01.10.2013.

Samoborska glazbena jesen - 10. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Vrhunske izvedbe za početak

Samoborska glazbena jesen - 10. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Prvom večeri Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u ponedjeljak, 30. rujna, nastavljena je Samoborska glazbena jesen. Nastupili su Duo Marta Bratković (violina) i Virna Kljaković (klavir), potom Ivan Mučić (trombon), zatim Duo Furioso: Nikolina Furić (harmonika) i Mirko Jevtović (harmonika) te Špela Mastnak (udaraljke).

Pred publikom u Galeriji Prica prvo su se predstavile Marta Bratković i Virna Kljaković Trećom sonatom za klavir i violinu u d-molu, op. 108 Johannesa Brahmsa. Uslijedila je skladba Frates estonskog skladatelja Arve Pärta, a za obavezni domaći dio programa izabrale su Detonijevu 22 per 2 in 2. Ovaj zagrebačko-splistki duo svoju je suradnju počeo prije 3 godine u sklopu kolegija Komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pod mentorstvom prof. Pavla Zajceva.

Trombonist Ivan Mučić za svoj je izlazak pred publiku i žiri Natjecanja Ferdo Livadić izabrao Malu suitu za trombon i klavir Sergea Bauda, potom Concertino za trombon i gudače Larsa-Erika Larssona, zatim Crespovu Improvizaciju br. 1 za trombon solo te u izboru domaćih skladatelja Sonatu za trombon i glasovir Stjepana Šuleka. Mladi čakovečki trombonist Ivan Mučić upisao je studij u razredu prof. Marija Šinceka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te u razredu prof. Dušana Kranjca na Glazbenoj akademiji u Ljubljani kao student na zamjeni. U Samoboru je nastupio uz klavirsku pratnju Linde Mravunac-Fabijanić.

Harkomikaši Dua Furioso, Nikolina Furić i Mirko Jevtović, svoj su nastup započeli skladbom A Wish Fulfilled Primoža Ramovša, uslijedila je Ciaccona u f-molu Johanna Pachelbela, potom izbor iz skladbe Searching for...? Dominika Steklasea te praizvedba Molitve Damira Bužlete, a za kraj Romance Francka Angelisa u aranžmanu Saše Bastalca te Rondo-capriccioso Vladislava Zolotaryova. Požeško-kragujevački Duo Furioso djeluje u okviru Glazbene akademije u Ljubljani od 2009. godine, prvi mentor bila je doc. Marina Horak, a mentor dua je prof. Borut Zagoranski.

Za kraj prve večeri Natjecanja Ferdo Livadić predstavila se udaraljkašica Špela Mastnek. Svoj program otvorila je skladbom Memory of the woods za marimbu japanske skladateljice Akemi Naito. Uslijedila je Ginger Blues Ivana Josipa Skendera, napisana upravo za samoborski nastup mlade glazbenice. Nakon toga izvedena je Rebonds b za udaraljke Iannisa Xenakisa te White Knuckle Stroll za marimbu Caseyja Cangelosija. Za kraj je ostavljena skladba Hard-boiled capitalism and the Day Mr. Friedman noticed Google is a Verb za solo vibrafon Bena Wahlunda. Špela Mastnek je udaraljkašica rodom iz Celja koja je prošle godine diplomirala udaraljke u razredu prof. Ivane Bilić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je studentica prve godine dipomskog studija na Mozarteumu u Salzburgu, u razredu prof. Petera Sadla.

Program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u utorak, 1. listopada drugom večeri 10. Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić. Nastupit će Anamarija Milić (violina), Mija Ćojbašić (harmonika), Lana Adamović (violina) i Ankica Šoša (violina) te Aljoša Jurinić (klavir). Početak je u 17 sati u Galeriji Prica. Prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević, Zlatko Madžar, Ivana Kocelj, Krešimir Seletković i Branimir Pofuk odlučit će čiji recital je zaslužio Nagradu Ferdo Livadić, a čija izvedba domaćeg autora zaslužuje Nagradu Grada Samobora, što će biti objavljeno na svečanosti 8. listopada u franjevačkoj crkvi u Samoboru u 20 sati.

T.I.

FOTO: Udaraljkašica Špela Mastnek

 

Samoborska glazbena jesen - 10. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002