02.10.2013.

2. večer 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Četiri nove nade

2. večer 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Druge večeri Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić publici Samoborske glazbene jeseni i prosudbenoj komisiji predstavili su se mladi glazbenici sa četiri nova programa: Anamarija Milić (violina), Mia Ćojbašić (harmonika), Lana Adamović (violina) i Ankica Šoša (violina) te Aljoša Jurinić (klavir).

Pred publikom u Galeriji Prica prvo je izašla Anamarija Milić uz klavirsku pratnju Ante Milića i svoj program otvorila Bachovom Ciacconom iz II. Partite u d-molu za violinu solo, BWM 1004. Uslijedila je Poeme, op. 25 Ernesta Chaussona te na kraju Sonata za violinu i klavir u e-molu Rudolfa Matza kao obavezan izbor skladbe domaćeg autora.

Anamarija Milić diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010. godine, a školovanje nastavila na postdiplomskom studiju na Konzervatoriju u Maastrichtu u klasi Borisa Belkina.

Harmonikašica Mia Ćojbašić predstavila se Shostakovichevim Preludijem i fugom u e-molu (op. 34), potom Romancom Francka Angelisa te skladbama Silhouetten Jurgena Ganzera i Španjolskom suitom Anatolija Beloshitzkyja. U izboru djela domaćih autora odlučila se za Allegro Vivace iz Osam studija za klavir Borisa Papandopula. Mia Ćojbašić na svoj je glazbeni put krenula iz rodne Pule da bi diplomirala na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu u razredu prof. Vojina Vasovića. Poslijediplomski studij upisala je na glazbenoj akademiji HMTM u Hannoveru, odnosno kao student na razmjeni na Akademiji Sibelius u Helsinkiju.

Duo violinistica Lana Adamović i Ankica Šoša predstavile su se u Galeriji Prica Sonatom za dvije violine u C-duru, op. 56 Sergeja Prokofjeva. Uslijedio je Koncertantni duo za dvije violine, op. 25 Huberta Leonarda, a za kraj svog nastupa mlade su glazbenice izabrale Papandopulovu Pet studija za dvije violine solo. Lana Adamović magistrirala je prošle godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj-Begović, a trenutno predaje violinu i vodi gudački orkestar u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Ankica Šoša diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu također u razredu prof. Maje Dešpalj-Begović. Stalna je članica Zadarskog komornog orkestra, a kao duo Šoša i Adamović nastupaju od 2010. godine.

Natjecateljski dio programa zatvorio je Aljoša Jurinić koji je svoj nastup počeo Schubertovom Sonatom u A-duru, D. 664. U odabiru djela domaćih autora Jurinić se odlučio za Blagoja Bersu i skladbe Melancolie te Na žalu, a program je zatvorio Lisztovom Koncertnom etidom br. 2 za klavir u f-molu te Mađarskom rapsodijom br. 11 u a-molu. Aljoša Jurinić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Rubena Dalibaltayana, a trenutno studira na talijanskoj Scuola di Musica di Fiesole u razredu prof. Eliso Virsaladze.

Prosudbena komisija 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u sastavu Vladimir Kranjčević, Zlatko Madžar, Ivana Kocelj, Krešimir Seletković i Branimir Pofuk odlučit će, nakon osam odslušanih programa, čiji recitali zaslužuju nagrade. Za cjelokupan nastup dodjeljuje se Nagrada Ferdo Livadić u iznosu 15.000 kuna sponzora Hypo Alpe-Adria-Bank, uz praizvedbu skladbe Dubravka Detonija uz Cantus Ansambl na posebnoj večeri novog izdanja Samoborske glazbene jeseni te koncerte na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima, kao i koncert u sezoni 2014./15. Cantus Ansambla.

Za najbolju izvedbu djela domaćeg autora dodjeljuje se Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja u iznosu od 10.000 kuna. Imena dobitnika bit će objavljena na svečanosti 8. listopada u franjevačkoj crkvi u Samoboru u 20 sati, kad će prošlogodišnja pobjednica Tanja Sonc praizvesti i naručeno djelo Anđelka Klobučara Etida za violinu i gudački kvartet. Svoj nastup imat će i prošlogodišnji osvajač Nagrade Grada Samobora Krešimir Starčević i to u nedjelju, 6. listopada, u Galeriji Prica u 20 sati.

Koncertni program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u srijedu, 2. listopada, nastupom kvinteta José Gallardo (klavir), Gernot Süßmuth (violina), Linus Roth (violina), Rumen Cvetkov (viola), Jelena Očić (violončelo) u župnoj crkvi svete Anastazije u 20 sati. Na programu su Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo u Es-duru, op.47 Roberta Schumanna te Klavirski kvintet u f-molu, op. 34 Johannesa Brahmsa.

T.I.

FOTO: Mia Ćojbašić

 

2. večer 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002