10.06.2013.

Održan 2. susret klapa u Svetoj Nedelji

Bila je to večer za pamćenje!

Održan 2. susret klapa u Svetoj Nedelji

Drugi susret klapa naziva Klape u Svetoj Nedelji, održan u subotu, 8. lipnja, u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu, oduševio je više od 500 posjetitelja koji su do posljednjeg mjesta ispunili atrij dvorca. Bila je to prava mediteranska rapsodija, koju su, uz domaćine - Klapu Barun, suorganizirali Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje. Pokrovitelji ove glazbene svečanosti bili su Grad Sveta Nedelja i Turistička zajednica Grade Svete Nedelje. Posjetitelje i izvođače pozdravili su gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin i Ivica Kapuđija, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Osam je klapa svojim izvedbama tradicionalnih i novokomponiranih klapskih pjesama izmamila oduševljenje Svetonedeljčana i njihovih gostiju. Nastupile su Ženska klapa Frajlice iz Zagreba, Muška klapa Škrlet iz Kutine, Mješovita klapa Prvi komin Snježanin iz Zagreba, Ženska klapa Kolapjanke iz Siska, Mješovita klapa Barun iz Svete Nedelje, Muška klapa Poj iz Samobora, Muška klapa Kolapjani iz Siska te Muška klapa Kampanel iz Zagreba. Nakon dvosatne vokalne glazbe, prekidane dugotrajnim pljeskom publike, klape i posjetitelji su nastavili druženje do kasno u noć uz prigodan domjenak i, naravno, "dalmatinsku pismu". Koncert su posjetile i četiri djevojke iz Kanade, koje u dvotjednom boravku u Hrvatskoj pišu znanstveni rad o hrvatskoj tradicijskoj glazbi i kulturi, a koje su upravo zbog koncerta došle iz Splita u Svetu Nedelju. Uz intervju s organizatorima i izvođačima, njihov je znanstveni rad, koji će uključivati i video zapis dijelova koncerta, brojnim podacima znanstveno upotpunio i pojasnio sukus hrvatske klapske baštine, koja je prošle godine postala dio UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine, maestro Bojan Pogrmilović, mag. art.

Susret Klape u Svetoj Nedelji tiho, ali primjetno, već po drugi puta ulazi u pore kulturnog života Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije. To je druga manifestacija iz ciklusa Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013., koja se ove godine po prvi puta održava u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu u Svetoj Nedelji, koji tako postaje istinska kulturna arena Zagrebačke županije.

S.S.

 
10.06.2013.

Predstavljen roman – prvijenac Ljubice Šego

Autobiografska iskustva i autocitati

Predstavljen roman – prvijenac Ljubice Šego

Roman prvijenac, rijetka književna vrsta koja se pojavljuje u krugu samoborskih književnika i pjesnika, pod imenom Žažara (večernje rumenilo - lijepo dijalektalno ime koje u standardu ne postoji!) prvo je prozno djelo poznate samoborske pjesnikinje iz Bregane Ljubice Šego. Djelo je pisano na svim postulatima suvremenog romana - sadržajnim zapletom prepoznavanja, problemom prevladavanja novovjeke samoće, pronalaženjem dugotraženog partnera, dramatičnim posljedicama ženskog odgoja koje su prisutne i u suvremenosti, kvalitetnim epistolarnim dijelom, sjajnom putopisnom prozom u koju smješta svoje glavne i sporedne junake, a da uz to s velikom pomnjom izriče odanost zavičaju. Uz djelomična autobiografska iskustva uvela je do sada neviđeno obilje sjajno uklopljenih citata vlastitih stihova, čime označava srž pojedinih poglavlja. Tu prevladavaju njeni dijalektalni uradci za koje je obilato nagrađivana, ali je još zanimljivije, i u čemu joj treba u ime hrvatskog jezika i književnosti zahvaliti, da je neštedimice obogatila svoju prozu mnoštvom dijalektalnih izraza da bi približila i oslikala čitatelju svoj hvarski i svoj sinjski areal iz kojeg potječe.

Još je jedna karakteristika ovog zanimljivog prvijenca - da je dobrano utkala u nj svoja iskustva s literaturom, stranom i domaćom, te s glazbom, klasičnom i šansonom. Međutim i uz zaista vrhunske stihove na čakavici, uz nezamišljivo obilje lirskih opisa i prizora, često veoma dirljivih, uz sjajne karakteristike morlačkih likova, ništa u romanu ne nadmašuje iskonsku dramatičnu priču u obliku pisma o stvarnom ili samo tako doživljenom nasilnom gubljenju djevičanstva, u cjelini napisanu sinjskom ikavicom, rijetku zbog neshvatljive iskrenosti, a zatim zbog detaljne analize likova i doživljaja.

Roman s još nekoliko dobro oblikovanih likova i zapleta upotpunjava autoričinu želju da uz sva izložena loša iskustva vjeruje ljudima, a čitava je ova pozamašna knjiga prvenstveno apoteoza dodira s prirodom u Hrvatskoj, koja današnjeg urbanog čovjeka usprkos nedaćama suvremenosti (pa i povijesti) pomaže danas održati na životu.

Zlata Bujan-Kovačević

 
10.06.2013.

Završni godišnji koncert polaznika Malog muzičkog ateljea

Pokazali napredak i razveselili roditelje

Završni godišnji koncert polaznika Malog muzičkog ateljea

12. je lipnja, u kino dvorani POU Samobor, koncertom svojih polaznika, samoborski Mali muzički atelje završio još jednu glazbenu obrazovnu cjelinu.

Voditeljica ateljea i mentorica mladih glazbenika, prof. Vesna Faullend Heferer, u uvodnom je slovu naznačila važnost javnih nastupa polaznika te istaknula nastojanja organizatora na sudjelovanju i drugih glazbeno-scenskih izraza.

Tako su im se ove godine pridružili i članovi amaterske kazališne družine Babe iz Slunja te ujedno i voditelji programa i gosti – Folklorni ansambl Mladost. Sve je bilo koordinirano i na sceni precizno postavljeno pod redateljskom palicom redateljice Marine Flanjak.

Pred prepunom su dvoranom najmlađi glazbenici zorno pokazali da su uspješno svladali prve sviračke korake, a oni stariji iskazali i znatan napredak te spremnost za daljnje sviračke iskorake, bilo u okviru Malog muzičkog ateljea, bilo u redovnim glazbenim školskim institucijama.

Nastupe svih polaznika pozorno su pratili i njihovi voditelji, spremni i asistirati mladim sviračima u slučaju potrebe: Josip Bošnjak, Andrea Gelemanović, Marina Flanjak, Tomislav Smolčić i Ana Župančić.

Pljesak roditelja bila je samo još jedna nagrada mladim glaznenicima, a svi zainteresirani za upis u Mali muzički atelje više o njegovom radu mogu saznati na www.malimuzickiatelje.com.

R.Š.

 

Održan 2. susret klapa u Svetoj Nedelji

Predstavljen roman – prvijenac Ljubice Šego

Završni godišnji koncert polaznika Malog muzičkog ateljea

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002