila je dar svoj djeci Vukovarsko-srijemske županije, a posebno Vukovaru i njegovim najmlađim sugrađanima.

Predstave odigrane u konferencijskoj sali crkve sv. Filipa i Jakova te u kino-dvorani Borova Naselja možda najslikovitije otkrivaju svijet u kojem mali Vukovarci odrastaju. S jedne strane odlično organizirana crkvena dvorana i ljudi koji u njoj rade, srdačnost, otvorenost i želja da se gosti što neposrednije upoznaju sa stvarnošću Vukovara, a s druge strane kino-dvorana bez elementarnih uvjeta za normalnu predstavu, išarana uvredljivim ćiriličnim grafitima, podsjećanje na neka opaka i ružna vremena, dah nečega što se ne smije zaboraviti.

U takvoj suprotnosti vukovarske svakodnevice djeca su iščitala poruke igre otvorena srca, zainteresirano i s velikim razumijevanjem onoga što se zbiva na pozornici. Vidjelo se to po ozračju koje je vladalo u dvoranama, razigranosti lutkarskih animatora te tečnosti predstava. Naravno, najbolja nagrada bio je pljesak mališana i druženje s glumcima i lutkama nakon izvedba.

Možemo tvrditi da predstava Lutonjica Toporko i pet župančića upravo pripada prostoru Slavonije i Srijema zbog jezika bajke Ivane Brlić Mažuranić u adaptaciji Mirjane Jelašac i drveta kao materijala od kojega su lutke izdjeljane majstorstvom Zlatka Turkovića te tradicijskih glazbala kojima se stvara glazbena podloga u izvođenju Tomislava Jozića i Mihaela Lehpamera, a sve u animaciji Natalije Gregurić, Silvije Koščica, Ksenije Štibohar, Velimira Bulovića, Lade Lokmer Lončar i Antuna Pavlina.

Na kraju treba spomenuti i čovjeka bez kojeg bi gostovanje samoborskih lutkara bilo otežano, a to je gospodin Himzo Nuhanović koji je dogovorio nastupe s vrtićima i školama. U njegovoj organizaciji lutkarska je družina posjetila i Muzej grada Vukovara i među prvima od naših sugrađana vidjela Vučedolsku čizmicu.

Antun Pavlin

 
26.10.2007.

Samoborski mješoviti i ženski zbor te Ansambl tambura gostovali u Zagrebu i Ljubljani

Dostojni ambasadori samoborske kulture

Samoborski mješoviti i ženski zbor te Ansambl tambura gostovali u Zagrebu i Ljubljani

Mjesec listopad bio je za ansamble Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor obilježen vanškolskim aktivnostima, točnije uspješnim gostovanjima u Zagrebu i Ljubljani (Slovenija). Mješoviti i Ženski zbor GŠ Ferdo Livadić Samobor bili su tako u nedjelju, 7. listopada gosti u svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu, gdje su bili pozvani glazbeno oblikovati svetu misu za mlade u 12 sati.

Pod vodstvom zborovođe prof. Tatjane Gaćeša, zbor je u sklopu liturgije izveo niz klasičnih djela hrvatske i svjetske glazbene baštine od baroka do 20. stoljeća. Program je, uz crkvene popijevke i psalam, obuhvaćao cjelokupnu Misu u F-duru nepoznatog skladatelja iz Osijeka (oko 1750. god.), koralnu Aleluju sa suvremenom svečanom Codom Colina Mawbyja, liturgijske skladbe romantičara Césara Francka Panis Angelicus i Gabriela Fauréa Ave verum, koje je otpjevao Ženski zbor GŠ. Uz zborove GŠ su nastupili i učenici solisti – pjevači iz klase prof. Branke Cvetković: Marija Blažek i Lidija Kedmenec, soprani, psalmistica Ozana Lehpamer te Matea Mužinić, sopran, koja je ovom prilikom, prvi puta uz pratnju orgulja, izvela skladbu Ave Maria prof. Branke Cvetković. Orguljašica je bila gošća – profesorica Glazbene škole Karlovac Anita Kaić, a euharistijsko slavlje predvodio je, pred prepunim jarunskim svetištem, župnik don Stjepan Matijević.

