27.11.2013.

Srednjoškolci Glazbene škole Ferdo Livadić na Danima otvorenih vrata HAZU

Zabavno i poučno

Srednjoškolci Glazbene škole Ferdo Livadić na Danima otvorenih vrata HAZU

Srednjoškolci Glazbene škole Ferdo Livadić 20. studenoga su svoje školske klupe i redovnu nastavu povijesti glazbe, kao i teorijskih predmeta zamijenili izletom u Zagreb i obilaskom institucija koje se bave istraživanjem, čuvanjem, posuđivanjem i javnom prezentacijom hrvatske materijalne i nematerijalne glazbene baštine. S voditeljicama, profesoricama mr.sc. Tatjanom Gaćeša i Marijom Savić obišli su najprije Dane otvorenih vrata HAZU - Odsjek za povijest hrvatske glazbe, smješten na Gornjem gradu u Opatičkoj 18.

Odsjek za povijest hrvatske glazbe osnovan je 1980. kao Zavod za muzikološka istraživanja sa zadatkom da sustavno istražuje sve aspekte hrvatske glazbene kulture u europskom kontekstu. U Odsjeku je bogata knjižnica na raspolaganju stručnoj muzikološkoj zajednici, ali i široj kulturno-znanstvenoj javnosti. Knjižnica sadrži muzikološku literaturu širokih tematskih područja (glazbeno-povijesnu, estetičku, sociološku i drugu građu) - knjige, notna izdanja, časopise, referentnu literaturu.

Učenicima i voditeljicama iz GŠ Ferdo Livadić stručne prezentacije održale su dr.sc. Vjera Katalinić, upraviteljica, Lucija Konfic, asistentica i voditeljica knjižnice, te Vilena Vrbanić, pripravnica na stručnom usavršavanju. Prisutnima su bili prezentirani posteri o europskom projektu Music migrations in the early modern age, vrstama glazbene građe kroz stilska razdoblja, rijetka izdanja muzikalija, rukopisi, referentna glazbena literatura, a posjet je zaokružen u Preporodnoj dvorani u istoj zgradi gledanjem i slušanjem prošlogodišnjeg koncerta Studentskog barokog ansambla uz kraće predavanje dr. Vjere Katalinić o ovom studentskom projektu, kao i glazbenostilskim obilježjima odslušanih skladbi.

Izlet, tj. izvanškolska nastava je zaključena posjetom Glazbenom odjelu Gradske knjižnice, kao i aktualnim multimedijalnim i umjetničkim izložbama u Etnografskom muzeju.

Tekst i fotografija: Tatjana Gaćeša

Učenik Glazbene škole Ferdo Livadić osvojio nagradu u Italiji

Ivi Tikvici treće mjesto

U gradu Noci pokraj Barija u Italiji od 17. do 20. listopada 2013. održano je Međunarodno natjecanje klarinetista Saverio Mercadante. Natjecanje je organizirano u četiri kategorije, a u kategoriji do 18 godina starosti nastupio je i učenik Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru Ivo Tikvica te osvojio treću nagradu. Ivo je učenik profesorice Vesne Radinčić od početka svoga školovanja.

Program njegove kategorije bio je sastavljen od obvezne skladbe, Donizettijeva Concertina za klarinet i orkestar, te slobodno izabrane skladbe za solo klarinet. Odabrana skladba bila je Capriccio (španjolske skice), ruskoga klarinetista i skladatelja Ivana Olenčika.

Ocjenjivački sud je radio u sastavu: predsjednica Julia Heinen (SAD), Doru Albu (Rumunjska), Antonio Fraioli (Italija), Rui Martinis (Portugal) te Antonio Tinelli (Italija).

U kategoriji u kojoj je Ivo Tikvica nastupio dodijeljene su prva i treća nagrada, a druga nije dodijeljena.

Kao dobitnik treće nagrade Ivo je nastupio na svečanom završnom koncertu natjecanja.

Đuro Tikvica

 

Srednjoškolci Glazbene škole Ferdo Livadić na Danima otvorenih vrata HAZU

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002