09.05.2013.

Značajan doprinos Zagrebačke županije samoborskim projektima u kulturi

Skoro pola milijuna kuna podrške

Značajan doprinos Zagrebačke županije samoborskim projektima u kulturi

Programom javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije za 2013. godinu dodijeljeno je gotovo pola milijuna kuna za programe Samoborskog muzeja, Pučkog otvorenog učilišta Samobor i Gradske knjižnice Samobor.

Ovim programom sufinanciraju se programi u bibliotečnoj, izdavačkoj, muzejsko-galerijskoj djelatnosti, djelatnostima zaštite kulturne i prirodne baštine, amaterizma u kulturi te programi pučkih otvorenih učilišta i centara za kulturu.

Iznosom od 100.000 kuna sufinancira se program 38. Samoborska glazbena jesen u organizaciji POU Samobor, dok će se program Obnova fonda, Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Samobor, sufinancirati iznosom od 38.000 kuna.

Program Samoborsko staklarstvo Samoborskog muzeja županija će sufinancirati iznosom od 25.000 kuna, a Samoborske premijere, program POU Samobor, podržat će se iznosom od 20.000 kuna.

Bit će sufinancirani i brojni drugi programi u kulturi, kao što su izložbe, radionice, ciklusi koncerata, natjecanja glazbenih umjetnika i slično.

S.S.

 
09.05.2013.

Uoči nastupa Amaterskog kazališta POU Samobor na 53. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

Prizori iz stvarnog života na domaćoj pozornici

Uoči nastupa Amaterskog kazališta POU Samobor na 53. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

Na 16. smotri amaterskih kazališta Zagrebačke županije, održanoj sredinom travnja u Sv. Ivanu Zelini, predstava Prizori iz stvarnog života Amaterskog kazališta POU Samobor pokupila je brojna priznanja i pohvale. Žiri u sastavu glumaca Ljubomira Kerekeša, Vida Baloga i redateljice Nine Kleflin proglasio je upravo ovu predstavu najinovativnijom predstavom smotre, a članici kazališta Jasmini Marić dodijelio je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu. Prema njihovim riječima, samoborska je glumačka ekipa pokazala izuzetnu složnost i koncentraciju na sceni u "zaokruženoj poetskoj sličici" koju je režirao jedan od vodećih hrvatskih režisera današnjice Robert Raponja.

Od 96 izvedenih predstava na amaterskim kazališnim smotrama diljem Hrvatske za 53. FHKA (Festival hrvatskih kazališnih amatera) selekcijska komisija odabrala je 19 najboljih, a među njima i samoborske Prizore iz stvarnog života, koji će predstavljati Zagrebačku županiju. Ovogodišnji Festival održat će se u Slavonskom Brodu od 17. do 19. svibnja i u Starom Gradu na Hvaru od 24. do 26. svibnja, gdje će u subotu, 25. svibnja, nastupiti Amatersko kazalište POU Samobor sa svojom predstavom.

Uoči samog odlaska na Hvar naši su glumci poželjeli odigrati Prizore iz stvarnog života još jednom za domaću publiku na daskama svog samoborskog kina. Predstavu ćete moći pogledati u subotu, 11. svibnja, u 20,30 sati, a ulaz je slobodan. Uz malu zakusku i druženje nakon predstave dobrodošao je i svaki vaš dobrovoljan prilog.

Amatersko kazalište POU Samobor krenulo je s radom u jesen 2002. na inicijativu Miroslava Burića, čiju zamisao i san o samoborskom kazalištu članovi kazališta nastoje održati i ostvariti. Iza njih su brojne predstave igrane na smotrama i festivalima diljem Hrvatske, a za neke od njih su višestruko nagrađivani. Najnovija predstava s kojom će nastupiti na 53. FHKA-u nastala je u povodu desete obljetnice djelovanja kazališta. Koncipirana je kao scenska igra, temeljena na četiri kratka teksta, inspirirana tekstovima portugalskog umjetnika Teixiere Moite, a režiju je preuzeo Robert Raponja.

Predstava progovara o društvenim problemima današnjice, pitanjima međuljudskih odnosa, nasilja, mehanizaciji ljudskog života koji gubi svoj smisao. Riječ je i o svakodnevici na koju smo navikli, o stvarima koje smo naučili rutinski obavljati, a utopljeni u vlastitoj rutini zaboravljamo na sve ono što nam je nekada značilo. To je svojevrsna rašomonijada koja bi trebala odgovoriti na teško pitanje: što je sretan život i što zapravo živimo?

Maja Ivčić

 

Značajan doprinos Zagrebačke županije samoborskim projektima u kulturi

Uoči nastupa Amaterskog kazališta POU Samobor na 53. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002