15.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Ciklusu Maestro nastupio je slovenski udaraljkaški ansambl

Zanimljivo i neočekivano

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Ciklusu Maestro nastupio je slovenski udaraljkaški ansambl

u Ciklusu Maestro Samoborske glazbene jeseni nastupio je u velikoj dvorani POU Samobor Slovenski tokalni projekt, skraćeno StoP.

Ovaj udaraljkaški anasmbl, sastavljen od sedam muzičara, osnovan je prije 8 godina. Održavaju oko 30 koncerata godišnje u Sloveniji, a nastupili su i uz Slovenski komorni filharmonijski orkestar, udaraljkaški ansambl Bing Bang i Wind Quintet Slowind te uspostavili suradnju s inozemnim udaraljkašima i skladateljima (Evelyn Glennie, Ney Rosauro, Igor Lešnik...).

U svom nastupu koristili su vrlo zanimljiv instrumentarij, u rasponu od etno glazbala i standardnih udaraljki do neočekivanih, kućnih instrumenata i sprava koje se pretvaraju u udaraljke. Samoborska publika primila ih je s velikim oduševljenjem i zaključkom da u našem gradu nedostaje takvih i sličnih koncerata.

T.M.

 
15.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Program+ završio je nastupom Vesne Pisarović i njenog kvarteta

Iznenađenje za kraj

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Program+ završio je nastupom Vesne Pisarović i njenog kvarteta

U drugom vikendu Programa+ Samoborske glazbene jeseni u Caffeu Havana od 22,30 nastupila su još tri sastava. Najprije su u četvrtak, 11. listopada, nastupili Dubravko Vorih i New Tribe izvevši funky standarde. Osim njihovog vođe, vokala Dubravka Voriha na bas gitari, nastupili su Branko Strepin na trubi, Fillippo Orefice i Mario Bočić na tenor saksofonima, gitarist Davor Čivrak, klavijaturist Jurica Leikauff i bubnjar Marko Rabatić.

Sljedećeg dana jazz standarde je svirao Kvartet Martine Brnetić. Luka Medić na gitari, Tomislav Novak na basu i Mihael Vlah na bubnjevima pratili su svoju pjevačicu Martinu Brnetić.

I, na kraju, u subotu, 12. listopada, Samoborce je organizator iznenadio Kvartetom Vesne Pisarović. Dobro poznata estradna zvijezda okušala se je u nečemu što sasvim odudara od njenog dosadašnjeg rada pa je i privukla najveći broj znatiželjnika koji su željeli čuti kako se snalazi u tome. Sandro Savino na pianu, Francesco Angiuli na basu i bubnjar Borna Šercar izuzetni su umjetnici na svojim instrumentima koji su Vesnu Pisarović pratili na tom koncertu, koji je izazvao veliko zadovoljstvo slušatelja.

T.M.

 
15.10.2007.

Članovi HPD Jeke koncertom se predstavili na 34. Lovranskoj marunadi

Pjesmom odjekivali i maruni

Članovi HPD Jeke koncertom se predstavili na 34. Lovranskoj marunadi

Već više od tri desetljeća u listopadu se održava tjedan maruna, fešta posvećena berbi maruna na kojoj se uz zabavu, glazbu i ples kušaju kolači, slastice i stara jela spremljena od ove posebne vrste pitomog kestena koji u Hrvatskoj uspijeva samo na obroncima Učke, na području Liburnije. Ta manifestacija tijekom godina prerasla je u vrlo popularnu i posjećenu Lovransku marunadu. U tri vikenda, koliko Marunada traje, izmjenjuju se domaćini fešti: Lovran, Dobreć i Liganj i to drugi, treći i četvrti vikend u listopadu. Za vrijeme manifestacije izvlače se stari recepti i pripremaju različiti kolači, slastice i jela od maruna koji su odavna neobično cijenjeni u gastronomiji. U prošlosti su ljudi marune pekli te potom mljeli i kuhali kao nadomjestak za kavu, a od kestenovog meda pripremaju se i žestoka pića Medica i Biska – rakije od meda i imele, pravi sezonski specijaliteti.

