17.04.2013.

Skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Usvojen program rada za 2013. godinu

Skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

U samoborskoj gradskoj vijećnici oržana je 11. travnja Skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica. Skupština je počela svečanim činom potpisivanja Pristupnice Zakladi općine Tar-Vabriga iz Istre, mjesta u kojem je maestro Prica izgradio svoju kuću i u prekrasnom krajoliku stvarao svoj poznati Tarski ciklus.

Zaklada koju su 2006. godine, prema želji Zlatka Price, osnovali gradovi Samobor i mađarski Pečuh te Jasmina Jugo Prica, supruga pokojnog akademika, dobila je tako još jednog vrijednog člana. Zaklada je osnovana s ciljem čuvanja i promicanja djela akademika Zlatka Price i njegove pokojne kćeri, umjetničke fotografkinje Vesne Prica, kroz permanentno izlaganje njihovih opusa te afirmaciju mladih likovnih umjetnika kroz održavanje likovnih kolonija.

Skupština je donijela program rada za 2013. godinu, iz kojeg ističemo izložbu opusa Zlatka Price do 1970. godine, koju u svibnju i lipnju postavljaju Galerija Prica, Samoborski muzej i Zaklada u povodu 10 godina rada Galerije Prica, 10. obljetnice maestrove smrti, s nizom popratnih programa, a u čast ulaska Republike Hrvatske u EU. Ova izložba bit će tijekom godine izlagana i u drugim gradovima Hrvatske i Mađarske.

U Taru će za učenike osnovnih škola Samobora, Pečuha i Tara u lipnju biti održana likovna kolonija s programima "male škole xilografije" i umjetničke fotografije, pod vodstvom Milana Generalića i Nevenke Miklenić. Kolonija će završiti izložbom radova sudionika kolonije i svečanim postavljanjem spomen ploče na maestrovu kuću u Taru.

U Taru će za mlade, kao i već afirmirane hrvatske i mađarske likovne umjetnike biti održana ljetna, 7. po redu Likovna kolonija.

Skupštinari su zahvalili na radu i angažmanu prvom upravitelju Zaklade Anti Soriću, a za novu upraviteljicu Zaklade imenovana je njena dugogodišnja članica Marica Jelenić.

Obnovljen je i sastav Stručnog umjetničkog vijeća Zaklade, koje će u lipnju i listopadu definirati programe Zaklade za 2014. godinu. Ulaskom Republike Hrvatske u EU, uz dosadašnju dobru suradnju s Mađarskom, Zakladi se u narednom periodu otvaraju veće mogućnosti suradnje i predstavljanja opusa akademika Price u ostalim zemljama EU, osobito u Njemačkoj i Italiji, čije galerije posjeduju dio Pricinih djela. U ovim aktivnostima potporu Zakladi pružaju naša ministarstva te Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj kao krovna institucija Hrvata u Mađarskoj.

Upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Marica Jelenić

 
17.04.2013.

Galerija Prica poziva na izlaganje u 2014. godini

Dođite, stari i mladi, stari i novi!

Galerija Prica poziva na izlaganje u 2014. godini

Prijavljivati se mogu djela u svim likovnim tehnikama i medijima (slikarstvo, kiparstvo, grafika, fotografija, instalacija, video, performance, ambijent, prostorne intervencije, novi mediji, happening...)

Prijava za natječaj treba sadržavati:

- ime, prezime, adresu, kontakt telefon i e-mail

- životopis (popis samostalnih i skupnih izložaba)

- idejni opis projekta/rada (tekst što i zašto želite izlagati)

- tehnički opis rada (dimenzije, medij, potrebna tehnika)

- popratni materijal, ako je potrebno (fotografije, digitalna dokumentacija, audio, video).

Prijave se mogu poslati na e-mail galerija@pousamobor.hr, poštom na adresu: Pučko otvoreno učilište, Galerija Prica

Trg Matice hrvatske 3, 10430 Samobor ili osobno u radno vrijeme Galerije Prica (utorak - četvrtak 9-15 h, petak 13-19, subota - nedjelja 10-13).

Prijave se primaju do 23. lipnja 2013. godine.

Za sve dodatne informacije moguće se obratiti voditeljici galerije Nikolini Mahović telefonom na 01/3336-214 ili e-mailom na adresu galerija@pousamobor.hr.

N.M.

 
17.04.2013.

Press konferencija uoči Noći knjige, Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskog prava

Samoborci vole knjige

Press konferencija uoči Noći knjige, Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskog prava

Obilježavanje Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskog prava i ove će godine biti objedinjeno kroz Noć knjige, manifestaciju koju drugu godinu zaredom organizira Gradska knjižnica Samobor s ciljem afirmiranja i promocije knjige i ljubavi prema čitanju općenito. Tako će svi zaljubljenici u knjige, stari i mladi, i na Dječjem odjelu GSK, kao i na Odjelu za odrasle, 23. travnja od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći, moći sudjelovati u raznim događanjima – od javnih čitanja i potpisivanja knjiga, čitanja lektire, druženja s autorima, u radionicama i parlaonicama, sve s ciljem da knjiga, u svojem tradicionalnom, ali i u modernom obliku, zaokupi širu javnost.

Detaljan program na konferenciji za medije predstavile su, uz ravnateljicu Gradske knjižnice Samobor Mirjanu Dimnjaković, Blaženka Mavrić Vadlja (Dječji odjel GSK) i Draženka Robotić (Odjel za odrasle GSK). Pozitivna iskustva s prošlogodišnje Noći knjige potaknula su organizatore da ove godine pripreme još bolji i širi program pa tako sve ljubitelje knjiga u noći 23. travnja očekuju i razna iznenađenja.

Jer, Samoborci znaju da ih "u knjižnici gledaju knjige sa svih strana, bez ikakvih mana" (M. Biškup).

M.K.

 

Skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Galerija Prica poziva na izlaganje u 2014. godini

Press konferencija uoči Noći knjige, Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskog prava

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002