08.05.2013.

Konferencija za novinare u povodu otvaranja izložbe Zlatko Prica – Sve boje života

Predstavljaju se rani radovi

Konferencija za novinare u povodu otvaranja izložbe Zlatko Prica – Sve boje života

Na konferenciji za novinare 8. svibnja najavljeno je otvaranje izložbe pod nazivom Zlatko Prica – Sve boje života. U organizaciji Galerije Prica - POU Samobor, Samoborskog muzeja i Zaklade Zlatko i Vesna Prica, od 10. svibnja do 30. lipnja izložba će se moći razgledati na dvije lokacije, u Galeriji Prica i u Samoborskom muzeju.

Izložba je organizirana u povodu desete obljetnice smrti Zlatka Price, koji je dobar dio svog života proveo u Samoboru te Grad zadužio donacijom svojih djela, rekao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Autorice izložbe su kustosica Galerije Prica Nikolina Mahović i kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini. Na izložbi će biti predstavljeno stvaralaštvo akademika Zlatka Price do 1971. godine te će biti predstavljeni njegovi rani radovi - Samoborski ciklus od 1953. do 1957. godine, ciklus Plodovi zemlje od 1957. do 1969. godine te ciklusi Ljudi i plodovi i Anatomija prirode od 1969. do 1971. godine.

Uz prigodnu izložbu fotografija u Maloj dvorani, u Galeriji Prica bit će izloženo 51 djelo, od kojih su mnoga posuđena iz drugih galerija i muzeja te privatnih zbirki. U Samoborskom muzeju bit će izloženo 28 crteža i grafika Zlatka Price, sve iz fundusa ovog muzeja.

Izložbu prati i dvojezični katalog, na hrvatskom i mađarskom jeziku, u kojem su objavljeni svi izloženi radovi te prigodne kritike iz vremena kada su radovi nastajali. Također, izložbu prati i muzejsko–edukativna knjižica, namijenjena prvenstveno višim razredima osnovnih škola, ali i svim ostalim posjetiteljima, s ciljem da ih upozna s osnovnim biografskim podacima umjetnika Zlatka Price.

Nova upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica, Marica Jelenić, podsjetila je da se do sada nije dovoljno radilo na afirmaciji baštine Zlatka Price pa su se ove ustanove u kulturi Samobora odlučile udružiti radi podizanja svijesti o vrijednosti njegove ostavštine, kako bi se njegovo ime uzdiglo na razinu onoga što i zavređuje – da postane prepoznatljivo umjetničko ime vezano uz Grad Samobor. Tako će i ove godine Zaklada organizirati ljetne likovne kolonije u Taru: 7. po redu afirmiranih likovnih umjetnika i 5. učenika iz Samobora, Pečuha i Tara, koje vode Nevenka Miklenić i Milan Generalić, te fotografsku, koja djeluje od lani, u sjećanje na Vesnu Pricu.

Dogovoreno je i da će ova samoborska izložba Zlatko Prica – Sve boje života gostovati najesen u Pečuhu, a u pregovorima su izložbe u Budimpešti, Zagrebu i drugim gradovima.

D.K.

FOTO: Nikolina Mahović, Hrvoje Frankić, Gordana Remussini i Marica Jelenić

 
08.05.2013.

HPD Jeka u Petrinji održalo cjelovečernji koncert

Missa poetica Croatica oduševila Petrinjce

HPD Jeka u Petrinji održalo cjelovečernji koncert

U nedjelju, 5. svibnja, Hrvatsko pjevačko društvo Jeka gostovalo je u Petrinji, gdje je u crkvi sv. Lovre održalo cjelovečernji koncert. Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske i pomoći u organizaciji članova Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj iz Petrinje, brojnim posjetiteljima predstavili smo kantatu Missa poetica Croatica.

Kantata je nastala na poticaj samoborskog pjesnika Jože Prudeusa, koji je napisao tekst sa željom da ga uglazbi naš mo. Josip degl´Ivellio. Missa poetica Croatica djelo je sastavljeno od devet stavaka. Skladano je za mješoviti pjevački zbor i orgulje, osim stavka Vjerujem – Credo, u kojem je glavna interpretacija povjerena duetu solista.

Ova "poetska hrvatska misa", kroz čiji nas tekst pjesnik podsjeća na bogatu kulturnu i duhovnu baštinu hrvatskog naroda, uz suvremene, koristi staroslavenske i latinske tekstove. Mo. degl'Ivellio je u svojoj glazbenoj interpretaciji koristio elemente gregorijanskog korala i staroslavenske crkvene glazbe i sve to ukomponirao u raskošnu harmonizaciju zborske i orguljaške dionice.

HPD Jeka, uz orguljašku pratnju Nikole Cerovečkog i soliste Lidiju Mezdić i Franju Bedeničića, vrlo je inspirativno i s velikom radošću otpjevalo ovu raskošnu i zahtjevnu kantatu. Sa željom da znalačkoj publici u Petrinji što vjernije predstave ovo glazbeno djelo, prije svakog stavka pročitali su i tekst. Bogata glazbena tradicija zborskog muziciranja u Petrinji rezultirala je i dugačkim pljeskom brojnih posjetitelja koncerta.

HPD Jeka zahvaljuje članovima HPD Slavulj na ukusnom i veselom druženju nakon koncerta.

L.M.

 

Konferencija za novinare u povodu otvaranja izložbe Zlatko Prica – Sve boje života

HPD Jeka u Petrinji održalo cjelovečernji koncert

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002