Na poziv Hrvatske katoličke misije u Ljubljani (Slovenija) i fra Marka Prpe, Mješoviti i Ženski zbor GŠ Ferdo Livadić Samobor, učenici solisti – pjevači Marija Blažek, Lidija Kedmenec, Ozana Lehpamer, Matea Mužinić i Mihael Cipek (klasa prof. Branke Cvetković), uz Ansambl tambura GŠ (dirigent Dražen Varga) gostovali su u nedjelju, 21. listopada (Svjetski misijski dan) u franjevačkoj crkvi na Prešernovu trgu u Ljubljani. Uz domaćine, Mješoviti i Dječji crkveni zbor HKM-a u Ljubljani, zborovi GŠ Ferdo Livadić, uz orguljašicu Anitu Kaić glazbeno su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio fra Marko Prpa.

Program je obuhvaćao djela prethodno izvedena u svetištu Sv. Mati Slobode na Jarunu, uz Amen, vjerujem Anđelka Igreca, koji je uz zborove i orgulje izveo solist Mihael Cipek, bariton, te završnu pjesmu Zdravo Djevo čista iz hrvatske crkvene zbirke Cithara octochorda (18. st.) u obradi Anđelka Klobučara, koju su izveli svi zborovi zajedno uz orgulje.

Nakon sv. mise uslijedio je koncert Mješovitog i Ženskog zbora, kojem se pridružio Ansambl tambura. Program koncerta pred prepunim auditorijem započeo je klasičnim djelima za Ansambl tambura - A. Rubenstein: Melodija, V. Lisinski: Dvije mazurke, J. Strauss ml.: Pizzicato polka, sve u obradi D. Varge te Samoborski ples T. Vidošića. Uslijedilo je nekoliko zborskih skladbi – obrada narodnih napjeva iz Međimurja, Dalmacije (solist na gitari: Tomislav Smolčić, u klasi prof. Ivane Trogrlić) i Zagorja. Koncertna atmosfera kulminirala je zajedničkim nastupom Mješovitog zbora i Ansambla tambura pod sigurnim vodstvom dirigenta Dražena Varge. Najprije su zazvučale nadahnuto izvedene obrade dviju slovenskih narodnih popijevki: Po vodi plava i Kukavica (obrade D. Varge), a zatim i Folklorni koncert br. 1 Emila Cossetta za mješoviti zbor i tambure (izbor pjesama: Moja diridika, Posavski drmeš i Slavonska poskočica).

Srdačnim pljeskom i prijemom, kao i izvanrednim akustičnim uvjetima inspirirani, mladi glazbenici za dodatak su izveli svima dragu skladbu Kraj kapele svete Ane Marka Vukasovića (obrada: J. degl' Ivellio i D. Varga). Mladi samoborski glazbenici pokazali su se tako dostojnim ambasadorima kulture svoga kraja, a oduševljeni domaćini priredili su za sve sudionike i prisutne bogat domjenak, na kojem se nastavilo druženje uz pjesmu.

Tatjana Gaćeša

FOTO: Proba u franjevačkoj crkvi u Ljubljani – Mješoviti zbor i Ansambl tambura Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor i dirigent Dražen Varga.

 
26.10.2007.