Ovogodišnja 34. Lovranska marunada započela je u subotu, 13. studenog, mimohodom Puhačkog orkestra Lovran od hotela Bristol do parkirališta Brajdice, gdje je uz svečano otvaranje i prigodan govor podignuta zastava Marunade. Zatim je slijedio zabavno-glazbeni program, a među inim izvođačima nastupilo je i Hrvatsko pjevačko društvo Jeka iz Samobora koje je izvelo koncert u dva dijela.

Prvi dio bile su skladbe a capella i to Tri samoborske Josipa degl'Ivellia, Tri međimurske Vinka Žganeca, Kaplanov Moj kraj, Cossettov Još jemput i neizbježnu Kraj kapele svete Ane. Drugi dio nastupa ponudio je Cossettov Folklorni koncert pri čemu su "Jekašima" pomogli mladi tamburaši, učenici Glazbene škole Ferde Livadića. Uz brojnu domaću publiku, kao i prisutnost stranih gostiju, posebno srdačnim aplauzom nastup Jeke ispratili su Samoborci, koji su se u povećem broju našli na toj fešti.

Marija Majstorović

 
15.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Pobjedom Petre Kušan završilo 4. Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Nagrada u pravim rukama

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Pobjedom Petre Kušan završilo 4. Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Završilo je i četvrto Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić. Organizatori Samoborske glazbene jeseni objavili su u petak, prije koncerta Cantus ansambla i prošlogodišnje pobjednice, pijanistice Zrinke Ivančić, ovogodišnje dobitnike Nagrade Grada Samobora u iznosu od 10.000 kn - za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora i Nagrade Ferdo Livadić koju dodjeljuje sponzor Hypo-Alpe-Adria Bank u vrijednosti od 15.000 kn - za najbolji sveukupni koncertni nastup.

U prvom slučaju, napisao je u obrazloženju odluke predsjednik stručnog žirija Željko Brkanović, nije bilo dvoumljenja i nagrada je dodijeljena jednoglasno violončelistici Petri Kušan za izvedeno djelo Rapsodia concertante Borisa Papandopula. Za najbolji ukupni koncert, za najbolji sveukupni umjetnički dojam došlo je do vrlo žustre rasprave i ovaj puta žiri nije bio jednoglasan, ali većinom glasova nagradu je dobila ista natjecateljica - Petra Kušan.

Obrazloženje prosudbenog žirija:

Kao i većina ostalih glazbenih natjecanja u Hrvatskoj, tako i ovo u svojim propozicijama nalaže da se u natjecateljski program uvrsti barem jedna skladba hrvatskog autora. S ciljem promicanja hrvatske glazbene baštine i poticanja hrvatskog suvremenog glazbenog stvaralaštva i zanimanja mladih glazbenika za takva djela u okviru Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić utemeljena je i Nagrada Grada Samobora za najbolju izvedbu domaćeg djela. Novčani iznos te nagrade od 10 tisuća kuna, te visok omjer u usporedbi s glavnom nagradom natjecanja, imaju svrhu pokazati koliko se u Samoboru, gradu iznimno bogate glazbene tradicije, ne samo formalno, nego i u praksi vrlo ozbiljno drži do tog segmenta glazbene i opće kulture.

Imajući sve to u vidu, prosudbena komisija ovogodišnjeg natjecanja s izvjesnim je žaljenjem i razočaranjem morala konstatirati da dio natjecatelja tu stavku propozicija natjecanja već i samim izborom, pa onda i izvedbom skladbe, još uvijek shvaća kao formalnost koju se, eto, treba odraditi. No, isto tako moralo se primijetiti da je to samo jedan od simptoma još uvijek nedovoljne i nesustavne brige za hrvatsku glazbu, za što odgovornost nipošto ne snose samo izvođači.

