21.03.2007.

U Rudama održano županijsko natjecanje iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škola

Naši solidni

U Rudama održano županijsko natjecanje iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škola

U OŠ Rude održano je 13. ožujka županijsko natjecanje iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije.

Prema rezultatima gradskih i općinskih natjecanja, na županijsko natjecanje plasirao se 91 učenik i to 41 učenik osnovnih i 50 učenika srednjih škola.

Među učenicima koji su se plasirali na županijsko natjecanje bilo je 9 Samoboraca i to 2 učenika OŠ Bogumila Tonija, 2 učenika OŠ Milana Langa i 5 učenika Gimnazije A.G. Matoša. Među plasiranim učenicima bila su i 2 učenika OŠ Sveta Nedjelja.

Od domaćih učenika dobre rezultate postigli su Paula Lindić iz OŠ Bogumila Tonija (mentor prof. Vjekoslav Jakopec) te Ivan Ladan i Anamarija Fofonjka iz Gimnazije A.G. Matoša, mentora prof. Nenada Jamića. Zavisno o kriterijima Državnog povjerenstva ti učenici imaju šansu biti pozvani na državno natjecanje iz fizike.

S.S.

 
21.03.2007.

U Galeriji Prica održan koncert flautista Henryka Blažej i pijanistice Terese Kaban

Savršeno uigrani dvojac

U Galeriji Prica održan koncert flautista Henryka Blažej i pijanistice Terese Kaban

Poljski glazbeni dvojac, flautist Henryk Blažej i pijanistica Teresa Kaban, samoborskoj su se publici predstavili 15. ožujka pomalo neuobičajenim programom. U Galeriji Prica mogle su se te večeri čuti i skladbe autora s kojima se publika susreće uglavnom vrlo rijetko. Prije svega se to odnosi na drugi dio koncerta, koji je ponudio svojevrsni pregled poljskog skladateljstva 19. stoljeća kroz djela Ignacya Feliksa Dobrzynskog, proslavljenog violinista Henryka Wieniawskog, oca poljske opere Stanislawa Moniuszka, te najpoznatijeg od predstavljenih, Fryderyka Chopina.

Prvi dio koncerta ponudio je pak skladbe modernijih prizvuka, obzirom da su svirane skladbe nastale u prvoj polovici 20. stoljeća.

Savršeno uigrani u duetu i jednako uvjerljivi u solo nastupu, Blažej i Kaban su i samoborskoj publici pokazali zašto i slavni Yehudi Menuhin govori o njima samo u superlativima.

K.S.

Koncertna pijanistica Teresa Kaban i koncertni flautist Henryk Blažej završili su Glazbenu Akademiju u Krakovu. Kaban u klasi glasovir prof. L.Stefanskog te je studij glasovira usavršila pod vodstvom R.Baksta (Prof. Konzervatorija u Manchesteru), W.Mieržanova i T. Nikolajeve (Prof. Konzervatorija u Moskvi) a isto tako i F.Raucha (Prof. Glazbene akademije u Pragu). Blažej je završio Glazbenu Akademiju u klasi flaute doc. W.Chudziaka, a usavršio je pod vodstvom J.P.Rampal'a i J. Galway'a. Kao solisti te kao duet nastupali su na značajnim koncertima u Poljskoj kao i u 40 zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike, na Bliskom i Dalekom Istoku. Često održavaju koncerte u Velikoj Britaniji gdje su više puta nastupili u najpoznatijim londonskim dvoranama: St.Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, Purcel Room, Barbican Centre, St.John Smith Square, a isto tako u Bing Theatre (Los Angeles), Carnegie Hall i Lincoln Centre (New York), Salle de Gaveaux (Paris)... Sudjeluju samostalno i u duetu na brojnim domaćim i međunarodnim glazbenim festivalima (Festival u Lancutu, Mozartov festival u Varšavi, Koday festival u Kečkemetu, Međunarodni festival u Rovinju, Osorske Večeri (Hrvatska), Chopinov festival u Antoninu, Chopinov festival u Miamiu (SAD), Međunarodni glazbeni festival u Korei Festival virtuoza u Lavovu, Međunarodni festival u Douai.....) dobivajući visoke ocjene recenzenata i glazbenika. Snimili su nekoliko desetaka sati glazbe za Poljski Radio u Varšavi, a isto tako za talijanske, njemačke, engleske, američke, korejske, hrvatske, slovačke, austrijske te češke radio stanice, BBC u Londonu i mnoge druge. Snimili su i brojne ploče, a osim recitala i solističkih koncerata često nastupaju s austrijskim violončelistom Wolfgangom Majerom, tvoreći trio Inter-Art.

 

U Rudama održano županijsko natjecanje iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škola

U Galeriji Prica održan koncert flautista Henryka Blažej i pijanistice Terese Kaban

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002