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba Vasilija Jordana

Mrtva priroda 50 godina nakon

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba Vasilija Jordana

Konačno je i veliki Vasilij Josip Jordan ušao u mali prostor Ateljea sudskog vještaka Josipa Dujmovića, čime je nastavljena niska sjajnih umjetnika koji su se predstavili u Kompareovoj 5. Čast otvorenja izložbe u standardnom terminu nedjeljom (28. listopada) u podne pripala je ovaj put Milanu Vukoviću, nekadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda i Ustavnom sucu. Kako je istaknuo otvarajući izložbu, osim prepoznatljivog Jordanovog slikarskog rukopisa posebno mu se zanimljivim učinila i svojevrsna sposobnost anticipacije, pa je tako i prije osnivanja Europske Unije Jordan bio među rijetkim autorima koji je u Bruxellesu izlagao čak četiri puta.

Kako je pak pojasnio Josip Dujmović, neposredan povod izložbi općeg naslova O, tempora, vezan je uz 50-godišnjicu slike Mrtva priroda koju je 1957. Vasilij Jordan poklonio Ivici Sudniku. Naravno, i bez povoda je izložba ulja i crteža Vasilija Jordana prava poslastica za zaljubljenike u slikarstvo koji imaju priliku izložbu u Kompareovoj 5 razgledati do 11. studenog.

K.S.

 
26.10.2007.

Međimurje moje malo Ranke Novosel predstavljeno i u samoborskoj knjižnici

Nostalgija s razlogom

<I>Međimurje moje malo</I> Ranke Novosel predstavljeno i u samoborskoj knjižnici

Nakon nedavnog premijernog predstavljanja u Prelogu, knjiga autobiografske proze Ranke Novosel Međimurje moje malo prezentirana je i u Samoboru. Ta zbirka memoarskih crtica smještenih u godine koje je Ranka Novosel provela u Međimurju izdana je u srpnju u nakladi Ogranka Matice hrvatske Samobor, a Samoborci su dobili priliku upoznati se s njome u četvrtak, 25. listopada, u prostorima knjižnice.

Kroz Rankine uspomene okupljene je vodio Zoran Perović i sama autorica čitanjem dijelova svoje zbirke, a našlo se tu mjesta i za tri crtice koje su izostavljene iz konačne verzije izdanja. Pomalo nostalgično raspoloženje u koje je utonula knjižnica dodatno su ojačale članice Vokalnog ansambla Samoborke koje su, predvođene dirigentom Bojanom Pogrmilovićem, otpjevale jednu autoričinu i tri međimurske popevke.

K.S.

 
26.10.2007.

U muzeju održan koncert pijaniste Wolfganga Ernsta Bauera

Čuli i tri nove skladbe

U muzeju održan koncert pijaniste Wolfganga Ernsta Bauera

U utorak, 16. listopada, u Samoborskom muzeju je održan klavirski recital njemačkog pijaniste Wolfganga Ernst Bauera uz suorganizaciju s Udrugom za promicanje i razvoj euritmije iz Zagreba.

Na programu su bile: Francuska suita u h-molu i Engleska suita

u g-molu J.S. Bacha, Mozartove Varijacije u B-duru, Nedovršena sonata u C-duru F. Schuberta i Treća sonata u d-molu op. 49 C.M. von Webera.

Nakon završenog koncerta publika je imala priliku čuti i tri autorove skladbe.

Ovoga puta potpuno ispunjena dvorana pljeskom je nagradila izvrsno muziciranje.

I.B.

 
26.10.2007.

Izaslanstvo Grada Wirgesa i Westerwaldchor Wirges boravilo u Samoboru

Nakon mise na specijalitete

Izaslanstvo Grada Wirgesa i Westerwaldchor Wirges boravilo u Samoboru

Pomalo u sjeni ostalih događanja prošao je boravak izaslanstva grada Wirgesa i njhova zbora u našem gradu. Ugostili su ih već prema tradiciji članovi Tamburaškog društva Ferde Livadića (koji su i česti gosti ovog njemačkog grada), a priključio se na zajedničkom druženju gradonačelnik Filipec sa suradnicima. Izaslanstvo iz prijateljskog Wirgesa predvodili su gradonačelnik Renato Noll sa suprugom, predsjednik zbora Johannes Paffhausen i predsjednik odbora za međunarodnu suradnju Franz-Josef Bruchof. Gosti su prvog dana posjeta obišli Zagreb, da bi potom 18. listopada obišli i samoborske kulturne znamenitosti i institucije (Samoborski muzej, Muzej Marton, Galerija Prica, Fotogalerija Lang).