Ali, upravo zbog svega navedenog, žiri je pri odlučivanju o ovogodišnjem dobitniku Nagrade Grada Samobora za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora do imena pobjednika došao brzo i jednoglasno. Svim članovima žirija zajednički argument bila je već ozbiljnost izbora opsežne i vrlo zahtjevne kompozicije koja nije činila samo puki dodatak, nego je bila i ravnopravno važan dio ukupnog programa. S jednakom ozbiljnošću pristupilo se i samoj izvedbi koja je bila vrlo studiozno pripremljena, tehnički iznimno dotjerana, a umjetnički nadasve uvjerljiva. Stoga, jednoglasnom odlukom žirija, Nagrada Grada Samobora ove se godine dodjeljuje violončelistici Petri Kušan za sjajnu izvedbu skladbe Rapsodia concertante Borisa Papandopula uz iznimno kvalitetnu i umjetnički nadasve poticajnu klavirsku pratnju Danijela Detonija.

Za razliku od nagrade Grada Samobora, žiri do pobjednika natjecanja i dobitnika Nagrade Ferdo Livadić ovaj put nije došao ni brzo, ni lako, a ni jednoglasno. To u prvom redu znači sljedeće: ukupna kvaliteta svih natjecatelja i njihovih umjetničkih nastupa na ovogodišnjem natjecanju bila je iznimno visoka. Stoga odreda svih desetero mladih umjetnika i u ovoj prigodi još jednom zalužuju i čestitke i zahvalnost kako organizatora natjecanja, tako i članova žirija te publike koja je tijekom četiri natjecateljske večeri imala sreću uživati u izvrsnim interpretacijama i raznolikim umjetničkim uzbuđenjima i doživljajima.

Obrazloženje prosudbenog žirija:

Pri odlučivanju o pobjedniku vodili smo računa kako o brojnim pojedinostima, tako i o sveukupnom dojmu pojedinačnih nastupa. U obzir je trebalo uzeti različite karakteristike instrumenata i za njih raspoloživog repertoara, odabir i dramaturgiju programa koji je ponudio svaki od natjecatelja, tehničku pripremljenost, nadarenost i sposobnosti svakog od kandidata, te ukupni umjetnički dojam koji su ostavili. Trebalo je, zatim, naći i pravu ravnotežu pri ocjenjivanju udjela koji su u izvedbama većine natjecatelja na ovaj ili onaj način imali njihovi pratitelji za klavirom. Uzevši u obzir sve navedene parametre, žiri se nakon podulje, ozbiljne, temeljite i konstruktivne rasprave, te čak uz izvjesnu dozu žaljenja što na raspolaganju nema i veći broj nagrada, usuglasio i donio sljedeću odluku: Nagrada Ferdo Livadić za sveukupno najbolji nastup na ovogodišnjem natjecanju dodjeljuje se Petri Kušan.

U ovogodišnjoj iznimno jakoj konkurenciji, mlada violončelistica se u prvom redu predstavila s vrlo atraktivnim programom u kojem su dramaturški snažnu i povezanu cjelinu činile tri skladbe: Papandopulova Rapsodia concertante, potom Fantasiestücke op. 73 Roberta Schumanna te Sonata u d-molu, op. 40 Dmitrija Šostakoviča. U sve tri skladbe podjednako Petra Kušan je demonstrirala vrlo visoku razinu sviračke tehnike i zanata, osviješten i ozbiljan pristup izvedbi kako svakog detalja, tako i stilski različitih cjelina, muzikalnost i glazbeničku predanost. Uz sve navedeno, žiri je mladoj umjetnici odlučio osobito honorirati i izbor iznimno kvalitetnog, a time i zahtjevnog umjetničkog suradnika – pijanista Danijela Detonija koji joj je u sve tri skladbe bio ne samo puki pratitelj, već istinski umjetnički partner s kojim je postigla vrlo visoku razinu usklađenosti te umjetnički plodonosnog međusobnog razumijevanja i nadopunjavanja priuštivši nam na taj način pravu ljepotu komornog muziciranja.

