31.03.2007.

U Galeriji Prica održan harmonikaški koncert

Rastezanje bez narodnjaka

Harmonika još uvijek u našoj percepciji pretpostavlja "narodni" instrument. Kako bi se to uvriježeno mišljenje naskoro dokinulo, u Galeriji Prica je 29. ožujka priređena Harmonikaška večer na kojoj je nastupio Akademski harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić. Kako nam je pojasnila Gordana Šuštić, dirigentica orkestra i profesorica harmonike na samoborskoj Glazbenoj školi, koncert je zamišljen tako da široj publici predstavi mogućnosti harmonike. I to od najmlađeg trija, preko nešto starijeg kvinteta, do velikog harmonikaškog orkestra.

U prvom dijelu programa nastupio je trio - Mia i Lea Roščak i Ivan Stupar izvevši Zvončiće, a poslije njih i kvintet samoborske Glazbene škole - Maja Dugandžić, Katarina Roščak, Anastazija Stupar, Mario Žugčić i Josip Stanec. Kvintet je nastupio s ozbiljnijim programom izvevši djela Hauswirtha i Vidošića.

Akademski harmonikaški orkestar potom je izvodio djela Tamarina, Derbenka, Saba, Brattija, Županovića i Khachaturiana, izmamivši oduševljeni pljesak publike koja je i preko posljednjeg mjesta ispunila Galeriju Prica.

Na kraju, kao šlag na tortu, nastupile su "As Bruxas Fatais" (Carmen Stepić - vokal, Gordana Šuštić - harmonika i Ivana Trogrlić - gitara), a izvele su djela Piazzole i Powella.

Tomislav Marvar

 
31.03.2007.

U knjižnici otvorena izložba slika Đurđice Debogović

Ptice razumiju svi

U knjižnici otvorena izložba slika Đurđice Debogović

U Gradskoj knjižnici Samobor 29. ožujka otvorena je još jedna u nizu izložbi koje temom podsjećaju na proljeće. Đurđica Debogović autorica je slika o kojima u pozivnici za otvorenje piše Dragan Radović, upravitelj Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Hrvatskog ornitološkog društva: "...Prelijepe akvarele Đurđe Debogović razumiju svi, u ljepoti i raznolikosti ptica uživaju svi i vrlo brzo shvaćaju koliko je važno nešto više naučiti o pticama, o odnosu ljudi prema zaštiti ptica i njihovih staništa... ...Stoga Đurđi Debogović moramo čestitati i zahvaliti joj na dugotrajnom radu, jer je za popularizaciju ornitologije, edukaciju i senzibilizaciju javnosti učinila više od mnogih stručnjaka i znanstvenika".

I Samoborci su se svojim velikom odzivom na otvorenje izložbe zahvalili Đurđici koja je član Likovnog odjela samoborskog ogranka Matice hrvatske od 1992. godine. Ilustrirala je nekoliko knjiga, a osim u tehnici akvarela i ulja stvara i na keramici.

Izložba ostaje otvorena do 18. travnja.

Tomislav Marvar

 
31.03.2007.

Koncert iz Ciklusa Virtuoso u Galeriji Prica

Romantični akademci

Koncert iz Ciklusa Virtuoso u Galeriji Prica

Ciklus Virtuoso zahuktao se je u drugom dijelu sezone. U petak, 23. ožujka, održan je u Galeriji Prica peti redoviti koncert iz ciklusa koncerata studenata klavira Muzičke akademije u Zagrebu. Nastupili su mladi pijanisti Ivan Horvatić (na slici), Marin Limić, Dino Kalebota s Petrom Kušan na violončelu, Maja Crnković, Livija Zlopaša, Matea Leko s Marijom Lešaja i Nikola Kos. Naslov koncerta ovaj puta bio je Romantizam pa su na programu bila djela pravih majstora romantizma: Brahmsa, Schumanna, Liszta, Wolfa i Chopina.

Da je ovaj ciklus uspješno zaživio u Samoboru dokaz je prepuna dvorana Galerije Prica. Mladi su umjetnici preciznom i virtuoznom izvedbom izmamili mnoge uzdahe i dugotrajni pljesak.

T.M.

 
31.03.2007.

Javnosti predstavljen Zbornik Matice hrvatske

Bit će svake godine

Javnosti predstavljen Zbornik Matice hrvatske

Predsjednica samoborskog ogranka Matice hrvatske Ranka Novosel, pozdravljajući nazočne na predstavljanju prvog samoborskog Zbornika Matice hrvatske, izrazila je veliko zadovoljstvo što je taj projekt konačno ostvaren. Naime, kako je 22. ožujka u Gradskoj knjižnici Samobor pojasnio urednik ovog opširnog izdanja Milan Žegarac, već desetljećima postoje pokušaji da se sličan zbornik počne objavljivati svake godine. On sam je, u nekoliko pokušaja, osamdesetih godina prošlog stoljeća u vlastitoj nakladi izdavao sličnu publikaciju. Kada je došlo vrijeme da Matica hrvatska preuzme izdavanje Zbornika, Žegarac se je spremno dohvatio uredničkog posla. Naglasio je stručnost tekstopisaca i zahvalio im na suradnji te obećao kako će se krug suradnika i dalje širiti. Na knjizi su, među ostalima, surađivali Joža Prudeus, Ivanka Brekalo, Ivan Dujmović, Grozdana Korpar, Darko Plažanin, Zlata Bujan Kovačević...

Prisutne je pozdravila i samoborska zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, koja je, potaknuta naslovnicom Zbornika, najavila skoro uljepšavanje potoka Gradne obnavljanjem klasičnih samoborskih vizura i izgradnjom brana, ustava i mostića. To je izazvalo burno odobravanje starih i ne toliko starih Samoboraca, a za vidjeti je kada će se i u kojem obimu ovo obećanje i ostvariti.

T.M.

 

U Galeriji Prica održan harmonikaški koncert

U knjižnici otvorena izložba slika Đurđice Debogović

Koncert iz Ciklusa Virtuoso u Galeriji Prica

Javnosti predstavljen Zbornik Matice hrvatske

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002