27.01.2013.

Obljetnički koncert KD Sveta Nedelja u povodu 15 godina rada

Veseli i dobro uvježbani

Obljetnički koncert KD Sveta Nedelja u povodu 15 godina rada

Da počnem od kraja, kak bi rekli naši stari, pa onda nikad ne znaš je li to početak ili zbilja kraj. No, da ne dvojimo, kad se cijelo Kulturno društvo Sveta Nedelja posložilo na završetku koncerta na pozornicu, i to bez najmlađih, kojih je ionako puna pozornica našeg samoborskog kina, jedva da je ostalo mjesta za prigodne poklone i cvijeće koje su dobili voditelji na dar.

I to je, osim veselog i dobro uvježbanog, ali i zahtjevnog programa koji su nam prikazali zapravo najveća vrijednost Kulturnog društva Sveta Nedelja, koje je 26. siječnja velikim koncertom, u kojem su sudjelovali i bivši članovi, proslavilo svojih 15 godina rada. U tih 15 godina ovo veliko i složno društvo se "razgradilo" u više sekcija – mlađi i stariji tamburaši, mlađi i stariji folklorni ansambl, pučki pjevači, ali i vokalni solisti te solisti na samici i dangubici, koji funkcioniraju u svim kombinacijama, kao i zasebno. Svi su oni na ovom koncertu dobili priliku da pokažu što znaju i mogu. Zasluga je to voditeljice folklora Sandre Sekule, voditelja svirača Dražena Šoića i voditelja pjevača Filipa Prelca, kojima svesrdno i agilno pomažu dugogodišnji predsjednik društva Vladimir Žitković, organizatorica Ivanka Dejanović i baka Ana Zlodi, koja uz pomoć ostalih starijih članica društva brine o nošnjama. Iznimna vrijednost, koju posebno njeguje ovo društvo, je ta da većina članova brižno čuva svoje narodne nošnje, koje se nasljeđuju naraštajima u obitelji, a i prava je rijetkost vidjeti danas originalne dječje nošnje, kojima se diči ovo društvo, ponajviše mame i bake.

Naravno, zahvala za podršku u radu upućena je i gradonačelniku Dragi Prahinu, koji redovito posjećuje njihove koncerte, kao i Krunoslavu Markovinoviću, koji također prati njihov rad. Voditeljica programa Petra Habdelić podsjetila nas je i na brojne nagrade i priznanja koje je društvo osvajalo na smotrama i festivalima diljem Hrvatske i Europe.

Raznovrstan program, od izvornih pučkih napjeva, plesova i pjesama Posavine, Like, Slavonije, Sv. Ivana Zeline, Vrlike, Međimurja, Hrvatskog zagorja, Bilogore, a koji je završio prikazom svetonedeljske svadbe, mamio je svako malo na pljesak punu dvoranu kina. Prave ovacije izazvali su najprije najmlađi folkloraši svojim veselim dječjim igrama, zatim stariji i mlađi svirači koji su se za ovu priliku ujedinili u "Gradski tamburaški orkestar", a pred kraj koncerta i najstariji članovi, pučki pjevači izvedbom čuvene Koke, koja je i njih same nasmijala.

Kraj koji sam spomenula ne početku, a sada mislim na onaj pravi, odnosi se samo na ovaj koncert. I razdragana publika morala se s time pomiriti. No, Kulturno društvo Sveta Nedelja sasvim sigurno priredit će nam još puno krasnih koncerata i doživljaja, jer imaju što pokazati.

Tak je to kad se Svetonedeljčani slože...

Mirjana Konosić

 

Obljetnički koncert KD Sveta Nedelja u povodu 15 godina rada

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002