28.09.2013.

U Galeriji Prica otvorena izložba Vasilija Jordana

Rudimenti po prvi puta pred publikom

U Galeriji Prica otvorena izložba Vasilija Jordana

Program 38. Samoborske glazbene jeseni drugog dana donio je slikovnu komponentu, jer je 29. rujna u Galeriji Prica otvorena izložba proslavljenog hrvatskog umjetnika Vasilija Josipa Jordana nazvana Izvod iz retrospektive. Autor izložbe i predgovora je povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, koji je na otvorenju istaknuo značaj Jordanova stvaralaštva u drugoj polovici 20. i početkom 21. stoljeća, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, zaključivši da je Jordan pojam određenog slikarskog rukopisa i određene poetike.

Posebnost izložbe su četiri slike (Rudimenti) koje je Vasilije Josip Jordan oblikovao u ljeto ove godine i sada prvi put predstavio javnosti. Izvod iz retrospektive Vasilija Jordana u Galeriji Prica u Samoboru moći će se razgledati sve do 10. studenoga.

S.S.

Vasilije Jordan

Vasilije Josip Jordan rođen je 1934. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu i Akademiju likovnih umjetnosti u klasi prof. Ljube Babića. Od 1960. počinje njegova profesionalna karijera samostalnog umjetnika. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, između ostalih Nagrade grada Zagreba 1969., te godišnje nagrade Vladimir Nazor 1992. Jordanovo je slikarstvo prikazano na nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Dugo godina bio je profesor katedre za crtanje i slikanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 
28.09.2013.

Svečano otvorena 38. Samoborska glazbena jesen

Velika Mozartova misa za početak

Svečano otvorena 38. Samoborska glazbena jesen

Izvedbom Mozartove Velike mise u c-molu svečano je 28. rujna otvorena Samoborska glazbena jesen. Prije izvedbe ovogodišnje izdanje festivala proglasio je otvorenim zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, naglasivši kako se po 38. puta zaredom održava festival koji na jednom mjestu okuplja konvencionalno i nekonvencionalno, suvremeno i ono što dolazi iz baštine, afirmirane i mlade glazbenike. Istaknuvši glavne cjeline programa, Berislav Šipuš je dodao da će se tijekom Samoborske glazbene jeseni moći čuti skladbe vrhunskih skladatelja, ali i suvremene skladbe pisane posebno za ovaj festival.

Veliku misu za sola, zbor, orkestar i orgulje u c-molu, KV 427, W.A. Mozarta vrlo upečatljivo su izveli Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića, sa solistima Lidijom Horvat Dunjko (sopran), Monikom Cerovčec (sopran), Domagojem Dorotićem (tenor), Giorgiom Surianom (bas), uz pratnju Ivana Bosnara na orguljama, oduševivši publiku natiskanu u samoborskoj franjevačkoj crkvi.

Koncertu su, uz zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša, nazočili samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković. Na početku minutom šutnje odana je počast preminulom predsjedniku Gradskog vijeća Grada Samobora Željku Žarku kojem je, kako je istaknuo umjetnički ravnatelj festivala Srećko Bradić, bio posvećen i ovaj prvi koncert 38. Samoborske glazbene jeseni.

Program festivala drugog dana donosi slikovnu komponentu, jer će u nedjelju točno u podne u Galeriji Prica biti otvorena izložba Vasilija Jordana Izvod iz retrospektive.

I.H.

 
28.09.2013.

Velikom misom u c-molu W. A. Mozarta u subotu 28. rujna počinje 38. Samoborska glazbena jesen

16 koncerata, natjecanje mladih i Marimba week

Velikom misom u c-molu W. A. Mozarta u subotu 28. rujna počinje 38. Samoborska glazbena jesen

Od 28. rujna do 12. listopada u Samoboru se održava 38. Samoborska glazbena jesen, a u subotu na svečanom otvorenju u Franjevačkoj crkvi od 20 sati i 30 minuta nastupit će solisti Lidija Horvat Dunjko (sopran), Monika Cerovčec (sopran), Domagoj Dorotić (tenor), Giorgio Surian (bas), uz pratnju Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića. Na repertoaru je Velika misa u c-molu W. A. Mozarta.

Ukupno je tijekom festivala planirano 16 koncerata, uz održavanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika za nagradu Ferdo Livadić, praizvedbu nagrađenih skladbi s Međunarodnog natjecanja skladatelja New Note, održat će se i Marimba week pod vodstvom Ivane Bilić. Na 38. Samoborskoj glazbenoj jeseni gostovat će niz vrhunskih glazbenika, među kojima izdvajamo violončelisticu Moniku Leskovar, mezzosopranisticu Renatu Pokupić i Hrvatski barokni ansambl, Gudački sekstet Münchenske filharmonije te koncert Josea Gallarda, Gernota Süssmutha, Linusa Rotha, Rumena Cvetkova i Jelene Očić.

Organizator 38. Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednik RH prof.dr.sc. Ivo Josipović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor, Hrvatsko društvo skladatelja, Hypo Alpe Adria banka i Croatia osiguranje. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

S.S.

 

U Galeriji Prica otvorena izložba Vasilija Jordana

Svečano otvorena 38. Samoborska glazbena jesen

Velikom misom u c-molu W. A. Mozarta u subotu 28. rujna počinje 38. Samoborska glazbena jesen

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002