09.10.2013.

SGJ - Proglašeni dobitnici nagrada 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Aljoša Jurinić i Ivan Mučić najbolji

SGJ - Proglašeni dobitnici nagrada 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Na završnoj večeri 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić nagrada za najbolji ukupni nastup pripala je Aljoši Juriniću (klavir), dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojio Ivan Mučić (trombon). Nakon nastupa svih osam ovogodišnjih kandidata, jednoglasno je to odlučio stručni ocjenjivački sud kojeg su činili Vladimir Kranjčević (predsjednik), Krešimir Seletković, Ivana Kocelj, Zlatko Madžar i Branimir Pofuk.

Aljoši Juriniću pripala je nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup, ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe-Adria-Bank, samostalni koncert na 39. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem mu organizatori daruju praizvedbu nove skladbe za solo instrument i komorni orkestar skladatelja Dubravka Detonija, kao i koncert s Cantus Ansamblom u ciklusu Cantus Ansambl & Lisinski u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz to, nastupit će i na Osorskim glazbenim večerima.

U obrazloženju ocjenjivački sud je istaknuo odličan nastup kandidata u svih osam recitala, ali je izdvojio pobjednika pijanista Aljošu Jurinića zbog sjajne tehničke pripremljenosti, profinjenosti tona u svim dinamikama, perfektnog vođenja dionica i sugestivnosti interpretacije.

Ivanu Mučiću pripala je nagrada pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora pa mu je pripao i novčani iznos od 10.000 kuna, kao i samostalan recital na sljedećem izdanju Samoborske glazbene jeseni. Nagrade pobjednicima predali su Josip Fresl iz Hypo Alpe-Adria-Bank i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

U nastavku pobjedničke večeri 8. listopada u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupila je prošlogodišnja pobjednica, violinistica Tanja Sonc. Uz Cantus Ansambl i Boženu Hrup na klaviru, Tanja Sonc praizvela je skladbu Anđelka Klobučara Etida za violinu i gudački kvintet, posebno napisanu za ovu prigodu.

U drugom dijelu Tanja Sonc svirala je Sonatu br. 2 BWV 1003 J. S. Bacha, Rondo u C-duru KV 373 W. A. Mozarta te Sonatu u A-duru op. posth. 162-D 574 F. Schuberta, što je publika toplo pozdravila. U dodatku programa slijedili su Caprice viennois Friedricha Kreislera i Ciganske pjesme Antonína Dvořáka.

Samoborska glazbena jesen u nastavku (srijeda, 9. listopada) nudi novu poslasticu - koncert violončelistice Monike Leskovar. Početak je zakazan u 20 sati u crkvi svete Anastazije.

T.I.

 
09.10.2013.

SGJ - Tatiana Koleva i gosti u nastavku Marimba Weeka

Marimba u neobičnim kombinacijama

SGJ - Tatiana Koleva i gosti u nastavku Marimba Weeka

Samoborska glazbena jesen i Marimba Week Ivane Bilić ponudili su 8. listopada novu udaraljkašku poslasticu. U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta nastupila je marimbistica Tatiana Koleva s programom Rituals and confessions. Njeni gosti bili su Ivana Bilić na marimbi i vibrafonu, ansambl Col Legno, Sudar Percussion te dirigent Darijan Ivezić. Program je poseban po tome što su skladbe napisane baš za Tatianu Kolevu, a premijeru je doživio 2006. godine i od tada se neprestano mijenja i prilagođava.

Za Samoborsku glazbenu jesen glazbenica je odabrala skladbe koje marimbu koriste u neobičnim kombinacijama s drugim instrumentima i efektima, a premijeru su doživjele skladbe Petera Klatzowa Varijacije na Paganinijevu temu i Emmanuela Sejournea Dvostruki koncert za vibrafon, marimbu, gudače i udaraljke. Tatiana Koleva publici se predstavila još i skladbama Dobria Palieva, Jacoba ter Veldhuisa, Keyle Orozco Aleman, Dukea Ellingtona, Yannisa Kyriakidesa, dok su mladi glazbenici iz novoosnovanog ansambla Col Legno, koji premijeru ima upravo na Samoborskoj glazbenoj jeseni, odsvirali Malu slavonsku raspodiju Tomislava Uhlika.

U srijedu, 9. listopada, u 11 sati u sklopu matineje bit će izvedena djela za marimbu slavenskih skladatelja, a u 15 sati na Marimba Weeku predstavit će se mladi skladatelj Attila Szilvasi.

T.I.

 

SGJ - Proglašeni dobitnici nagrada 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

SGJ - Tatiana Koleva i gosti u nastavku Marimba Weeka

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002