 
15.10.2007.

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Maria Hlače

Kad muzika utihne...

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Maria Hlače

Nastavljena je serija izložbi u samoborskoj Foto galeriji Lang, ovaj puta u suradnji s organizatorima Samoborske glazbene jeseni.

No, "nije to samo prigodničarska prigoda", istaknuo je prigodom otvorenja izložbe fotografija Maria Hlače, vlasnik galerije Željko Koščević.

- Jer - naglasio je Koščević - na medijskoj sceni slika, zvuk i riječ u tolikoj su mjeri povezani da nije nimalo neobično da u slici tražimo zvuk, da od zvuka tražimo da prikaže slike, od riječi da svojom moći opiše sliku, od glazbe da dočara slike, a od riječi da govori o slici i tumači glazbu. U programskoj orijentaciji Foto galerije Lang, okrenutoj vizualnoj kulturi u cjelini, držali smo do sada, i držimo i nadalje, da glazba ne samo da pruža utjehu pred stvarnošću zbilje, već da može zvukom i vremenom svog trajanja ispuniti prostor slike.

Koščević je dodao i da su u Foto galeriji Lang odbacili ideju po kojoj se jedan glazbeni događaj "dokumentira slikom".

- Priklonili smo se ideji da se takvo zbivanje kreativno interpretira. To znači da se vizualna cjelina oblikuje po svojoj medijskoj zakonitosti i da se stvori kvalitetna paralelna cjelina koja će dostojno, kad muzika utihne, predstaviti ono što se događalo i prije i poslije završnog akorda - rekao je Koščević na otvaranju izložbe.

U popratnim materijalima istaknuto je, između ostalog, da je "... Mario Hlača prihvatio izazov 'rada u nastajanju'. Serija njegovih fotografija istodobno je kronika Samoborske glazbene jeseni, osebujni dnevnički zapis i vizualizacija svih događanja i, na kraju, donosi nam autonomnu poetiku fotografske slike. Zahvaljujući znanju i senzibilitetu kakovo posjeduje Mario Hlača, ostaje jesenska glazbena svečanost pretočena u trajne slike i uvjereni smo da će se iz prikrajka slike, negdje iz njenih dubljih slojeva, čuti i minuli zvuk virtuoza".

Izložba je otvorena do 28. listopada, a može se razgledati subotom i nedjeljom, od 11 do 13 i od 16 do 19 sati.

I.H.

 
15.10.2007.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Nastavak natjecanja Ferdo Livadić

Konkurencija za pamćenje

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Nastavak natjecanja Ferdo Livadić

U nastavku Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić nastupilo je još pet natjecatelja. U utorak, 9. listopada to su bili flautistica Latica Cameron, violončelistica Petra Kušan i mezzosopranistica Kora Pavelić, a u srijedu Luka Šulić na violinčelu i Srđan Bulat na gitari.

Flautistica Latica Cameron polaznica je zagrebačke Glazbene škole Blagoja Berse u klasi prof. Vesne Hajdin. Na županijskim i državnim natjecanjima osvojila je prvo apsolutno mjesto 2000., 2002. i 2004. godine. Također, dobila je i nastup u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Prošle godine opet je bila najbolja na regionalnom i državnom natjecanju (15-17 godina), te je nastupila na svečanom koncertu u HNK Varaždin. Dobitnica je mnogih međunarodnih nagrada. Osim u Hrvatskoj muzicirala je u Beču, Lichtensteinu i Pragu. Samoborcima se je uz klavirsku pratnju Marijane Komljenović predstavila izvođenjem djela Bacha, Mozarta, Honeggera, Dopplera i Milottija.

Petra Kušan je na violončelu izvela djela Papandopula, Schumanna i Šostakoviča. Učenica je treće godine MA u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Na glasoviru ju je pratio Danijel Detoni. Dobitnica je državnih i međunarodnih natjecanja u Italiji i Austriji. Nedavno je osvojila drugu nagradu na 41. međunarodnom natjecanju Concertino Praga. Gostovala je u Sloveniji, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Njemačkoj i Rusiji.

