04.10.2013.

Učenici OŠ Bogumila Tonija sudjelovali su na Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru

Osvojili simpatije publike

Učenici OŠ Bogumila Tonija sudjelovali su na Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru

U nedjelju, 29. rujna, u sklopu 44. Dana kajkavske riječi održan je u Zlataru 42. Festival dječje kajkavske popevke.

Ove je godine naša škola nastupila po treći puta, možemo reći i tradicionalno, na Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru.

Predstavnici Bogumilca bili su Maja Lucija Lisek iz 7.b i Lovro Rimac iz 7.f, sa svojom učiteljicom glazbene kulture i voditeljicom skladateljske grupe, Mirtom Stublić.

Uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, Maja i Lovro prekrasno su otpjevali dvoglasnu pjesmu Ljubaf i osvojili simpatije publike.

Pjesmu su uglazbili učenici naše škole na tekst Lorene Vukić, a aranžman potpisuje Ranko Purić.

Od srca čestitamo našim pjevačima!

Ivana Golić

 
04.10.2013.

Samoborska glazbena jesen - 2. Međunarodno natjecanje skladatelja New Note Croatia 2013

Davidu Veberu i Eleni Samarini uručene nagrade

Samoborska glazbena jesen - 2. Međunarodno natjecanje skladatelja New Note Croatia 2013

Festival Samoborska glazbena jesen prošle je godine napravio iskorak odlučivši pozornost usmjeriti i prema skladateljima te je organizirao Međunarodno natjecanje skladatelja New Note Croatia. Ove je godine priređeno drugo izdanje tog natjecanja. Prva nagrada nije dodijeljena, druga je pripala Davidu Veberu iz Slovenije za skladbu Opus palladianum, a treća Eleni Samarini iz Rusije za skladbu Out of the depths I cry to you... (Psalam 130). Odlučio je to stručni ocjenjivački sud, koji je radio u sastavu Davorin Kempf (predsjednik), Lojze Lebič, Alun Francis, Sreten Krstić i Srećko Bradić.

Svečanost uručenja nagrada održana je 4. listopada, kada je proslavljeni Gudački sekstet Münchenske filharmonije (Sreten Krstić, Odette Couch, Wolfgang Berg, Anja Kreynacke, Stephan Haack i Thomas Ruge) praizveo drugonagrađenu i trećenagrađenu skladbu. U ime pokrovitelja Zagrebačke županije nagrade je uručio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vjeran Štublin, predavši Davidu Veberu ček u iznosu 1.000 eura, a Eleni Samarini u iznosu 500 eura.

Nagrađenima su čestitali umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić i predsjednik ocjenjivačkog suda Davorin Kempf, koji je pročitao i obrazloženje odluke, pri tome istaknuvši kako se Veberov Opus Palladianum pokazuje kao zanimljivi rezultat zamisli da se likovna tehnika gradnje mozaika transponira u strukturu glazbenog oblika.

Uspostavljajući paralelu između nepravilnih kamenčića mozaika i fragmenata motivičke glazbene građe Veber je pokazao znatnu vještinu u oblikovanju formalno-kompozicijske cjeline svoje skladbe. Out of the depths I cry to you... (Psalam 130) Elene Samarine, ne samo melodijskom inspiracijom, nego i spiritualnošću izričaja, upućuje na vezu sa svojim biblijskim predloškom. Težište djela počiva na središnjem, bogato polifono razrađenom odsjeku, koji potcrtava njegovu arhetipsku izražajnost, istaknuo je Kempf u obrazloženju ocjenjivačkog suda.

U nastavku svečanosti Gudački sekstet Münchenske filharmonije oduševio je izvedbom Gudačkog seksteta u g-molu, op. 178 Joachima Raffa te Gudačkog seksteta br. 1 u B-duru, op. 18 Johannesa Brahmsa.

U subotu, 5. listopada, Gudački sekstet Münchenske filharmonije predstavit će se i cjelovečernjim koncertom s djelima Mozarta, Dvořáka, Haydna i Mendelssohna. Ovogodišnja 38. Samoborska glazbena jesen održava se do 12. listopada, a sve informacije dostupne su na www.samobor-festival.com.

T.I.

 
04.10.2013.

Samoborska glazbena jesen - Kvintet Gallardo, Süssmuth, Roth, Cvetkov i Očić ponovno svirao Brahmsa i Schumanna

Zadobili naklonost publike

Samoborska glazbena jesen - Kvintet Gallardo, Süssmuth, Roth, Cvetkov i Očić ponovno svirao Brahmsa i Schumanna

Nakon što su u srijedu, 2. listopada, Jose Gallardo (klavir), Linus Roth (violina), Rumen Cvetkov (viola), Jelena Očić (violončelo) i Gernot Süssmuth (violina) odluči publici Samoborske glazbene jeseni svirati Schumannov Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo u Es-duru, op. 47 i Brahmsov Klavirski kvintet u f-molu, op. 34, druge večeri ponovno su posegnuli za djelima ova dva njemačka skladatelja. Tako je na svom drugom koncertu, 3. listopada, ovaj argentinsko-njemačko-bugarsko-hrvatski kvintet u crkvi svete Anastazije u Samoboru izveo Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo br. 3 u C-molu, op. 60 Johannesa Brahmsa (Gallardo, Süssmuth, Cvetkov, Očić) te Klavirski kvintet u Es-duru, op. 44 Roberta Schumanna. Već samim izborom, a posebno izvedbom, kvintet je dobio naklonost publike koja ih je na kraju zasluženo nagradila dugotrajnim pljeskom.

Brahms je Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo br. 3 u c-molu započeo pisati oko 1855., a konačni oblik djelo je dobilo tek za dvadesetak godina i označava se kao jedna od njegovih najpotresnijih skladbi. Schumann je Klavirski kvintet u Es-duru, op. 44 napisao 1842. godine, a uparivši klavir s gudačkim kvartetom postavio je temelje za novi, romantički klavirski kvintet na koji će se ugledati skladatelji poslije njega.

Nastavak 38. Samoborske glazbene jeseni proteći će u znaku svečanosti dodjele priznanja nagrađenim skladateljima na natjecanju New Note. U petak, 4. listopada, nakon dodjele nagrada, proslavljeni Gudački sekstet Münchenske filharmonije (Sreten Krstić, Odette Couch, Wolfgang Berg, Anja Kreynacke, Stephan Haack, Thomas Ruge), uz dirigenta Ivana Josipa Skendera, praizvest će drugonagrađenu i trećenagrađenu skladbu s 2. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note Croatia 2013. Riječ je o skladbama Davida Vebera (2. nagrada) i Elene Samarina (3. nagrada), budući da žiri nije dodijelio prvu nagradu. U nastavku programa Gudački sekstet Münchenske filharmonije svirat će djela Brahmsa i Raffa. Koncert počinje u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru.

T.I.

 

Učenici OŠ Bogumila Tonija sudjelovali su na Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru

Samoborska glazbena jesen - 2. Međunarodno natjecanje skladatelja New Note Croatia 2013

Samoborska glazbena jesen - Kvintet Gallardo, Süssmuth, Roth, Cvetkov i Očić ponovno svirao Brahmsa i Schumanna

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002