23.06.2013.

Koncert Samoborskih udaraljkaša i Mateja Meštrovića u povodu Svjetskog dana glazbe

Svjetski SUDAR na samoborskom placu

Koncert Samoborskih udaraljkaša i Mateja Meštrovića u povodu Svjetskog dana glazbe

Kad ne znate otkud bi počeli od viška dojmova, vjerojatno je najbolje krenuti ispočetka i s osnovnim informacijama. Dakle, Samoborski udaraljkaši – SUDAR i Matej Meštrović (pijanist i kompozitor) održali su u nedjelju, 23. lipnja, u povodu Svjetskog dana glazbe, koncert na glavnom gradskom trgu u Samoboru.

A sada dojmovi, jer o izvedbi i glazbenim dometima ovog koncerta nešto više mogu reći potkovaniji znalci ove umjetnosti. K tome, teško je pronaći nove hvalospjeve za njihove koncerte; manje-više sve je rečeno. Tu treba reći da su ovi glazbenici – Filip Merčep, Luka Pešutić, Josip Blašković i Nikolas Sinković, kojega je na ovom koncertu zamijenio Grega Hrovat, svi redom klasične glazbene naobrazbe, najprije stečene u našoj samoborskoj glazbenoj školi, osim njihovog umjetničkog voditelja Gorana Goršea – profesora u GŠ Ferdo Livadić, te vlasnici brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. O njihovim bogatim biografijama možete saznati više na www.sudar.com.hr.

Vraćam se opet na početak, koji treba podrobnije opisati. Na Trgu su nas dočekali kamion, dizalica, labudica i traktor Komunalca nakrcani udaraljkama, klavijaturama i još bubnjevima sa strane – sve na cesti. Dečki su se (s pravom) k'o supermeni, predvođeni mažoretkinjama, dovezli u malom "papamobilu", popeli se na sva ta vozila i počeli svirati. Tako je Svjetski dan glazbe svjetski stigao u Samobor.

Trg prepun ljudi, počašćenih od strane glazbenika kremšnitama i prigodnim šuškalicama kojima su i sami mogli "svirati", njihao se i pljeskao u ritmovima svima poznatih filmskih i ostalih glazbenih klasika, ali i autorskih djela Mateja Meštrovića, znanih po specifičnim nazivima - Sarma, sarma, Paprikash, Barbecue... Svirala se i slavila glazba, ali i umijeće i znanje...

Krasan je taj osjećaj da Samobor ima mlade, inovativne znalce koji hoće (a vidimo i da mogu) napraviti u svom gradu i od svoga grada centar kulture kakav i zaslužuje biti.

Gradske vlasti (5+ za Grad i Komunalac) pak molimo da svaki put radi SUDAR-a zatvore promet na placu.

M.K.

 

Koncert Samoborskih udaraljkaša i Mateja Meštrovića u povodu Svjetskog dana glazbe

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002