Mezzosopranistica Kora Pavelić, uz glasovirsku pratnju Davora Matačića, predstavila se je arijama Berse, Chaussona, Brahmsa, Händela, Purcella, Mozarta i Verdija. Sada je studentica četvrte godine na Staatliche Hochschule für Music und Darstellende Kunst u Stuttgartu, u klasi prof. Dunje Vejzović. Članica je stuttgartskog Ansambla za ranu glazbu s kojim je imala nekoliko zapaženih nastupa.

Sljedećeg i posljednjeg dana natjecanja prvi je nastupio Luka Šulić na violončelu u klavirskoj pratnji Mie Miljković. Svirao je djela Schuberta, Šabana i Brittena. Luka je rođen u Mariboru, a diplomirao je u klasi prof. Valtera Dešpalja. Usavršavanje je nastavio na bečkom Universität für Musik und Darstellende Kunst. Pobjednik je Međunarodnog natjecanja Europske radijske unije "New Talent 2006" u Bratislavi i finalist natjecanja "Čajkovski za mlade glazbenike" (Japan 2004.). Uz solističke nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Njemačkoj, Belgiji i Japanu svirao je kao solist uz Ruski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Slovačkog radija, Slovensku, Zagrebačku i Mariborsku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar Muzičke akademije.

Gitarist Srđan Bulat je stigao iz Splita. Student je druge godine Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Laureat je državnih i međunarodnih natjecanja u Dubrovniku, Weimaru i Velbertu. Osvojio je treću nagradu na Međunarodnom natjecanju Gitarrenfestspiele u Nürtingenu, a kao članu Splitskog gitarističkog kvarteta pripala mu je prva nagrada na državnom natjecanju komornih sastava održanom u Samoboru 2006. Samoborskoj publici predstavio se je djelima Bacha, Sora, Castelnuovo-Tedesca i Papandopula.

T.M.

FOTO: Kora Pavelić, Latica Cameron i Luka Sulić

 
15.10.2007.

U najnovijem samoborskom galerijskom prostoru, Galeriji Art Zumbur, postavljena izložba Dražena Bogovića

Art Zumbur za kulturni Samobor

U najnovijem samoborskom galerijskom prostoru, Galeriji Art Zumbur, postavljena izložba Dražena Bogovića

Kulturna ponuda Samobora od petka, 5. listopada, bogatija je za još jedno mjesto koje će okupljati prije svega zaljubljenike u slikarstvo – Galeriju Art Zumbur u Mlinskoj 7. Kako nam je rekla vlasnica Metka Šetin, ovo je prva prava izložba u tom prostoru, iako je određeno predstavljanje slika bilo upriličeno i prije nekoliko mjeseci prigodom otvorenja samog prostora, koji je ujedno i trgovina slikarskim potrepštinama. Želja je Galerije Art Zumbur izlagati djela samoborskih i hrvatskih slikara, ali i organizirati likovne kolonije te možda obogatiti program pjesničkim večerima i sličnim događanjima.

Za početak, u Mlinskoj 7 otvorena je izložba karlovačkog umjetnika Dražena Bogovića koja je okupila 20-ak zaljubljenika u njegov slikarski rukopis. Bogovićevo poklonstvo realizmu s elementima nadrealizma može se razgledati u novom samoborskom galerijskom prostoru do 12. listopada.

K.S.

 

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Ciklusu Maestro nastupio je slovenski udaraljkaški ansambl

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Program+ završio je nastupom Vesne Pisarović i njenog kvarteta

Članovi HPD Jeke koncertom se predstavili na 34. Lovranskoj marunadi

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Pobjedom Petre Kušan završilo 4. Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Maria Hlače

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Nastavak natjecanja Ferdo Livadić

U najnovijem samoborskom galerijskom prostoru, Galeriji Art Zumbur, postavljena izložba Dražena Bogovića

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002