Posebnost ovogodišnjeg posjeta je ta što je Westerwaldchor Wirges sudjelovao i na svečanoj nedjeljnoj misi u franjevačkoj crkvi, u kojoj je večer prije održao i koncert. U nedjelju nakon mise gosti iz Njemačke obišli su samoborsku okolicu i degustirali naše delicije – greblicu, domaće rakije i vino te boravili na seoskom gospodarstvu Sirovica na Prekrižju. Četverodnevni boravak prošao je u ugodnom druženju s prijateljima iz "Ferdića", uz uobičajeni poziv za skorim uzvratnim posjetom Wirgesu.

M.Š.

 
26.10.2007.

Fotografije Branka Antunovića postavljene u izlozima samoborske knjižnice

Krajolik i nebo

Fotografije Branka Antunovića postavljene u izlozima samoborske knjižnice

Samoborska knjižnica od petka, 19. listopada privremeni je dom fotografijama Branka Antunovića. Riječ je o izložbi Krajolik i nebo, kojom Antunović predstavlja slikovitost prirode uhvaćenu kroz leću objektiva. Najčešće se radi o panoramskim snimkama nastalima na Velebitu i Ravnim kotarima ili pak motivima mora i srednjodalmatinskog otočja.

Branko Antunović rođen je 1951. godine u selu Perušić kraj Benkovca, a fotografijom se bavi dugi niz godina.

Antunović iza sebe ima i znatan pjesnički staž, što se donekle može osjetiti i promatranjem fotografija postavljenih na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor.

K.S.

 
26.10.2007.

Predstavljena knjiga Ludwiga Bauera Zapisi i vremena Nikice Slavića

Od skauta do Golog otoka

Predstavljena knjiga Ludwiga Bauera Zapisi i vremena Nikice Slavića

U gradskoj knjižnici Samobor u četvrtak, 18. listopada, predstavljena je nova knjiga Ludwiga Bauera - prevoditelja, profesora, glavnog urednika izdavačke kuće Globus i književnog časopisa Naša knjiga, analitičara javnoga mnijenja i propagandista, scenarista (epizode crtanih filmova Profesor Baltazar, Televizija UN) i kolumnista. Ludwig Bauer u svojem je najnovijem romanu stvorio djelo u cijelosti temeljeno na stvarnome životu, činjenicama i bilješkama Nikice Slavića.

Život Nikice Slavića, koji je živio slijedeći moralna načela, biografija je sveca naših dana, a Bauerova knjiga himna je dobroti i vjeri u čovjeka. Od skautskih dana u Kninu prije Drugoga svjetskoga rata, preko partizanskih godina i poslijeratnoga Zagreba, do golgote na Golom otoku i života nakon njega Zapisi i vremena Nikice Slavića daju fresku 20. stoljeća i iluzija koje je ono nosilo.

I.H.

 

Lutonjica Toporko u Vukovaru, Lovasu i Vinkovcima

Samoborski mješoviti i ženski zbor te Ansambl tambura gostovali u Zagrebu i Ljubljani

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba Vasilija Jordana

Međimurje moje malo Ranke Novosel predstavljeno i u samoborskoj knjižnici

U muzeju održan koncert pijaniste Wolfganga Ernsta Bauera

Izaslanstvo Grada Wirgesa i Westerwaldchor Wirges boravilo u Samoboru

Fotografije Branka Antunovića postavljene u izlozima samoborske knjižnice

Predstavljena knjiga Ludwiga Bauera Zapisi i vremena Nikice Slavića

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002