16.04.2013.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Franje Bahovca

Umalo zaboravljeni majstor - amater

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Franje Bahovca

U Foto galeriji Lang otvorena je 14. travnja izložba fotografija Franje Bahovca iz kolekcije Josipa Horvata, kojem pripada zasluga za nalaz i spas (gotovo u posljednji čas) ovih vrijednih svjedočanstava o izuzetnom samoborskom fotografu – amateru.

Prema svemu što je sačuvano, Franjo Bahovec bio je zaista pasionirani fotograf, fasciniran tim, tada još novim, medijem. Njegove fotografije, točnije stakleni stereodijapozitivi (treba naglasiti da sve ovdje izložene fotografije zapravo su stereofotografije, dakle moguće ih je gledati i vidjeti uz pomoć stereoskopa, 3D efekt je doista fascinantan) jasno govore o osobi novog vizualnog senzibiliteta koji ne pripada više 19. stoljeću, već novom vremenu 20. stoljeća.

Uočljiva je Bahovčeva vještina da u pravi čas, s tadašnjom tehnologijom koja se ubrzano razvijala u prva dva desetljeća 20. st., uhvati kako atmosferu prostora tako i trenutak vremena. Gotovo na svakoj slici Bahovec sebe dokazuje kao osobu svog vremena, ne samo po građanskom habitusu, već i po kulturi zapažanja. Razumljivo je da sa svog prekooceanskog putovanja donese u Samobor snimak Nijagarinih slapova, ali iz New Yorka Bahovac ne donosi tada već dijelom izgrađene vertikale velegrada, već jednostavne ulične prizore. Slično Bahovec postupa u Pragu, Trstu, Grazu, Beču i drugdje, ali i u Zagrebu i Samoboru.

Franjo Bahovec

Franjo Bahovec (Samobor, 1851.-1924.) bio je ugledan građanin Samobora i očigledno veliki ljubitelj novog medija, čije fotografije svjedoče svojedobno o ključnoj ulozi amatera u razumijevanju i primjeni fotografije. Ne radi se samo o upotrebi stereofotografije kao tada, početkom 20. st., novoj tehnologiji medija fotografije, već i o posve novoj, svježoj vizualnoj kulturi. Njegove fotografije, kako iz Samobora, tako i iz svijeta kojim je putovao, te fotografije koje je snimio u intimi privatnosti, obogaćuju hrvatsku fotografsku baštinu vrijednim prilogom. Dio fotografskog opusa Franje Bahovca predstavila je i Foto galerija Lang 2007. godine u okviru velike izložbe na temu akta u hrvatskoj fotografiji, zatim na 45. Zagrebačkom salonu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu u svibnju 2010., u Muzeju dekorativnih umjetnosti u Parizu u jesen 2012. te u Ljubljani tokom siječnja i veljače 2013. godine.

 
16.04.2013.

2. Samoborsko protuletje ugostilo brojne zborove iz regije

Najbolji Slovenci: Mešani mladinski pevski zbor

2. Samoborsko protuletje ugostilo brojne zborove iz regije

U subotu, 13. travnja, Samobor je pohodilo dvjestotinjak vrsnih pjevača, članica i članova 6 zborova iz Zagreba, Bedekovčine, Selnice, Delnica, Petrinje i slovenskog Trbovlja. Pjevači svih dobnih skupina sa svojim dirigentima odazvali su se pozivu 2. Samoborskog zborskog protuletja na Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava.

Pod pokroviteljstvom Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva Jeka te pod umjetničkim vodstvom mo. Josipa degl´Ivellia, pjevačke snage odmjerili su sljedeći

zborovi i vokalni ansambli: Mješoviti pjevački zbor Lira, Zagreb (dirigent: Robert Homen), Ženski zbor KUD-a Bedekovčina, Bedekovčina (dirigentica: Anica Kopjar), Mešani mladinski pevski zbor gimnazije in ekonomske srednje šole, Trbovlje, Slovenija (dirigent: Blaž Rojko), Ženski vokalni ansambl Petrus, Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj, Petrinja (voditeljica: Jasmina Augustić), Ženska vokalna skupina župnog zbora Sveti Marko, Selnica (voditeljica: Ivana Tkalec), Vokalni ansmbl Aurora, Delnice (dirigentica: Goranka Tuhtan).

Svaki zbor predstavio se petnaestminutnim programom unutar kojeg su izveli i zadanu skladbu za mješoviti zbor - Franjo Serafin Vilhar: Veličaj, ili - Zlatko Kamenjarin: Zdravo Marijo, za vokalne ansamble.

Prosudbena komisija u sastavu: mr.art. Josip Jerković (Zagreb) – predsjednik, dr. Franc Križnar (Slovenija) – član i mo. Marija Ramljak (Zagreb) – član, poslušala je ukupno 26 skladbi i zlatnu plaketu dodijelila Mešanom mladinskom pevskom zboru gimnazije in ekonomske šole, srebrnu plaketu Mješovitom pjevačkom zboru Lira, a brončanu plaketu Ženskoj vokalnoj skupini župnog zbora Sveti Marko.

Nagrađeni izvođači dobili su plakete koje je u staklu izradila zagrebačka umjetnica Dunja Cossetto, a svi izvođači zahvalnice koje je osmislio naš stalni suradnik, grafički dizajner Danijel Iveta.

Uz natječaj za zborove, objavljen je i natječaj za najbolje skladbe na zadane tekstove samoborskih pjesnikinja i pjesnika. Na natječaj je u propisanom roku pristiglo 7 skladbi, a nakon roka još 5. Predsjednik prosudbene komisije za vrednovanje novih skladbi Zlatko Kamenjarin objavio je kako ni ove godine nije dodijeljena I. nagrada, već je dodijeljena II. nagrada skladatelju Branimiru Reziću iz Drniša za skladbu Gospodine, čas je, na tekst Tamare Mužanić.

Dodjeljene su i dvije III. nagrade: skladatelju Blažu Rojku iz Trbovlja za skladbu Napitnica, na narodni tekst i melodiju iz samoborskoga kraja po zapisu Milana Langa te skladatelju Bojanu Glavini iz Sečovlja za skladbu Protuletna, na tekst Stjepana Hrčića.

Sve tri nagrađene skladbe postaju izborna druga zadana skladba za natjecanje, tj. za 3. Samoborsko zborsko protuletje 2015.

Na kraju raspjevanog druženja svi su izvođači zajedno otpjevali dvije skladbe: Franja Serafina Vilhara Pozdrav Samoboru i narodnu iz Samobora u obradi Josipa degl´Ivellia Tebe lepo ja pozdravlam.

Lidija Mezdić

 

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Franje Bahovca

2. Samoborsko protuletje ugostilo brojne zborove iz regije

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002