30.04.2013.

Lijepo plesno iznenađenje na autobusnom kolodvoru

Ugodno iznenadile putnike i osoblje

Lijepo plesno iznenađenje na autobusnom kolodvoru

Plesna grupa Burka 29. je travnja, u predvečernjim satima, u prostoru čekaonice samoborskog autobusnog kolodvora kratkom plesnom izvedbom završila ovogodišnje obilježavanje Dana plesa.

Članovi Burke iznenadili su publiku urbanom modernom plesnom intervencijom pod nazivom "Brza/iznenadna plesna akcija" (što se inače u svijetu zove Flash Mob, a obično se održava u prometnim gradskim prostorima kao što su aerodromi, autobusni ili željeznički kolodvori).

Iznenađenje je, naravno, bilo ugodno, a u Burki spremaju i nova i još atraktivnija plesna iznenađenja.

S.S.

 
30.04.2013.

U prepunom Lisinskom ovacije samoborskim udaraljkašima

Od filmske glazbe do Sarme i Paprikaša

U prepunom Lisinskom ovacije samoborskim udaraljkašima

U nedjeljno predvečerje 21. travnja ni prijeteće nevrijeme nije omelo vedro raspoloženje mnogobrojne publike svih generacija, koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunila Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, iščekujući veliki udaraljkaški spektakl.

Pozornica prepuna raznovrsnih udaraljki i veliko filmsko platno već na samom početku obećavala je nešto posebno. Za ovaj veličanstven i spektakularan glazbeni događaj pobrinuli su se samoborski udaraljkaški virtuozi okupljeni u ansambl SUDAR: Filip Merčep, Josip Blašković, Nicoklas Sinković, Luka Pešutić i Goran Gorše, umjetnički voditelj, te gosti: Matej Meštrović, skladatelj i pijanist, te fantastični Simply Brass kvintet.

Atmosfera se zagrijala od samog početka dinamičnim i duhovitim izborom programa. U prvom dijelu, uz vrlo topao prijem publike i uzajamni prijenos dobrih vibracija, izvedena je glazba iz mnogobrojnih filmskih hitova: 007-James Bond, Indiana Jones, Nemoguća misija, Kum, Rocky..., posebno aranžirana za udaraljkaški ansambl SUDAR (aranžeri: Josip Cvitanović, Krunoslav Benko, Darko Sedak Benčić i Matej Meštrović).

Glazbena izvedba bila je popraćena video projekcijom inserata iz odabranih filmova na velikom filmskom platnu, što je dodatno razveselilo publiku. Svi umjetnici redom, predvođeni Matejom Meštrovićem, pokazali su iznimno sviračko umijeće, naizmjence u brojnim solističkim dionicama na klaviru, vibrafonu, marimbi, ksilofonu i ostalim udaraljkama, a kao cjelina djelovali su kompaktno, uvježbano i samouvjereno. Ispreplitale su se poznate glazbene teme nenametljivo s nježnim neprimjetnim prijelazima: Larina pjesma, Love Story, Grlom u jagode, do neponovljive glazbe iz James Bonda 007, te atraktivnog i razarajućeg Policajca s Beverly Hillsa i Rockya.

Uz filmsku glazbu publici se posebno svidjela te izazvala urnebesne ovacije jedinstvena skladba Manfreda Menkea: Eine kleine Tisch Musik (Mala stolna muzika), gdje su udaraljkaši pokazali kako se obične kuhače i drveni stolovi mogu transformirati u glazbeni instrument - udaraljke. Povici – Ručak! Ručak! kao da su nadahnuli Mateja Meštrovića, jer su u drugom dijelu koncerta uslijedile njegove autorske skladbe autentičnih naziva: Sarma, Sarma, Paprenjak, Paprikash, Mussaky, a skladao ih je posebno za ansambl SUDAR. Jedinstvene su jer obiluju raznolikim ritmičkim figurama, raznovrsnim nepravilnim mjerama, uz brojne egzotične i etno motive. U izvedbama navedenih kompozicija treba pohvaliti izvrsne glazbenike Simply Brass kvinteta.

Voditelj Dino Škare u svom jedinstvenom duhovitom stilu vodio je program i dodatno animirao i uveseljavao publiku. Najmlađoj, školskoj publici, uz članove ansambla, predstavio je i sve udaraljkaške instrumente. Publika je sjajno reagirala na svaki komunikacijski impuls od strane izvođača, a tijekom cijelog koncerta osjećale su se veličanstvene emocije radosti i uživanja u glazbi.

Na samom kraju koncerta izvedena je poznata glazba iz filma Pink Panther zajedno sa Simply Brass kvintetom, u posebnom aranžmanu Mateja Meštrovića. Publika je reagirala ovacijama i dobila traženi zasluženi bis.

Obrada Can-Cana u kojoj je Matej Meštrović u svom stilu vrlo spretno ukomponirao motive iz Beethovenove Ode radosti i temu iz dalmatinske pjesme Dva Bracanina polučila je oduševljenje publike i dugotrajni aplauz.

To nije bio samo koncert već i performans pun iznenađenja i dobrih vibracija. Sve pohvale; od izvrsnog muziciranja, režije i animiranja publike.

Koncert su organizirali Hrvatska glazbena mladež i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Ujedno valja spomenuti da su u istom programu uživali i posjetitelji nedavno održanih koncerata u HNK Zadar, HNK Šibenik te prije nekoliko dana u sklopu Tjedna hrvatskog filma u dvorani ITD u Zagrebu. Uslijedili su i pozivi za buduća gostovanja u zemlji i inozemstvu. Možemo samo poželjeti da Samoborski udaraljkaši što prije održe koncert i za svoje Samoborce, a snimke je moguće vidjeti na YouToubeu.

Sonja Zubović

Fotografija: Dinko Bažulić

 

Lijepo plesno iznenađenje na autobusnom kolodvoru

U prepunom Lisinskom ovacije samoborskim udaraljkašima

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002