19.10.2013.

Missa Poetica Croatica za Dan grada u crkvi sv. Anastazije

Jekin dar Gradu

Missa Poetica Croatica za Dan grada u crkvi sv. Anastazije

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka podarilo je Gradu za njegov rođendan još jednu, svečanu izvedbu kantate Missa Poetica Croatica, skladatelja Josipa degl' Ivellia, na tekst Jože Prudeusa.

Pod ravnanjem mestra Josipa degl' Ivellia, 18. listopada u crkvi sv. Anastazije Mješoviti zbor HPD-a Jeka izveo je još dvije skladbe: Svetoj Anastaziji – zaštitnici Samobora i Alleluja, sa solistima Lidijom Mezdić i Franjom Bedeničićem, dok ih je na orguljama pratio Nikola Cerovečki.

M.K.

 
19.10.2013.

Prvi Samoborski tamburatorij održan je u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Tamburatorij kao prirodno okruženje

Prvi Samoborski tamburatorij održan je u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Već dugo postavljano pitanje zašto Samobor, unatoč dugoj tradiciji i bezbrojnim nagradama koje ubiru samoborski tamburaši na državnim festivalima ozbiljne tamburaške glazbe, da ne nabrajamo dalje, nema svoj isto tako ozbiljan festival ove vrste glazbe, dobilo je odgovor u organizaciji 1. Samoborskog tamburatorija, koji je svoje mjesto za sada našao u prostorijama franjevaca u Samoboru, a održan je 18. listopada u povodu Dana grada.

Ambiciozno postavljen kao međunarodni festival, u organizaciji Tamburaškog društva Ferdo Livadić i pod ravnanjem Željka Otmačića, s ciljem da Samoborcima ponude vrh recentne tamburaške glazbe ove su godine svoj rad predstavili Mandolinski orkestar Anđeli svirači iz Splita, Tamburaški orkestar KUD-a Gaj iz Zagreba, Tamburaški orkester Vipavski tamburaši iz slovenske Vipave te, naravno, domaćini iz TD Ferdo Livadić.

O ozbiljnosti i namjeri organizatora da ovaj festival postane tradicionalan i natjecateljski svjedoči i sastav tročlanog žirija – Željko Bradić (bez ljutnje, nama je gospon Željko tu ipak prvi), Siniša Leopold i Vladimir Kranjčević, o čijim referencama zaista nije potrebno dodatno ništa reći, a koji je ove godine, kako je naglašeno, pratio ovaj festival tek "revijalno".

Bez sumnje u to da ovaj žiri nije već sada postavio ljestvicu jako visoko, u narednim godinama očekujemo da Samoborski tamburatorij naraste u međunarodni festival tamburaške glazbe koji našem gradu i prirodno pripada.

M.K.

 
19.10.2013.

Premijera filma Kauboji u samoborskom kinu u povodu njegove digitalizacije

Povratak u "hram svjetlosti"

Premijera filma Kauboji u samoborskom kinu u povodu njegove digitalizacije

Činjenicu da se Samobor i film vole znamo već odavno. Duga tradicija samoborskog kina, Filmske autorske grupe Enthusia Planck, održavanja filmskih festivala u osamdesetima i značajan broj Samoboraca kojima je film u nekom svojem segmentu postao i životni poziv, osigurala je na neki način i opstanak našeg kina u vrijeme kada se u Hrvatskoj ove ustanove redom gase i propadaju. Samoborci su, marom vrijednih djelatnika Pučkog otovorenog učilišta, na inicijativu FAG Enthusia Planck i mladog samoborskog producenta Matka Burića, uspjeli zadržati kino u Samoboru uz nove programe te ga uz pomoć sredstava HAVC-a, Ministarstva kulture i Grada Samobora digitalizirati.

Prilika za svečano "otvorenje" digitaliziranog kina poklopila se sa samoborskom premijerom domaćeg filma Kauboji, koji i u ostalim kinima diljem Hrvatske izaziva veliku pozornost.

Dvorana puna posjetitelja, odličan domaći film, smijeh i pljesak na kraju projekcije bile su blagodat za uši filmaša, ali i znak novog i boljeg života našega kina.

Svemu su doprinijeli i glumci, režiser i njegovi suradnici koji su stvorili Kauboje, a koji su se po završetku projekcije družili s gledateljima. Veselo i razigrano društvo – režiser Tomislav Mršić, glumci Ivana i Rakan Rushaidat, autori glazbe Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, producentica Suzana Pendek, a treba svakako spomenuti i Samoborca Hrvoja Barišića, upriličilo je posjetiteljima, odgovarajući na njihova pitanja i želje, pravi mali performans pod vodstvom duhovitog Damira Čučića. Sviralo se, pjevalo, a i Mrle se iskazao.

Nadamo se da samoborskom kinu zaista sviće novo doba pa ćemo samo ponoviti riječi Damira Čučića izgovorene na kraju ove filmske predstave: "Izađite iz mraka i uđite u hram svjetlosti".

M.K.

 

Missa Poetica Croatica za Dan grada u crkvi sv. Anastazije

Prvi Samoborski tamburatorij održan je u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Premijera filma Kauboji u samoborskom kinu u povodu njegove digitalizacije

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002