03.02.2013.

Održana 3. smotra klapa u Samoboru Tebe lepo ja pozdravlam

Klape kontra Fašnika grada

Održana 3. smotra klapa u Samoboru <i>Tebe lepo ja pozdravlam</i>

Treća smotra klapa prigodnog naziva Tebe lepo ja pozdravlam održana je u samoborskom kinu u subotu, 2. veljače. Sudionike smotre i posjetitelje, kojoj je u ime Grada nazočio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, uvodnom je istoimenom pjesmom pozdravila naša Klapa Poj, u čijoj se organizaciji i održavaju ove godišnje smotre. Ideja je potekla od Ljube Stipišića Delmate, pod čijim vodstvom je klapa djelovala sve do njegove bolesti i prerane smrti, nakon čega za umjetničkog voditelja i dirigenta dolazi Bojan Pogrmilović, Delmatin dugogodišnji prijatelj i vrstan poznavatelj njegova rada i opusa. Velik je to zalog za budućnost koji je Delmata ostavio Gradu Samoboru, obogativši tako samoborsku glazbenu kulturu za još jedan segment, a koji Klapa Poj brižljivo njeguje i čuva već petu godinu.

Na smotri se predstavilo jedanaest klapa, i to četiri ženske klape (Peružini - Pag, Karmel - Turanj, VA Gouriena - Desinec i Cesarice - Zagreb), šest muških klapa (Koprivnica – Koprivnica, Zrinski – Vrbovec, Poj – Samobor, Kolapjani – Sisak, Kaleta – Zadar, Grdelin – Zagreb), te jedna mješovita klapa – Barun iz Svete Nedelje. Posebnost ove klape iz susjedne Svete Nedelje je što su svi članovi klape iz iste obitelji, a čine ju čak osmero braće i sestra, pa su stoga i posebno pozdravljeni od publike.

Klape su izvele po dvije pjesme, od kojih su većinu činili pučki narodni napjevi, koje rijetko imamo priliku slušati. Upravo po tome se ova smotra i razlikuje od brojnih drugih koje se organiziraju diljem Hrvatske, jer bježi od komercijalizacije klapskog pjevanja i nastoji očuvati bogatu tradiciju ovog posebnog izričaja, koji se nalazi i na popisu UNESCO-ve kulturne nematerijalne baštine. O nastojanjima da se klapska pjesma očuva u svom izvornom, najljepšem obliku govori i podatak da brojne klape djeluju upravo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u što smo se mogli uvjeriti i na ovoj smotri. I naša samoborska klapa, koja je prema Delmatinoj želji iz Klape Samobor preimenovana u Klapu Poj, dokazala je svojim izvedbama da se i više nego ravnopravno može nositi s puno poznatijim i starijim klapama, zahvaljujući opet upravo Ljubi Stipišiću, čiji zapisi i obrade ovih pjesama odskaču od onoga što smo godinama navikli slušati.

Samobor je tako, marom svojih čuvara klapske pjesme, uronio u još jednu tradiciju.

Mirjana Konosić

Blažena kino dvorana

Nasušnu potrebu za prostorom u kojem bi se održavali glazbeni i ini kulturni programi u Samoboru više je zaista besmisleno naglašavati. Naime, da se bilo što događalo u kino dvorani te subote, a mogao je to biti neki film, koncert ili kazališna predstava, sve bi nadjačalo bubnjanje "glazbe" koja je dolazila iz fašničkog šatora iza kina. Kako je spomenuta dvorana jedini prostor u gradu s par stotina mjesta za posjetitelje (sportska dvorana jednostavno nije mjesto za neke sadržaje), valjda još samo treba pričekati da se nekome nešto, nedajbože, sruši na glavu, pa da Samobor, kao prelijepi barokni gradić prepun kulture i kulturne ponude, dobije dvoranu koju zaslužuju njegovi kulturni djelatnici i umjetnici.

"A capella" klapama je ova smotra radi toga sigurno prisjela. Hoće li organizatori razmisliti o drugom terminu održavanja ili tražiti drugi prostor, tek ćemo vidjeti. Jasno je jedno - kultura i Fašnik ne idu skupa.

 

Održana 3. smotra klapa u Samoboru Tebe lepo ja pozdravlam

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002